Μαίνεται η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα αστακοκάραβα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη.

Το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια του briefing των κυβερνητικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε πως «το θέμα αυτό δεν το ανακίνησε η κυβέρνηση. Ο κ. Κασσελάκης έχει απαντήσει σε κάθε άσχετη ερώτηση και δεν έχει απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που έχουμε θέσει εμείς, η Δικαιοσύνη και οι πολίτες. Τον νόμο αυτόν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του. Αυτά που λέει ο Στέφανος Κασσελάκης περί offshore εταιρειών του πρωθυπουργού είναι ανυπόστατα και δεν ετέθησαν ποτέ στον δημόσιο διάλογο».

Επί της ουσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φαίνεται να έχει δίκιο καθώς το θέμα αναφορικά με το Πόθεν Έσχες και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη αναδείχθηκε από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του κόμματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Kontra Channel στις 23 Σεπτεμβρίου ζητούσε τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του κ. Κασσελάκη, ενώ το ίδιο ζητούσε και η Πέτη Πέρκα μέσα από τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό μία μέρα νωρίτερα. Αμφότεροι έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον βρίσκονται στη Νέα Αριστερά. 

Δείτε τα βίντεο με τις τοποθετήσεις του Πάνου Σκουρλέτη και της Πέτης Πέρκα:


Η απάντηση Κασσελάκη για τα αστακοκάραβα: "Έχω αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να απαντήσει για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες μέσα από τους λογαριασμούς του στα social media. Συγκεκριμένα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει γκάζι. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μητσοτάκης των πλαστών πόθεν έσχες ασχολείται με νόμιμα αστακοκάραβα, από τα οποία έχω αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023. Αλλά αυτό δεν το «ανακάλυψε» το ρεπορτάζ του Μαξίμου, παρά μόνο την αρχική εγγραφή των αλιευτικών αδειών».

Πηγές ΝΔ: Αφού λέει πως έχει αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023, ποιος δάνεισε τον Δεκέμβριο τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εντωμεταξύ την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν όσα είπε στο μεσημεριανό του βίντεο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά με το πότε αποχώρησε από τις εταιρείες του. Πηγές του κυβερνώντος κόμματος σχολιάζουν δηκτικά πως «οι παλινωδίες του κ. Κασσελάκη γύρω από τις εταιρίες που κατέχει στο εξωτερικό, έχουν εξαφανίσει κάθε ψήγμα σοβαρότητας».

«1η Μαρτίου ο κ. Κασσελάκης δηλώνει δημόσια: «Έχω ακόμα μερίσματα, χωρίς να είμαι στη διοίκηση». Σήμερα ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει: "Έχω αποχωρήσει από τα αστακοκάραβα από τις 10/3/2023"», τονίζουν οι κομματικές πηγές της ΝΔ.

«Τι αλήθεια ισχύει για τη συγκεκριμένη εταιρία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι αλήθεια ισχύει για τις υπόλοιπες εταιρίες που διαθέτει στο εξωτερικό; Αφού, όπως λέει, έχει αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023, ποιος έχει δανείσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 τον ΣΥΡΙΖΑ;», καταλήγουν οι πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Η αποφυγή των πειστικών απαντήσεων

Παρόλα αυτά φαίνεται ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις επιχειρήσεις και τις μετοχές που έχει στη διάθεσή του, πολύ περισσότερο αναφορικά με το πότε αποχώρησε από κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κασσελάκης έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις από την ελληνική δικαιοσύνη για το γεγονός ότι η κείμενη νομοθεσία-με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα-απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα να έχουν εταιρίες στο εξωτερικό. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν έγιναν τα σχετικά δημοσιεύματα από την ιστοσελίδα News 247, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τις μετοχές του. Την 1η Μαρτίου 2024, έλεγε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στο ερώτημα για το πώς ζει, απάντησε: «Από τα δεδουλευμένα μου. Έχω μερικά μερίσματα χωρίς εγώ να είμαι στη διοίκηση. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μεταφέρω όλες τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας, αλλά δεν έχω κάποιον διοικητικό ρόλο ή κάτι το οποίο κάνω». 

Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι αμείλικτα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ίδιος έχει υποπέσει σε σωρεία αντιφάσεων. Εξίσου αντιθεσμική, βεβαίως, ήταν και η επίθεση που έκανε στη δικαιοσύνη επειδή κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες για να ελεγχθούν οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την νομοθεσία της χώρας μας.