Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», καθώς θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11 το πρωί.
Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο εκφράζει η αντιπολίτευση, με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να δηλώνει στο ΕΡΤNEWS ότι «αν υπάρξει κερδοσκοπία από κάποιο Ίδρυμα, θα αφαιρείται η άδεια».

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη της βάρδιας ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.


Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τι θα πει ο Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από την ουσία της νομοθετικής παρέμβασης, θα θέσει τον στόχο η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και να κρατήσει περισσότερους φοιτητές και καθηγητές εδώ, ενώ θα ασκήσει σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση, με έμφαση στις σπουδές σε μη κρατικό πανεπιστήμιο του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη και στην επαμφοτερίζουσα στάση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ύστερα από σχεδόν έναν μήνα που η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση για να εισέλθει και πάλι στον σκληρό πυρήνα του μεταρρυθμιστικού της έργου και για να υπενθυμίσει στο κεντρώο της ιδίως ακροατήριο ότι μπορεί και παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε ζητήματα που λιμνάζουν επί δεκαετίες, όπως είναι το κρατικό μονοπώλιο στα ΑΕΙ.

«Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων, με εμβέλεια, ακαδημαϊκοί, θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές. Είναι μία επιλογή που θα κρατά πλέον στην πατρίδα της τη νέα γενιά, ανακουφίζοντας όμως και από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Αποκάλυψε, δε, το έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία παραρτημάτων μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού.


Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα αφαιρείται η άδεια αν δεν τηρούν τον νόμο

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν τις καταλήψεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο νόμος έχει 205 άρθρα. Από αυτά, τα 176 αφορούν κατ’ αρχήν τα δημόσια πανεπιστήμια και σε αυτά νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης. Το έχω τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε να δούμε τι θα συμβεί σε αυτά τα άρθρα. Έχει ήδη ειπωθεί από κάποια κόμματα αυτό – και θέλω να ξεχωρίσω τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέφερε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ότι υπάρχουν κομμάτια του νομοσχεδίου υπό το δικό της ιδεολογικό πρόσημο που θα υπερψηφίσει κι άλλα που θα καταψηφίσει», ανέφερε στην αρχή ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ότι «μόνο εμείς και η Κούβα αρνούμαστε την ύπαρξη μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. (…) Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και το επόμενο εικοσιτετράωρο ακόμα κι από κόμματα που διαφωνούν, θα ενσωματωθούν ιδέες και προτάσεις σε όλο το νομοσχέδιο και στα 205 άρθρα. Είμαστε εκεί για να ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση, απ’ όπου κι αν προέρχεται».


"Στέρεο συνταγματικό βήμα"

«Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαψεύδει πανηγυρικά αυτό το οποίο μας έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέμα αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης που αφορούν το Σύνταγμα και επαναλαμβάνουν αυτό το οποίο επαναλαμβάναμε κι εμείς, ότι όλα τελικά θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα στέρεο συνταγματικό βήμα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

"Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια"

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων: «Εμείς μπορούμε να ορίσουμε πώς θα γίνει η εποπτεία των παραρτημάτων αυτών στη χώρα μας. Η εποπτεία θα ασκείται από ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής ανώτατης εκπαίδευσης και αυτά τα νομικά πρόσωπα θα είναι υποχρεωτικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μοιράζουν μέρισμα. Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, θα αφαιρείται η άδεια».

«Οι νέοι εχουν μία φυσική επιφύλαξη απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Θα δουν, όμως, ότι η εξέλιξη αυτή κι αυτό που θα κάνουμε θα δώσει ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερες ευκαιρίες σε εκείνους. (…) Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι προς το συμφέρον όλων των φοιτητών», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cznpxg8viqj5)