O Aλέξης Τσίπρας τη δεκαετία του 2000 ήταν το πιο φωτεινό (νέο) πρόσωπο της Αριστεράς. Το άστρο του αναδύθηκε στις δηµοτικές εκλογές του 2006, όταν ως υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων πέτυχε διψήφιο ποσοστό. Αν τα επόµενα χρόνια υπήρχε ένα αντίστοιχο πρόσωπο στον ευρύτερο χώρο της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτό δεν ήταν άλλο από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο οποίος, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ακολούθησε την ίδια πορεία µε τον κ. Τσίπρα και µάλιστα παραλίγο να κάνει την έκπληξη, όταν το 2014 διεκδίκησε µε αξιώσεις τον δηµαρχιακό θώκο της Αθήνας ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι για τον κ. Σακελλαρίδη, έως την Τετάρτη το απόγευµα, που ανακοινώθηκε ότι αναλαµβάνει τον πολιτικό σχεδιασµό της Νέας Αριστεράς και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

Ο Gabriel, όπως συνηθίζουν να τον φωνάζουν οι σύντροφοί του, είχε εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική στις 19 Νοεµβρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από βουλευτής, διαφωνώντας µε τα προαπαιτούµενα του τρίτου µνηµονίου. Mάλιστα, δεν παραιτήθηκε απλώς, αλλά παρέδωσε και τη βουλευτική έδρα, κάτι που συνέβαλε καταλυτικά στο να αποκτήσει σηµαντικό ηθικό κεφαλαίο. H απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον έκανε ποτέ να διαρρήξει τη σχέση του µε τον Αλέξη Τσίπρα. Συνέβαλε και το γεγονός ότι ο κ. Σακελλαρίδης δεν καταφέρθηκε ποτέ εναντίον του Αλ. Τσίπρα ούτε αξιοποίησε το χαρτί της εύκαιρης δηµοσιότητας, κάνοντας κριτική στο πρώην κόµµα του.

Οι γνωρίζοντες µιλούν για µια σχέση αµοιβαίας εµπιστοσύνης, η οποία διατηρήθηκε επειδή και οι δύο κατάφεραν να διαχωρίζουν τη φιλία τους από τις όποιες πολιτικές διαφορές. Αλλωστε η γνωριµία του κ. Σακελλαρίδη µε τον κ. Τσίπρα έχει σφυρηλατηθεί για παραπάνω από δύο δεκαετίες. Ξεκίνησε όταν ο πρώην πρωθυπουργός αποχωρούσε από τη θέση του γραµµατέα της Νεολαίας του Συνασπισµού και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέβαινε ως φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ τα σκαλιά της ιεραρχίας ως στέλεχος του Κεντρικού Συµβουλίου της Νεολαίας. Πρέπει να επισηµανθεί πως όλα αυτά τα χρόνια, που ο κ. Σακελλαρίδης ήταν πολιτικά ανενεργός και εργαζόταν στον τραπεζικό κλάδο, τη ∆ιεθνή Αµνηστία και τον Οµιλο Μάρη, ο κ. Τσίπρας σε τακτά χρονικά διαστήµατα του έκανε διάφορες προτάσεις για να εµπλακεί στα κοµµατικά δρώµενα, τις οποίες και απέρριπτε.

Στήριξη

Χωρίς να επιλέξει να έχει κάποιο ρόλο, ο κ. Σακελλαρίδης, παραµονές των τελευταίων εθνικών εκλογών, έκανε δήλωση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγους µήνες µετά στήριξε ενεργά την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόµµατος. Λίγους µήνες µετά, όταν διαφαινόταν πως το κόµµα οδεύει προς διάσπαση, ο κ. Τσίπρας επέλεξε, ανάµεσα σε άλλα στελέχη, να συναντήσει και τον κ. Σακελλαρίδη, προσπαθώντας να αποτρέψει την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι, ωστόσο, γνωρίζουν τον πολιτικό και αξιακό κώδικα του κ. Σακελλαρίδη, εύκολα µπορούσαν να αντιληφθούν πως δεν θα µπορούσε να παραµείνει στον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη». ∆εν προχώρησε σε κάποια δήλωση εκείνες τις φορτισµένες ηµέρες του Νοεµβρίου και του ∆εκεµβρίου, ωστόσο ήταν προφανές, για όσους ξέρουν τις πολιτικές σχέσεις που συνδέουν τους ανθρώπους, πως ο κ. Σακελλαρίδης θα ακολουθούσε τους Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη, Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Τζανακόπουλο κ.λπ.

Είναι το λεγόµενο «αόρατο πολιτικό νήµα» που ενώνει µια µεγάλη παρέα ανθρώπων µε αναφορές στον Ρήγα Φεραίο (τη Νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού), την ΑΚΟΑ και το ΚΚΕ Εσωτερικού Α.-Α., τους δηµιουργούς της Νεολαίας του Συνασπισµού, τους ιδρυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλά από τα προαναφερθέντα στελέχη υπάρχουν στην πολιτική διαδροµή τους πρόσωπα που αποτελούν σηµείο αναφοράς και τα οποία δεν ζουν. Οπως είναι ο Γιάννης Μπανιάς, ο Αγγελος Ελεφάντης, ο Θοδωρής Μιχόπουλος κ.ά. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια αντιµετωπιζόταν ως «χρυσή εφεδρεία όλου του χώρου», επέλεξε να ξαναεµπλακεί. Οσοι τον «διαβάζουν», µπορεί να κατανοήσουν όλες τις επιλογές του. Εφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όταν διαφωνούσε ιδεολογικά µε το µνηµόνιο. Στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ µε δήλωσή του το 2023, όταν διέβλεπε πως οδεύει προς µια µεγάλη ήττα. Επέλεξε να ενεργοποιηθεί όταν διείδε πως όλος ο χώρος της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς οδεύει προς κατάρρευση ή και γελοιοποίηση µε όσα συµβαίνουν στην Κουµουνδούρου. Και το έκανε όχι εκ του ασφαλούς, όπως θα µπορούσε στις εθνικές εκλογές του 2023, αλλά µε την ένταξή του σε ένα σχήµα που είναι στις δηµοσκοπήσεις στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Στο βάθος ανασύνθεση

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα κλείδωσαν έπειτα από συνάντηση που είχε πριν από περίπου δύο εβδοµάδες µε τον Αλέξη Χαρίτση. Απλώς η ανακοίνωση δεν έγινε την προηγούµενη εβδοµάδα λόγω της πυκνότητας των γεγονότων (βλ. γάµος οµόφυλων ζευγαριών, εκδήλωση τριών στο θέατρο «ΑΛΦΑ» κ.λπ.). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σακελλαρίδης πιθανότατα ενηµέρωσε τον κ. Τσίπρα για να την απόφασή του να ενταχθεί στη Νέα Αριστερά, χωρίς ο τελευταίος να προσπαθήσει να τον αποτρέψει. Αλλωστε, µετά τις ευρωεκλογές πολλοί προεξοφλούν πως θα υπάρξει ανασύνθεση όλου του χώρου. Και είναι σαφές πως πρώτος απ’ όλους ο κ. Τσίπρας θα ήθελε ενεργό σε όλες αυτές τις διεργασίες τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Α, το ίδιο και ο Νίκος Ανδρουλάκης...

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής