«Δεν υπάρχει καμία ρωγμή στην επιστολική ψήφο, η διαδικασία τηρείται και θα τηρηθεί με απόλυτη αυστηρότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι δεν έχει δοθεί πουθενά κανένας κατάλογος και ότι δεν έχουν διαρρεύσει τα δεδομένα ψηφοφόρων που θα επιλέξουν να ψηφίσουν με την επιστολική ψήφου.


Γεραπετρίτης για επιστολική ψήφο: Ο νόμος σχετικά με τους καταλόγους τηρείται απαρέγκλιτα

Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και τον συσχετισμό της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου, ξεκαθάρισε ότι «δεν υφίσταται καμία διαρροή δεδομένων, η νομοθεσία η οποία υφίσταται είναι εξαιρετικά αυστηρή και έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα. Κανένας απολύτως κατάλογος δεν έχει δοθεί σε υποψηφίους. Δεύτερον, ότι προβλέπει ο νόμος σχετικά με τους καταλόγους τηρείται απαρέγκλιτα και έχει τηρηθεί και στο παρελθόν. Τρίτον, δεν υπάρχει καμία απολύτως ρωγμή στην ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου, ισχύει το ακριβώς αντίθετο».

Επιπλέον, τόνισε τη σπουδαιότητα της επιστολικής ψήφου, η οποία αποτελεί «μία σημαντική κατάκτηση της δημοκρατίας», ενώ παράλληλα ολοκληρώνει την καθολικότητα της ψήφου και μετουσιώνει τη δημοκρατία σε πιο ουσιαστική. «Άρα καλό θα ήταν να στηρίζουμε αντί να προσπαθούμε να κάνουμε κάθε φορά πολιτική καπηλεία των πραγμάτων», επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.


«Κανένας δεν θα μπορούσε να ξέρει την έκβαση του δυστυχήματος στα Τέμπη ακόμη κι αν είχε υλοποιηθεί η 717»

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στα Παραπολιτικά ότι η διερεύνηση για την τραγωδία στα Τέμπη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος, γνωστοποιώντας ότι αυτή η έρευνα διαρκεί από 12 έως 18 μήνες και τώρα βρίσκεται προς το τέλος της.

Σε σχέση με την σύμβαση 717, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι όλες οι παρατάσεις δόθηκαν με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν καθυστερήσεις και από άλλες χώρες, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο».

Στη συνέχεια,  έδωσε τη δική του εκτίμηση για την έκβαση την Τραγωδία στα Τέμπη δηλώνοντας ότι «κανένας δεν θα μπορούσε να ξέρει ότι στην περίπτωση που είχε υλοποιηθεί η 717 θα υπήρχε δυνατότητα να αποφευχθεί το δυστύχημα στα Τέμπη, γιατί πάντα υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος είναι καθοριστικός».

Συγκεκριμένα, δήλωσε στα Παραπολιτικά ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει μια πλήρης και ουσιαστική διερεύνηση και θα μου επιτρέψετε να πω ότι η πλήρης και ουσιαστική διερεύνηση γίνεται και έχει συντελεστεί σε τέσσερα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε δικαστική διερεύνηση η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα, έχουμε διοικητική διερεύνηση η οποία έγινε από την επιτροπή η οποία είχε συσταθεί και η οποία νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι δεν αμφισβητείται η αμεροληψία. Νομίζω ότι ήταν αμερόληπτη κρίση έστω και με τα προβλήματα τα οποία έχει».

«Σε τρίτο επίπεδο έχουμε κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία εξελίσσεται με την εξεταστική επιτροπή και υπάρχει και ένα τέταρτο επίπεδο το οποίο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς που είναι η ευρωπαϊκή παρέμβαση η οποία γίνεται για το θέμα αυτό. Άκουσα ότι υπήρξε μια επιχείρηση για να μην υπάρξει έρευνα από την ευρωπαϊκή επιτροπή, ισχύει το ακριβώς αντίθετο», υπογράμμισε.

«Πάντοτε υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, δεν είμαι δικαστής για να αποδώσω ποινικές ευθύνες»

Σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών στο δυστύχημα των Τεμπών δήλωσε ότι «δεν είμαι δικαστής για να αποδώσω ποινικές ευθύνες. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι τα δεδομένα και τα δεδομένα είναι τα ακόλουθα . Καμία παράταση δεν δόθηκε χωρίς την έγκριση της επιτροπής, καμία χώρα δεν είχε εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των έργων αυτών και καταλαβαίνουμε ότι όταν μιλούμε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση ενός έργου αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και την αιτιώδη συνάφεια».

