Είναι προφανές ότι τα δηµοσκοπικά ευρήµατα της έρευνας της GPO που δημοσίευσαν το Σάββατο τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποτελούν την αποτύπωση µιας εικόνας που αντιλαµβάνονται και οι πλέον αδαείς επί των πολιτικών. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να «παίζει» στην πολιτική σκακιέρα χωρίς αντίπαλο, για πρώτη φορά η φωτογραφία της στιγµής δείχνει ότι οι πρόσφατοι κυβερνητικοί χειρισµοί αξιολογούνται αρνητικά από την πλειονότητα των πολιτών. Αποκορύφωµα αποτέλεσε η επιµονή στη νοµοθέτηση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών. Η κοινή γνώµη προφανώς και δεν αντιλήφθηκε τη σχετική προτεραιοποίηση, µε αποτέλεσµα να την αποδοκιµάσει, έστω και πρόσκαιρα, αν και στην πολιτική ισχύει το «ουδέν µονιµότερον του προσωρινού».

Διαβαστε εδώ: Δημοσκόπηση GPO για τα "Παραπολιτικά": Χωρίς αντίπαλο παραμένει η ΝΔ - Στις 22 μονάδες η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ

Τα καµπανάκια που χτυπά η κοινή γνώµη επιβάλλεται να ακουστούν από το Μέγαρο Μαξίµου, και δη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει και της κρίσιµης αναµέτρησης των ευρωεκλογών. Γιατί µπορεί σε αυτήν τη φάση να µην υπάρχει αντίπαλος και ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» να σαρώνει, η Ιστορία όµως έχει αποδείξει ότι τα κενά πάντα καλύπτονται. Μάλιστα, το τελευταίο διάστηµα, εκτός από τη δυναµική που αναπτύσσει ο «ΚΑΝΕΝΑΣ», έχει αρχίσει να µεγαλώνει και η «πλατεία», που κατά την άποψή µου είναι το πλέον ανησυχητικό φαινόµενο στην εξέλιξη της όλης ιστορίας. Με δεδοµένο ότι η κάλπη των ευρωεκλογών έχει απολύτως χαλαρά χαρακτηριστικά, σχεδόν επιβάλλεται προσεκτική ανάγνωση των ευρηµάτων που προκύπτουν από τις δηµοσκοπήσεις. Για παράδειγµα, είναι πολύ σωστή η επιλογή της προσέγγισης του πολιτικού Κέντρου, αρκεί να µη χαθεί ο πυρήνας των ψηφοφόρων της Ν.∆.

Για να µην ενωθεί ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» µε τη δυναµική της «ΠΛΑΤΕΙΑΣ», απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και αλλαγή στρατηγικής σε επίπεδο προσέγγισης του απλού Νεοδηµοκράτη, που αισθάνεται ότι εσχάτως δεν εισακούεται


Η επιµονή στη νοµοθέτηση της ισότητας στον γάµο κατά κοινή παραδοχή συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση. Προκάλεσε τον απλό Νεοδηµοκράτη, που προφανώς και δεν κατανόησε την αναγκαιότητα της συγκεκριµένης πρωτοβουλίας. Το διαρκές και επίµονο άνοιγµα προς το πολιτικό Κέντρο φαίνεται ότι απελευθέρωσε δυνάµεις από τη δεξιά πτέρυγα της φιλελεύθερης παράταξης, κυρίως προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Πλέον σχεδόν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ο συγκεκριµένος πολιτικός φορέας δηµιουργεί τη δυναµική της διψήφιας καταγραφής στην κάλπη. Μια δυναµική που συνδέεται αποκλειστικά και µόνο µε τη λάθος στρατηγική του κυβερνώντος κόµµατος. Επειδή οι ευρωεκλογές είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φαίνεται, σχεδόν επιβάλλεται να µη γίνουν άλλα λάθη.

Επίσης, εκείνο που απαραιτήτως πρέπει να εκλείψει από τα «µυαλά» των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι όλα όσα δείχνουν οι δηµοσκοπήσεις είναι συγκυριακά. Ενόψει των ευρωεκλογών επιβάλλεται, εκτός από τους ηθοποιούς, τους πρωταθλητές, τους Ολυµπιονίκες και τους διάφορους αποτυχηµένους της Κεντροαριστεράς, να «επιστρατευθούν» στελέχη από την Κεντροδεξιά. Πρέπει να ακουστεί η άποψη που διατυπώνει εδώ και καιρό δηµοσίως ο πολύπειρος Νικήτας Κακλαµάνης, που ουσιαστικά λέει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα νέο πρόσωπο στο ευρωψηφοδέλτιο (από τα νέα που ακούγονται) που να προέρχεται και, κυρίως, να έχει αναφορές στη µεγάλη, φιλελεύθερη παράταξη. Και προσωπικά δεν ξέρω τι εισηγούνται στον πρωθυπουργό οι Αµερικανοί και οι… Αγγλοι συµβουλάτορές του και, πιστέψτε µε, δεν έχει και µεγάλη σηµασία από τη στιγµή που υπάρχουν τα ευρήµατα των ερευνών.


Για να σταµατήσουν οι εκροές προς τα κόµµατα που κινούνται δεξιά της Ν.∆., επιβάλλεται η συµµετοχή στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο προσώπων που διαθέτουν και εκτόπισµα και κοινωνικό πολλαπλασιαστή, προερχόµενων από τους κόλπους της παράταξης


Απεναντίας, γνωρίζω, και µάλιστα από πρώτο χέρι, ότι η βάση της Ν.∆. περιµένει να δει πρόσωπα που προέρχονται από τα σπλάχνα τούτης εδώ της παράταξης να βγαίνουν µπροστά, για να αναχαιτίσουν το φαινόµενο που παρατηρείται. Οµως, δεν νοµίζω πως χρειάζεται καµία ιδιαίτερη γνώση για να αντιληφθεί κανείς ότι, για να σταµατήσουν οι εκροές προς τα κόµµατα που κινούνται δεξιά της Ν.∆., επιβάλλεται η συµµετοχή στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο προσώπων που διαθέτουν και εκτόπισµα και κοινωνικό πολλαπλασιαστή, προερχόµε νων από τους κόλπους της παράταξης. Το βασικότερο όλων είναι να γίνει αντιληπτό στους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήµ ότι το γεγονός πως δεν υπάρχει αντίπαλος δεν σηµαίνει κιόλας ότι δεν θα υπάρξει και στο προσεχές διάστηµα. Η Ιστορία έχει δείξει ότι ΠΑΝΤΑ βρίσκεται, και δη στις δεύτερες θητείες των κυβερνήσεων! Για να µην ενωθεί ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» µε τη δυναµική της «ΠΛΑΤΕΙΑΣ», απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και αλλαγή στρατηγικής σε επίπεδο προσέγγισης του απλού Νεοδηµοκράτη, που αισθάνεται ότι εσχάτως δεν εισακούεται. Η ώρα των αποφάσεων είναι ΤΩΡΑ, γιατί, αν παγιωθεί η υφιστάµενη (όντως συγκυριακή) εικόνα, τότε τα πράγµατα θα δυσκολέψουν και όλα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Αλλωστε, εκείνο που δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς είναι ότι το βασικό και διαχρονικό χαρακτηριστικό στο DNA των Νεοδηµοκρατών ήταν και παραµένει η ηττοπάθεια.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»