Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, που στόχο έχει να καταδείξει το ότι η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας, προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί ταξίδι-αστραπή στην Ουκρανία, λίγο πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός προσγειώθηκε στην Οδησσό λίγο πριν τις 10:30 το πρωί κάτω από άκρα μυστικότητα και η συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε κανονικά, παρά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που δέχθηκαν οι αυτοκινητοπομπές των δύο ηγετών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. 

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο λιμάνι της πόλης με το τετ α τετ τους να κρατά 15 λεπτά περισσότερο του προγραμματισμένου, δηλαδή 45 λεπτά. 

Σημειώνεται πως στόχος της επίθεσης με ρωσικό πύραυλο που έγινε στις 11:43 της Τετάρτης (6.3.2024) ήταν η αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι συγκινητικές στιγμές στην Οδησσό

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας της πόλης και θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Ναό του Σωτήρος.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γεωργία Σκιτζή περιέγραψε και μια συγκινητική στιγμή. Καθώς η ελληνική αποστολή μαζί με την ουκρανική μετακινούνταν στην πόλη πέρασαν μπροστά από το κτίριο που έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης με drones το περασμένο Σάββατο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα παιδάκι τριών ετών. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Ζελένσκι κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους και στάθηκαν για λίγο μπροστά από το κτίριο.

Η πόλη δέχθηκε και σήμερα βαλλιστική επίθεση από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής, κυβερνητικής και δημοσιογραφικής είναι καλά στην υγεία τους και δεν τίθεται θέμα για την ασφάλειά τους.