Σε εξέλιξη βρίσκεται η τέταρτη μέρα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη που ανεβαίνουν στο βήμα να τάσσονται υπέρ ή κατά της άμεσης προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες, από τις οποίες θα αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είτε ο Στέφανος Κασσελάκης, είτε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά της.

Πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν κατά την ομιλία τους, και ποιον στηρίζουν για νέο πρόεδρο του κόμματος.


Γιώργος Βασιλειάδης: Υπέρ την λύσης των εκλογών - «Δεν μπορούμε να βάζουμε συνεχώς νέες προθεσμίες»

«Οι στιγμές είναι ιστορικές και πρέπει να απαντήσουμε σήμερα χωρίς να προσπαθήσουμε να κοροϊδέψουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να βάζουμε συνεχώς νέες προθεσμίες», είπε από το βήμα του Συνεδρίου ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ την λύσης των εκλογών, ζητώντας να ληφθούν «ξεκάθαρες αποφάσεις» σημειώνοντας πως «είχαμε έλλειμμα πολιτικής λειτουργίας όλο αυτό το διάστημα», ενώ άφησε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας πως «έθεσε εσφαλμένα διλήμματα, η αντίθετη γνώμη δεν είναι συνωμοσία, είναι κατοχυρωμένη στο κόμμα μας».

«Πέταξε» επίσης το «καρφί» του για τον Παύλο Πολάκη και την αποχή του από τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας πως δεν το «τηρήσαμε όλοι», χωρίς βέβαια να τον κατονομάζει, λέγοντας πως αυτό αποτέλεσε «ακόμα ένα πετραδάκι στην έλλειψη αξιοπιστίας».

«Η Ιστορία μπορεί να γραφτεί από νικητές ή ηττημένους, όχι από σιωπηλούς», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «ό,τι απόφαση και να πάρουμε, πρέπει να σφίξουμε γροθιές για κοινωνική αλλαγή».


Αλέκος Φλαμπουράρης: Αν γίνουν εκλογές θα στηρίξω την Όλγα Γεροβασίλη - Η εμπειρία πρέπει να συμβαδίζει με τόλμη


Παρέμβαση στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη έκανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε πως «αν γίνουν εκλογές με τις καταστατικές διαδικασίες, εγώ λόγω ιστορίας βαθιάς εκτίμησης, θα στηρίξω την φίλη μου συντρόφισσα μου Όλγα Γεροβασίλη».

«Πιστεύω ότι η εμπειρία πρέπει να συμβαδίζει με την τόλμη που έχει η Όλγα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, χρειάζεται ενότητα, συλλογική δράση, πολιτικές διαδικασίες, μακριά από ατομικισμό» είπε χαρακτηριστικάο κ. Φλαμπουράρης, μιλώντας για τα 60 χρόνια δράσης του.

«Είμαστε σύντροφοι και όχι αντίπαλοι, ανταγωνιστές» πρόσθεσε.



Νίκος Παππάς: Αν το σώμα αποφασίσει να μην πάμε σε εκλογές, σημαίνει ότι ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο Κασσελάκη

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους ο Νίκος Παππάς είπε ότι «όλα είναι στα χέρια των συνέδρων». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι αν το Συνέδριο αποτρέψει νέα εκλογή αρχηγού, τότε αυτομάτως ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου σύμφωνα με την καταστατική προθεσμία.

Σημειώνεται ότι το καταστατικό του κόμματος στο άρθρο 20 προβλέπει ότι το τακτικό Συνέδριο -που προβλέπεται να γίνει σε τρία χρόνια δηλαδή το 2026-, εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή και για την προεδρία του κόμματος. Δηλαδή εκ του καταστατικού η διάρκεια της προεδρίας είναι τριετής και μετά τίθεται ξανά στην κρίση των καταστατικών οργάνων να αποφασίσουν.