Μάλιστα, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως αν είχε ολοκληρωθεί το έργο, δε θα είχε συμβεί το δυστύχημα όσο αναβαθμισμένο είναι το σύστημα, πάντοτε θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα κινεί τους δείκτες και ότι «ο ανθρώπινος παράγον υπάρχει πάντοτε».

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει ο Έλληνας γονιός να εμπιστεύεται το τρένο απάντησε ότι «βεβαίως και θα το βάζει το παιδί του. Όλοι έχουμε παιδιά και όλοι καταλαβαίνουμε το πόσο τραγικό και υπό τι συνθήκες είναι το ζήτημα αυτό δυστυχώς όλες οι μετακινήσεις έχουν ένα στοιχείο κινδύνου, είναι ευθύνη μας διαρκώς να αναβαθμίζουμε το επίπεδο ασφαλείας του σιδηροδρόμου».

«Δεν έχω αντίληψη για το τι ακριβώς εννοούσε ο Αντώνης Σαμαράς για τα ελληνοτουρκικά»

Σχετικά με την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο συνέδριο της Καθημερινής για συνθηκολόγηση της χώρας σε απαιτήσεις της Τουρκίας και υποχώρησης, απάντησε ότι η συναίνεση είναι καλό πράγμα, ωστόσο δεν έχει αντίληψη για τι ακριβώς εννοούσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με αυτήν την αναφορά στα ελληνοτουρκικά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «όταν έχεις μείζονα θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο την παρούσα γενεά αλλά αφορούν και τις επόμενες γενιές θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαβούλευση στο ζήτημα αυτό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Είναι προφανές ότι στο τέλος της ημέρας την ευθύνη για την λογοδοσία των πράξεων την έχει η υπεύθυνη κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση ούτε η κοινωνία η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει την ευθύνη».

«Από την άλλη πλευρά, εγώ θεωρώ υποχρέωσή μου όταν πρόκειται για μείζονες αποφάσεις που αφορούν το σύνολο του ελληνικού λαού και αφορούν και τις μελλοντικές γενεές να προστρέχω στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ακούω τις απόψεις τους και κατά το δυνατόν να μπορώ να ενσωματώνω εφόσον η αντίληψη είναι ότι είναι ορθό», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας:

«Υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό είμαι εγώ και η ελληνική κυβέρνηση, θα αναζητήσουμε βεβαίως συναίνεση όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλα τα μεγάλα εθνικά κεφάλαια από εκεί και πέρα λογοδοτούμε απέναντι στον ελληνικό λαό ο οποίος και θα ας κρίνει».

«Με την Τουρκία δεν υπάχει κανένας συμβιβασμός, δε θα συζητήσω πότε θέματα κυριαρχίας»

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός με τη γείτονα χώρα, εκείνο το οποίο υπάρχει είναι οι συζητήσεις, η διαβούλευση, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε τα σημεία εκείνα στο οποία συγκλίνουμε. Είναι αυτονόητο και το έχω πει πολλαπλά δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τα ζητήματα κυριαρχίας ούτε πρόκειται να υπάρξει. Εγώ δεν θα συζητήσω ποτέ θέματα κυριαρχίας. Από την άλλη μεριά υπάρχουν δύο προ επιλογές είτε θα επιχειρήσουμε να ζήσουμε σε ηρεμία και ασφάλεια προσπαθώντας να μην αναβαθμίζουμε τις εντάσεις σε κρίσεις ή θα είμαστε με το όπλο παρά πόδα, ας επιλέξουμε».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι «όλοι μας έχουμε ένα χρέος απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στις επόμενες γενιές, για μένα το πιο εύκολο θα ήταν να βγω και να έχω και εγώ μια πολύ επιθετική ρητορική απέναντι στην Τουρκία, ίσως αυτό να με καθιστούσε πιο δημοφιλή εν τούτοις εμένα δεν με αφορά το να είμαι δημοφιλής, αλλά μόνον επωφελής για την πατρίδα μου».