Μεγάλες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη Βουλή, με τους υψηλούς τόνους να συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στις συζητήσεις που διεξάγονται για την πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

Η αναφορά στους «sugar daddies» του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο μοντέλο της Σουηδίας και στις διαφημίσεις που κυκλοφορούν στη χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου για τον τρόπο πληρωμής των διδάκτρων «άναψε τα αίματα»  στη συζήτηση για την ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ και το πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Δημήτρη Κουτσούμπα για σεξισμό

Ειδικότερα, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης στα όσα ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ μιλώντας επί του επίμαχου νομοσχεδίου, απαντώντας στον Νίκο Καραθανασόπουλο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επανέλαβε τα όσα είπε ο κος Κουτσούμπας, λέγοντας: «Βολική η αντιπολίτευση που συμφωνεί με το να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Σε αυτή την συζήτηση έχουμε το ΠΑΣΟΚ ως λαγό για τις αντιδραστικές αλλαγές που θα υπάρξουν. Από αυτή την άποψη προβάλλονται διάφορα μοντέλα. Αναφέρθηκε ο γγ του ΚΚΕ στο μοντέλο της Σουηδίας με τους sugar daddies και τα sugar babies, με τα κορίτσια να προσφέρουν υπηρεσίες στους πλούσιους».

*Διαβάστε ακόμη: Κουτσούμπας για μη κρατικά ΑΕΙ: "Τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να ψάχνουν sugar daddies"

Η τοποθέτηση του κ. Καραθανασόπουλου προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών που μίλησαν για «ντροπή». «Δεν διαβάζετε τα δημοσιεύματα; Αυτά λένε. Είναι τα έργα τα δικά σας που εμείς καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε. Αυτό είναι λοιπόν το ζήτημα» επέμεινε ο κ. Καραθανασόπουλος πυροδοτώντας διάλογο με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μάκρη.

«Δεν πίστευα στα αυτιά μου που το άκουσα το πρωί από το στόμα του κ. Κουτσούμπα να αναφέρεται σε sugar daddies, πρόκειται για απαράδεκτη σεξιστική δήλωση. Ως γυναίκα θλίβομαι είναι απαράδεκτη και σεξιστική άποψη. Λυπάμαι πάρα πολύ», είπε η κ. Μακρή.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος συνέχισε από την πλευρά του: «Αλλοιώνει αυτό που είπα. Είναι μια πραγματικότητα και αυτή καταγγέλλουμε. Αυτή την πραγματικότητα εσείς την τρέφετε. Με τις πολιτικές σας μετατρέπετε τα κορίτσια σε συνοδούς υπηρεσιών πολυτελείας. Αυτό λέμε ως ΚΚΕ».

Η Ζ. Μακρή απάντησε λέγοντας: «Θλίβομαι ακόμα περισσότερο που επιμένετε».

«Λέτε για πραγματικότητα, αγνοείτε την πραγματικότητα που εσείς φέρατε. Όλοι ξέρουμε τι συνέβαινε στις σοβιετικές δημοκρατίες. Και θέλετε να πείτε σήμερα ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο έρχεται να φέρει την εκπόρνευση των κοριτσιών της Ελλάδας. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε και να το πάρτε πίσω», συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής ΝΔ.

Ρωμανός: Σεξιστική η δήλωση Κουτσούμπα περί φοιτητριών και διδάκτρων

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος κατά την ομιλία του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και αναφερόμενος στο σκανδιναβικό μοντέλο σημείωσε πως η επιβολή διδάκτρων «οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν ‘sugar daddies’ για να χορηγήσουν τις σπουδές τους».

«Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, επιχειρηματολογώντας από βήματος Βουλής κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων, έκανε την αδιανόητη δήλωση ότι οι φοιτήτριες για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους ‘θα αναγκάζονται να αναζητούν “sugar daddies” με τα γνωστά ανταλλάγματα’» σημείωσε ο κ. Ρωμανός.

«Πρόκειται για μία κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση» ανέφερε για να προσθέσει: «Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήποτε άλλου χώρου. Τώρα, είναι απλώς Πέμπτη».

Η απάντηση του ΚΚΕ στη ΝΔ

Απαντώντας στην ανακοίνωση αυτή το ΚΚΕ επισημαίνει πως «στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το αντιδραστικό κι αντισυνταγματικό τους νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν μέχρι τώρα καταφύγει στα ψέμματα, την συκοφάντηση και τον αυταρχισμό».

Παράλληλα επισημαίνουν πως αν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναζητούν κατάπτυστες, απαράδεκτες, σεξιστικές και υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο καταστάσεις, ας κοιτάξουν τις εκδηλώσεις της φοιτητικής τους παράταξης, κοινώς «ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cznpixht7n4p)


Τα «καρφιά» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι σεξιστικά σχόλια μέσα από το κοινοβούλιο των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ισότητας. Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο», ανέφερε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε από τον Γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Με το ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάσσονται μετωπικά απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η σύγκρουση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών προμηνύεται να είναι σφοδρή.

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός παιδείας αντάλλαξε σφοδρά πυρά με το ΠΑΣΟΚ το οποίο όπως είπε γίνεται μια κακή εκδοχή της Νέας Αριστεράς εξαιτίας της άρνησής του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος πάντως ξεκαθάρισε ότι θα συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος και θα καταψηφίσει.