Με βάση τα παραπάνω για να γίνει τώρα νέα εκλογή αρχηγού θα πρέπει ο νυν πρόεδρος να παραιτηθεί ή να υποβληθεί πρόταση μομφής του στο Συνέδριο που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Παππάς επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε χθες να μην γίνει τώρα εκλογή αρχηγού. Σημείωσε δε πως ότι και να αποφασίσουν οι σύνεδροι οι ψηφοφορίες θα πρέπει να γίνουν με κάλπη - και όχι δια βοής ή δι’ ανατάσεως της χειρός-, για να αποφευχθούν εντάσεις.

*Διαβάστε εδώ: ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα οι σύνεδροι αποφασίζουν αν θα πάνε σε εκλογή αρχηγού - Εμφυλιακό το κλίμα, διεργασίες και τακτικισμοί στο Tae Kwon Do


Νίνα Κασσιμάτη: Υπέρ του Κασσελάκη  - «Να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασσιμάτη, τάχθηκε υπέρ της άμεσης προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες, κατά την ομιλία της στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι πρέπει να στηθούν κάλπες στις 10 Μαρτίου.

Ακόμα, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

*Διαβάστε εδώ: Κατερίνα Νοτοπούλου: Θέλουν να θέσουν θέμα προέδρου μετά την ήττα, όσοι δεν επιθυμούν εκλογές

«Δεν έπρεπε να τεθεί θέμα ηγεσίας ούτε θέμα εκλογών», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από τη στιγμή που αυτό έγινε, πρέπει η διαδικασία να κλείσει σύντομα με κάλπες στις 10 Μαρτίου.

«Θεωρώ ότι δεν περισσεύει κανείς, αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε στα ματιά μας στην πραγματικότητα ότι πριν από 5 μήνες εκλέξαμε αρχηγό», είπε μεταξύ άλλων, και άσκησε κριτική στη στάση της Όλγας Γεροβασίλη.

«Με όλη την αγάπη που της έχω, δεν έπρεπε να εκφράσει αυτή την ιδιοκτησιακή εκλογή», ανέφερε.


Κατερίνα Νοτοπούλου: Θέλουν να θέσουν θέμα προέδρου μετά την ήττα, όσοι δεν επιθυμούν εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό έγινε από παρένθεση, κανόνας», ανέφερε κατά την ομιλία της στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, σημειώνοντας υπό τον ήχο αποδοκιμασιών από την αρένα πως «το κόμμα μας μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία βρίσκεται σε κρίση. Δεν είναι το πένθος της ήττας. Είναι η κατάθλιψη της διαχείρισής της από τους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα».

*Διαβάστε εδώ: Αλέκος Φλαμπουράρης: Αν γίνουν εκλογές θα στηρίξω την Όλγα Γεροβασίλη - Η εμπειρία πρέπει να συμβαδίζει με τόλμη

«Συλλογική ευθύνη υπάρχει, κανείς δεν εξαιρείται, όλοι παίρνουμε το κομμάτι που μας αναλογεί», υποστήριξε η Κατερίνα Νοτοπούλου, προσθέτοντας πως «έξι μήνες τώρα και δεν μπορούμε να αρθρώσουμε συνεκτικό αντιπολιτευτικό λόγο. Χωρίς στίγμα, χωρίς ταυτότητα. Με παλινωδίες και μπρος πίσω».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Νοτοπούλου «φωτογράφισε» όσους υποστηρίζουν την ακύρωση των εκλογών, λέγοντας πως «και κάποιοι ζητάνε να μη στηθούν κάλπες, να το ζητάνε με το επιχείρημα ότι θα χάσουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε για πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Ενώ στη πραγματικότητα έχουν ήδη προεξοφλήσει την αποτυχία στις ευρωεκλογές, αλλά το θεωρούν δευτερεύον. Γιατί; Μα γιατί δεν είναι έτοιμοι», περιέγραψε, λέγοντας πως «θέλουν να θέσουν θέμα προέδρου μετά την ήττα που θα τη χρεώσουν τότε στον πρόεδρο. Και εντωμεταξύ να ετοιμαστούν αδιαφορώντας για το που θα έχουμε κατρακυλήσει».


Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Αυτό που προέχει είναι να μην πάμε σε εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος δεν πήρε ανοιχτή θέση για το ποιον θα στηρίξει, όμως - όπως τόνισε - «το ζητούμενο, αυτό που προέχει είναι να μην πάμε σε εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ». Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να ζήτησε οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν στις 10 Μαρτίου, όμως πολλά είναι τα στελέχη του κόμματος που ζητούν τελικά να μην γίνουν, γιατί είναι άσχημη η χρονική συγκυρία.


Έλενα Ακρίτα: Έχουμε πρόεδρο, οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν - Είναι σκληρό καρύδι ο Στέφανος Κασσελάκης

Απέναντι στο ενδεχόμενο να στηθούν εκ νέου κάλπες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε η Έλενα Ακρίτα, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος, χαρκατηρίζοντας μάλιστα τον Στέφανο Κασσελάκη «σκληρό καρύδι», λέγοντας πως μαζί του «θα προχωρήσουμε μπροστά».

Ξεκινώντας την ομιλία της και σε σχέση με την Όλγα Γεροβασίλη, που κατέθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, σημείωσε πως «τιμά το Κοινοβούλιο και εμείς πρέπει να την αγαπάμε, να την σεβόμαστε», καταδικάζοντας παράλληλα τα γιουχαΐσματα και την οργή που εκφράστηκε στο πρόσωπό της.

Και πρόσθεσε: «Προσωπικά είμαι της άποψης ότι οι εκλογές αυτές δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνουν λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, με τους αγρότες και τους φοιτητές στο δρόμο, με τη μάχη που θα δώσουμε για το μεγάλο, το μέγιστο έγκλημα των Τεμπών, εμείς σαν να μην τρέχει τίποτα να κάνουμε εκλογές, αυτή είναι η άποψή μου και ήθελα ευθαρσώς να τη θέσω πριν την ψηφοφορία των συνέδρων».
Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Από εκεί και πέρα, θέλω να σας μιλήσω λίγο για τον Κασσελάκη όπως τον ξέρουμε εμείς οι βουλευτές. Ο Κασσελάκης είναι σκληρό καρύδι, αν κάποιοι πίστευαν ότι είναι νόστιμο χαριτωμένο παιδί με βαρύ βιογραφικό, το παιδί, που νομίζουν ότι μπορούν να τον κάνουν ό,τι θέλουν, πλανώνται πλάνην οικτράν, δεν είναι αυτό ο Κασσελάκης. Είναι δίπλα στους βουλευτές, είναι πάντα εδώ, η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή, συμμετέχει στις δράσεις. Του λες «θα πάω εκεί» και σου λέει «θα έρθω μαζί», είναι ακάματος, σηκώνεται στις 6:00 το πρωί και κοιμάται τα μεσάνυχτα. Είναι στις πλημμύρες, είναι στους αγρότες, είναι εδώ, είναι εκεί, είναι παντού, στηρίζει με την απλή καθαρή φωνή και ανοιχτή καρδιά.

Δεν είναι δυνατόν να μπούμε στην παράνοια να ψηφίζουμε κάθε πέντε μήνες αρχηγό μέχρι να μην είναι πια ο Κασσελάκης. Εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουμε μείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουμε αντιπολίτευση σκληρή, δυναμική, νυχθημερόν είμαστε εκεί, είμαστε σε επιτροπές, είμαστε σε επισκέψεις εδώ μέσα δρόμους, είμαστε παντού και το γεγονός ότι ο Στέφανος ο Κασσελάκης είναι δίπλα μας, μας ενθαρρύνει και μας στηρίζει είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας.

Όχι λοιπόν κλείνοντας δεν θα πηγαίνουμε σε εκλογές μέχρι κάποιοι να μην ψηφίσουν το Στέφανο Κασσελάκη, έχουμε πρόεδρο. Και με αυτό τον πρόεδρο θα συνεχίσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά».