«Προφανέστατα ο Ανδρουλάκης εξυπηρετεί συμφέροντα, λέγοντας "όχι" στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

*Διαβάστε εδώ: Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

«Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει σε άλλες εποχές και είναι ανάξια με τις ανάγκες της κοινωνίας που ζούμε», επισήμανε.

«Τι επέβαλε την κωλοτούμπα που κάνει, δεν το γνωρίζω», σημείωσε.


Η συνέντευξη της Ζέττας Μακρή στα Παραπολιτικά 90,1

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μακρή, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείσα αν εξυπηρετούν συμφέροντα με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης, είπε: «Είναι τόσο αυστηρά τα κριτήρια, είναι τόσο καλά διατυπωμένα, είναι τόσο σίγουρο και φανερό ότι δεν γίνεται εξυπηρέτηση συμφερόντων που το αντίθετο μάλλον συμβαίνει. Η προσπάθεια αποδόμησης αυτού του νομοσχεδίου μάλλον αυτή εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, κακώς λοιπόν το έβαλε το θέμα ο κ. Ανδρουλάκης».

Στην ερώτηση αν εξυπηρετεί ο κ. Ανδρουλάκης συμφέροντα, απάντησε: «Προφανέστατα τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά, τόσο καλά διατυπωμένα, είναι τόσο σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, υιοθετώντας αυτό που είπε ο κ. Μπαμπινιώτης σχεδόν απαγορευτικά λόγω της πληρότητας και της στιβαρότητας που δεν εξυπηρετούν κανένα συμφέρον ίσως εκείνοι που θέλουν να τα αποδομήσουν εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό το νομοσχέδιο στη συντριπτικότατη πλειοψηφία του ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Δεν είναι συγκροτημένη η στάση, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και από την πλευρά των δικών του στελεχών θα αναγκαστεί ενδεχομένως να βάλει κομματική πειθαρχία. Είμαι υποχρεωμένη να επισημάνω την ανακολουθία, την αντίθεση και με το δικό τους το πρόγραμμα, την παραδοχή ότι θέλουν τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αλλά θέλουν την αναβολή, μια αντιπολίτευση που παραπέμπει σε άλλες εποχές, σε άλλα ποσοστά κομμάτων και νομίζω ότι είναι ανάξια και των καιρών και αυτής της προσπάθειας που κάνει το υπουργείο», επισήμανε.

Αναφορικά με την κριτική ότι θα ανοίξουν στη χώρα μας «δευτεροκλασάτα» πανεπιστήμια, είπε: «Αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί, ώστε τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων που θα έρθουν να έχουν υψηλότατες προδιαγραφές. Μιλάμε για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις έγκριτων συνταγματολόγων όπως ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σκουρής, ο κ. Αλεβιζάτος που ο κ. Ανδρουλάκης ως μη όφειλε τους χαρακτήρισε ότι κάνουν ακροβασία. Γιατί όταν κατηγορεί την κυβέρνηση και το υπουργείο ότι κάνει ακροβασία προφανώς και εκείνους οι οποίοι συντάσσονται με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Φαντάζεστε τον κ. Πιερρακάκη να κάνει ακροβασίες;».

Ερωτηθείσα γιατί πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται απέναντι στο νομοσχέδιο αυτό της κυβέρνησης, είπε: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω, εγώ οφείλω να κάνω την πολιτική επισήμανση ότι υπάρχει μια ανακολουθία και μεταξύ του προγράμματος και μεταξύ των όσων έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα. Τι επέβαλε αυτή την κωλοτούμπα, τι επέβαλε αυτή την αναδίπλωση, αυτή τη διαφοροποίηση εγώ δεν μπορώ να το εξηγήσω».

Έπειτα, στην ερώτηση αν ισχύουν οι πληροφορίες για σημαντικά πανεπιστήμια που σκέφτονται να φτιάξουν παραρτήματα στη χώρα μας όπως η Σορβόννη, απάντησε: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν σοβαρά πανεπιστήμια όπως η Σορβόννη και άλλα σαν αυτό που ο υπουργός λεπτομερώς ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου τα οποία ενδιαφέρονται. Είναι τόσο αυστηρές οι προδιαγραφές και τόσο υψηλού επιπέδου που και να θέλει να ‘ρθει πανεπιστήμιο που είναι «δευτεροκλασάτο» δεν θα γίνει αποδεκτό».

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε.

Η Ζέττα Μακρή  στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή "Μπρα Ντε Φερ" 27-02-24  | Parapolitika