Για τη σύγκρουση Εκκλησίας - Πολιτείας, όπως εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με αποκορύφωμα την «πόρτα» που έριξε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 fm ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας,  στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. «Το γεγονός ότι δεν εορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την παράδοση από τον 9ο αιώνα και μετά, η οποία δεν διεκόπη ούτε την εποχή της γερμανικής κατοχής, σημαίνει ότι η Εκκλησία αποφάσισε αυτό να το γιορτάσει σε "στενό οικογενειακό κύκλο", χωρίς να φέρει σε δύσκολη θέση τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζούμας και πρόσθεσε αναφερόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Υπήρξαν φωνές σκληρές μέσα στη Σύνοδο, οι οποίες είπαν ότι δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τη συγκεκριμένη κυρία, ούτε όμως μπορούμε να της επιτρέψουμε να πει το Πιστεύω ελαφρά τη καρδία».

Για τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας

Σ. ΤΖΟΥΜΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι τόσο προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο είναι αυτοπροστατευτική η απόφαση που έλαβε η Εκκλησία για να αποφύγει γεγονότα και εξελίξεις τα οποία θα αμαύρωναν τη συγκεκριμένη μέρα. Για παράδειγμα μέσα στον μητροπολιτικό ναό θα μπορούσε να συμβεί μια αποδοκιμασία ή ένα γεγονός που θα τους φέρει όλους σε δύσκολη θέση.

Το γεγονός ότι δεν εορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την παράδοση από τον 9ο αιώνα και μετά, η οποία δεν διεκόπη ούτε την εποχή της γερμανικής κατοχής, σημαίνει ότι η Εκκλησία αποφάσισε αυτό να το γιορτάσει σε "στενό οικογενειακό κύκλο" χωρίς να φέρει σε δύσκολη θέση τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες. Το έκανε κυρίως για τον εαυτό της. Υπήρξαν φωνές σκληρές μέσα στη Σύνοδο, οι οποίες είπαν ότι δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τη συγκεκριμένη κυρία ούτε όμως μπορούμε να της επιτρέψουμε να πει το Πιστεύω ελαφρά τη καρδία.

Για την απόφαση της Μητρόπολης Κερκύρας να θέσει εκτός εκκλησίας τους δύο βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σ. ΤΖΟΥΜΑΣ: Όσο πορευόμαστε προς τις ευρωεκλογές αντί να μειώνονται τα επεισόδια αυτά και να ξεχαστεί το θέμα, νομίζω ότι θα αναζωπυρώνονται.

Η Εκκλησία δεν μπορεί να βγάζει κανέναν εκτός, μπορεί να δείξει μια δυσαρέσκεια, αλλά δεν μπορεί να βγάλει κανέναν εκτός του ναού. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαρχή κακών εξελίξεων και δημιουργεί μια κόντρα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας η οποία δεν θα βγει σε καλό, κυρίως προς την πλευρά της Εκκλησίας και αυτό πρέπει να το ξανασκεφτούν οι Πατέρες.

Το γεγονός το ότι η Εκκλησία γιορτάζει με αυτόν τον τρόπο την Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι ένας άτυπος διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους.