Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηµατική ποινή από 10.000 ευρώ µέχρι 500.000 ευρώ προβλέπεται για τους προέδρους κοµµάτων που διαθέτουν εταιρείες στην αλλοδαπή. Με βάση αυτές τις διατάξεις, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας σχετικά µε το ζήτηµα της ύπαρξης εταιρείας στις ΗΠΑ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Πρόκειται για την εταιρεία Osios, η οποία ήρθε στο προσκήνιο πριν από µερικούς µήνες, καθώς φέρεται ότι από αυτήν προήλθαν τα χρήµατα για το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη ώστε να πληρωθούν οι εργαζόµενοι στα κοµµατικά ΜΜΕ το ∆ώρο Χριστουγέννων. Το ζήτηµα επανήλθε µετά την απόλυση του οικονοµικού διευθυντή του κόµµατος και τη δηµοσιοποίηση εγγράφων σχετικά µε την εν λόγω δανειοδότηση.

Προκαταρκτική εξέταση

Ο προϊστάµενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης µε αντικείµενο ενδεχόµενες παραβάσεις του νόµου περί «πόθεν έσχες», που απαγορεύει σε αρχηγούς κοµµάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό. Ειδικότερα, βάσει του Αρθρου 8 του Νόµου 3213/2003, όπως τροποποιήθηκε το 2016, «στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κοµµάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαµβάνουν κρατική χρηµατοδότηση, στους υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονοµικά των πολιτικών κοµµάτων ως ανωτέρω, στους γενικούς και ειδικούς γραµµατείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους δηµάρχους απαγορεύεται η συµµετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα, πραγµατική ή καταστατική, στην αλλοδαπή, είτε αυτοπροσώπως είτε µε παρένθετα πρόσωπα».

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας -η οποία προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει, καθώς ο εισαγγελέας ∆ηµήτριος Νοµικός, που ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση, µελετά τον φάκελο της υπόθεσης-, αναµένεται να εξεταστεί εάν ο κ. Κασσελάκης εν γνώσει του ή όχι παραβίασε τη συγκεκριµένη διάταξη του νόµου.

Αναµένεται να εξεταστεί εάν εν γνώσει του ή όχι παραβίασε τη συγκεκριµένη διάταξη του νόµου


Πιθανό να επικαλεστεί «νοµική πλάνη» ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µετά την αποκάλυψη είχε υποστηρίξει ότι, εφόσον ο νόµος τον αφορά, θα πουλήσει την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον και όταν κληθεί να εξεταστεί από τις εισαγγελικές Αρχές ο κ. Κασσελάκης, όπως τονίζουν νοµικοί κύκλοι στα «Π», είναι πιθανό να επικαλεστεί «νοµική πλάνη». Στην προκειµένη περίπτωση, η πράξη δεν καταλογίζεται σε εκείνον, που δεν είχε συνείδηση του άδικου χαρακτήρα της πράξης λόγω πλάνης, την οποία δεν µπορούσε να αποφύγει. Πριν πάντως η εισαγγελική έρευνα φτάσει στον κ. Κασσελάκη, ο κ. Νοµικός αναµένεται να εξετάσει όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία της υπόθεσης και να καλέσει πρόσωπα που µπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της. Μεταξύ αυτών και ο πρώην οικονοµικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύµιος Γεωργόπουλος, ενώ είναι πιθανό να διευρυνθεί το αντικείµενο της έρευνας και στη νοµιµότητα της επίµαχης δανειοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν νοµικοί κύκλοι στα «Π», κρίσιµα ζητήµατα για την πορεία της εισαγγελικής έρευνας αποτελούν αφενός το εάν αρκεί η ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ο κ. Κασσελάκης για να εφαρµοστεί η επίµαχη διάταξη και εάν παίζει ρόλο το γεγονός πως ήταν µόνιµος κάτοικος εξωτερικού.

Οι εταιρείες, το δάνειο και η ΙΚΕ στον Πειραιά

Δημήτρης Κουνιάς

Σε πλήθος εταιρειών, στις περισσότερες από τις οποίες έχει αποχωρήσει µετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, συµµετείχε ο Στ. Κασσελάκης. Η πρώτη αφορά την περίπτωση της Osios Lcc, που ιδρύθηκε στο 20 Νοεµβρίου του 2017 στο Delaware των ΗΠΑ, µε εκπρόσωπο την Corporation Service Company. Σύµφωνα µε τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπ. Παπαδάκη, που ήρθε σε επαφή µε τα «Π», «η εταιρεία του Στ. Κασσελάκη δεν είναι off shore. Είναι κανονική αµερικανική εταιρεία, που φορολογείται µε φόρο 50%». Μέσω αυτής της εταιρείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δανειοδότησε τη Left Media. Ο πρώην οικονοµικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύµιος Γεωργόπουλος υποστήριξε ότι «το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη µπήκε στον λογαριασµό της Left Media Α.Ε. το απόγευµα της Παρασκευής 29/12/2023, ενώ το ∆ώρο Χριστουγέννων των εργαζοµένων στα ΜΜΕ είχε καταβληθεί ήδη την Πέµπτη 21/12/2023 και η µισθοδοσία των εργαζοµένων για ∆εκέµβριο την Παρασκευή το πρωί της 29ης/12/2023», κάτι που προκάλεσε απορίες, αλλά και την οργισµένη αντίδραση του κ. Κασσελάκη, που προανήγγειλε προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη κατά του κ. Γεωργόπουλου. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηµοσίευσε στοιχεία, διαψεύδοντας τον πρώην οικονοµικό διευθυντή. Ο κ. Κασσελάκης, όπως είχε αναφέρει και η οµογενειακή εφηµερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ήταν πλοιοκτήτης και ιδρυτής της Swift Bulk. Από την εν λόγω εταιρεία και τις θυγατρικές της, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να έχει παραιτηθεί, σε άλλες από τις 14 Μαρτίου 2023 και σε άλλες στις 20 Μαρτίου. Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, η συγκεκριµένη εταιρεία διαχειριζόταν τα πλοία της Tiptree Marine, θυγατρικής εταιρείας της εισηγµένης στο αµερικανικό χρηµατιστήριο Tiptree. Επίσης, όπως αποκάλυψε η στήλη «Big Mouth» του powergame.gr, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να συµµετείχε σε µια ΙΚΕ µε την επωνυµία Atlantic Solutions, η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016, µε έδρα την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Σκοπός της συγκεκριµένης ΙΚΕ ήταν η αντιπροσώπευση οίκων του εξωτερικού, η προµήθεια ή µεσιτεία ναυτιλιακών ειδών και γενικά οι υπηρεσίες επιχειρηµατικών συµβουλών. Από αυτή την εταιρεία ο κ. Κασσελάκης αποχώρησε στις 12 Απριλίου 2023, µεταβιβάζοντας το σύνολο των 3.000 µεριδίων του στον Στέλιο Κασσελάκη.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»