Τη δεύτερη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο μέσα σε μόλις δύο χρόνια ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

*Διαβάστε εδώ: Συναγερμός στην Ευρώπη για τους μετανάστες από την Αίγυπτο - Στο Κάιρο Μητσοτάκης, Φον ντερ Λάιεν, Μελόνι και Ντε Κρο με πρόταση-"πακέτο"

Εν μέσω δύο πολέμων στην ευρύτερη βορειανατολική «γειτονιά» μας (στην Ουκρανία) και στη νοτιοανατολική (Ισραήλ), ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις 3 ή το αργότερο στις 4 Απριλίου, καθώς την επομένη ξεκινάει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο φυσικά θα δώσει το «παρών».

Ερωτηθείς χθες το βράδυ από δημοσιογράφους αν επηρεάζει την πιθανή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον το γεγονός ότι λίγους μήνες αργότερα στις ΗΠΑ έχουν προεδρικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Καθόλου, αν δεχτούμε πρόσκληση θα ανταποκριθούμε. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είμαι πίσω για το συνέδριο της Ν.Δ.».

Μία μέρα νωρίτερα, εξάλλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε επισημάνει πως «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές αυτή την περίοδο που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες στις οποίες έχουν μπει, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος».


Τα θέματα της ατζέντας

Στην ίδια, ωστόσο, συζήτηση με τους δημοσιογράφους, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι πράγματι θα γίνει το ταξίδι αυτό. Εφόσον τελικά –όπως όλα δείχνουν– η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν πραγματοποιηθεί, η συζήτηση θεωρείται βέβαιο ότι θα περιστραφεί γύρω από τα δύο αυτά πολεμικά μέτωπα και τον ρόλο της Ελλάδας, την αμυντική συνεργασία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ελληνοτουρκικά και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, το γεγονός ότι ο ενεργειακός διάδρομος από την Αλεξανδρούπολη προς την Οδησσό χαρακτηρίστηκε ως το επόμενο οραματικό έργο για την ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ, που μίλησε χθες στο East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για το ίδιο συνέδριο όπου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, αποκάλυψε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 4 Απριλίου.

«Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία, ο Κάθετος Διάδρομος θα επιτρέψει στο LNG που εισάγεται μέσω της Ελλάδας να γεμίσει τις τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης στην Ουκρανία, παρέχοντας μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αστάθειας των τιμών στην πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του έργου που θα υποστηρίξει, όπως είπε, και την πρόθεση της Ε.Ε. να αποσυνδεθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027.

Στο κομμάτι της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας το 2029 αναμένεται να ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων από τα 20 συνολικά F-35 που θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία. Το αν ο τελικός αριθμός θα φτάσει μελλοντικά τα 40, είναι κάτι που θα κριθεί αρκετά αργότερα και πάντα σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, η οποία αφορά τα οπλικά συστήματα που θα τα συνοδεύουν.

«Η μεγάλη επιτυχία με τα αεροσκάφη Rafale δεν ήταν μόνο η απόκτηση του αεροσκάφους αυτού καθαυτού, ήταν η απόκτηση των βλημάτων Meteor που τα συνοδεύουν, που μας δίνουν ένα πραγματικό, όχι απλά τακτικό, στρατηγικό πλεονέκτημα ως προς τη συνολική τους εμβέλεια. Το ίδιο, μία αντίστοιχη διαπραγμάτευση, θα γίνει και για τα F-35», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα την καθιστά την πρώτη χώρα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, μετά το Ισραήλ, που αποκτά το συγκεκριμένο μαχητικό. Σε συνδυασμό με τη νέα πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και με τη δωρεάν παραχώρηση σημαντικού αμυντικού υλικού δείχνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή μας. Το υλικό αυτό αποτελείται συγκεκριμένα από δύο αεροσκάφη C-130H, δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, τρία πλοία κλάσης Protector, διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα και έως τέσσερις φρεγάτες τύπου LCS.

Σε ανύποπτο χρόνο, εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν είχε περιγράψει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας: «Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων». Πάνω σε αυτό το «δόγμα» επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια τόσο η Αθήνα όσο και η Ουάσινγκτον.