Μετά την Ινδία, το Κατάρ, απόψε το Παρίσι (διάσκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας) και σε λίγες μέρες το Βουκουρέστι, για το συνέδριο του ΕΛΚ. Μπορεί το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι φορτωμένο αυτή την περίοδο με ταξίδια και συναντήσεις στο εξωτερικό, ωστόσο σταδιακά μέσα στο ίδιο διάστημα επιδιώκει να κλείνει τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα και τα «μέτωπα» στο εσωτερικό της χώρας.

*Διαβάστε εδώ: Τη Δευτέρα η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Μετά τα νομοσχέδια για την ισότητα στον γάμο και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα –τα οποία ψηφίστηκαν εν μέσω ποικίλων αντιδράσεων– στη Βουλή πλέον συζητείται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ενώ ανοιχτό είναι ακόμα το αγροτικό «μέτωπο».

Σαφής βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, χωρίς εντάσεις και πάντα με ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου μαζί τους.

Μέσα από ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι σύντομα θα επισκεφθεί πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών, με πιθανότερη ημερομηνία την 11η Μαρτίου.


Νέα μέτρα για τους αγρότες ανακοινώνει το Υπουργικό της Πέμπτης

Ο προγραμματισμός είναι, επίσης, στη διάρκεια του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου –το οποίο πιθανότατα θα συγκληθεί αυτή την Πέμπτη- να παρουσιαστούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Σήμερα ο Λευτέρης Αυγενάκης θα συμμετάσχει στο τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9).

«Η φωνή μου αύριο το πρωί και η φωνή της ελληνικής κυβέρνησης είναι η φωνή της Ελλήνων αγροτών», δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος σχεδιάζει να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

«Όλα όσα έγιναν τις εβδομάδες που πέρασαν, όλα όσα οργανωμένα και με σεβασμό στην υπόλοιπη κοινωνία έγιναν από τους αγρότες μας είναι εργαλείο, είναι όπλο για να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη δικιά μας τη φωνή, την ελληνική φωνή, στην καρδιά της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνιζε για μια ακόμα φορά πως τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί, το οποίο είναι ένα σαφές μήνυμα που στέλνει τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου προς τα μπλόκα των αγροτών, ότι νέες επιδοτήσεις ή ενισχύσεις πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν είναι εφικτό να δοθούν αυτή την περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ανάρτησή του ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους αγρότες «για τον συντεταγμένο και απολύτως ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο διαδήλωσαν στην καρδιά της Αθήνας» και παράλληλα εξήρε «το υποδειγματικό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που διασφάλισε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Ισπανίας, σημειώνοντας πως «στην υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανία» τις προάλλες «οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία».