Αιχμές τόσο κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, άφησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο κ. Πιερρακάκης σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν θα ευδοκιμήσει ο νόμος για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, τόνισε τα εξής: «Nα μοιραστώ την ανακούφισή μου. Αν έχει την ίδια μοίρα με τη δημόσια τοποθέτησή του πριν από το συνέδριό σας, ούριος άνεμος στα πανιά μας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czofhacw3uk1)

Συμβατό με το Σύνταγμα το νομοσχέδιο

Όπως επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, το νομοσχέδιο είναι συμβατό με το Σύνταγμα και «είναι το ένα εκ των δύο βημάτων που επιθυμούμε να κάνουμε. Γιατί μέσω αυτού του νομοσχεδίου ρυθμίζεται το θέμα της εγκατάστασης ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16 θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της πολιτικής μας και αυτό θα αφορά και τη σύσταση αυτοτελών, εθνικών, μη κρατικών πρωτοβουλιών».

«Ένα κι ένα κάνουν δύο. Αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική μας. Αλλά εδώ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει πάρα πολύ το θέμα της συνταγματικότητας και άκουσα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πριν να λέει "σύννομα με το σύνταγμα", εδώ πέρα υπάρχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις. Αφενός οι γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων και κορυφαίων ανθρώπων που δεν στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, τους οποίους αν κάποιος λέει ότι αυτό που είπαν είναι μη σύννομο με το σύνταγμα, σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Αλιβιζάτος, ο κ. Μανιτάκης και ο κ. Σπυρόπουλος, είναι μη σύννομοι με το Σύνταγμα. Αυτή είναι η τοποθέτηση που ακούσαμε», τόνισε ο υπουργός.

«Δεύτερον, αυτό σημαίνει, γιατί εγώ δεν άκουσα το ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει τον κο Γαβρόγλου, ότι η διάταξη που το 2018 είχε καταθέσει ο κος Γαβρόγλου για την αναγνώριση πτυχίων διεθνών οργανισμών που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας, τι είναι ακριβώς; Ο σουρεαλισμός που έλεγε ο κύριος Βορίδης; Σε ποια έννομη τάξη πατάει; Αν όχι ακριβώς στην ίδια που υιοθετεί αυτό το νομοσχέδιο, η διασυνοριακότητα και η εγκατάσταση, είναι διακριτή από τη σύσταση. Αυτό είπε ο Κώστας Γαβρόγλου ουσιαστικά φέρνοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση το 2018 και μία πολύ πιο σκληρή και ασφυκτική ρύθμιση φέραμε εμείς μέσω αυτού του νομοσχεδίου», υποστήριξε ακόμη.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνέχισε λέγοντας, «και επίσης, επειδή τονίσατε πριν το θέμα των κολεγίων με τον κο Φάμελλο να λέει "μα γιατί δεν έρχονται τώρα που όλα επιτρέπονται στα επαγγελματικά δικαιώματα με τα κολλέγια", ε διεθνώς είναι λίγο περίεργη η εικόνα μας. Γιατί είμαστε μία χώρα που λέμε ότι αναγνωρίζει μόνο στη μη κρατική εκπαίδευση τα επαγγελματικά δικαιώματα, που εγώ δε θα διαφωνήσω, το 95% αυτό είναι. Αλλά υπάρχει ένας συμβολισμός, ελλειματικής ρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όχι; Πώς να έρθει κάποιος εδώ όταν εμείς θα πρέπει να του εξηγούμε τι μπορεί και τι δε μπορεί να αναγνωριστεί. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι υφίσταται ενδιαφέρον και όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτό αντανακλάται στην ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά».

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός ρώτησε, «αν έχετε πρόβλημα με τα κολλέγια, γιατί δεν έχετε αποκηρύξει τις ερωτήσεις που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος στην Ευρωβουλή πριν από 20 χρόνια; Ζητώντας την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας; Κανένα σχολιασμό δεν κάνατε ούτε στο Γαβρόγλου, ούτε στον Αλαβάνο».

«Και θέλω να κλείσω, επειδή αναφέρθηκε από τον κ. Φάμελλο επίσης το θέμα με τις κυρώσεις και διάβασε πολύ βολικά το ένα άρθρο, το 143, αλλά αν γυρίσει στην προηγούμενη σελίδα του νομοσχεδίου, θα δει το άρθρο 142, το οποίο αφορά την αφαίρεση της άδειας και στην αφαίρεση της άδειας λέγεται ρητά [...] ο μηχανισμός μέσω του οποίου η άδεια αφαιρείται εφόσον υπάρχει εσωτερική κερδοσκοπία. Αυτή είναι και η απάντηση. Τα νομικά πρόσωπα αυτά, συστήνονται εκ νέου, είναι νέα πρόσωπα, νέα νομικά πρόσωπα, τα οποία αφορούν την εγκατάσταση ξένων παραρτημάτων, αλλά δημιουργούνται μέσω της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής και του υπουργείου Παιδείας και είναι μη κερδοσκοπικά»

Καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης έσπευσε να απαντήσει και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μίλησε για υπουργούς της κυβέρνησης «που διαγκωνίζονται για το ποιος είναι πιο γνήσιος εκπρόσωπος του γενιτσαρικού τάγματος της Νέας Δημοκρατίας».

«Η πάγια πρακτική των σουλτάνων είναι η πειθαρχία. Και η άσκηση κομματικής πειθαρχίας από μεριάς συγκεκριμένου κόμματος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να μπορέσει να συγκρατήσει την εσωτερική του διαφωνία και τη διαφωνία σε επίπεδο στελεχών του είναι η χαρακτηριστικότερη όλων», σχολίασε δηκτικά ο υπουργός Παιδείας.