Έντονες οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, μετά την προαναγγελία του Στεφάνου Κασσελάκη για τετραπλές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα αφορούν εκτός από τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος.

Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι ποιος ή ποιοι θα αποφασίσουν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και η ημερομηνία που θα στηθούν οι τετραπλές κάλπες, για τον πρόεδρο, τις οργανώσεις μελών, τις Νομαρχιακές Επιτροπές και την Κεντρική Επιτροπή.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να πάει φαντάρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Επιπλέον, είναι δύο Σαββατοκύριακα αργιών, το ένα της Καθαράς Δευτέρας (16-18 Μαρτίου) και το άλλο της 25ης Μαρτίου (23-25 Μαρτίου). Κατά συνέπεια, το μόνο Σαββατοκύριακο που είναι εύκαιρο είναι σε ακριβώς δύο εβδομάδες από τώρα, δηλαδή στις 9-10 Μαρτίου. Μιλάμε, δηλαδή, για απολύτως fast truck διαδικασίες. Εκτός κι αν επιλεγεί ο Απρίλιος, με τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και εσωτερικών συγκρούσεων, μόλις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, που αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι.

Να σημειωθεί ότι η 10η Μαρτίου δεν είναι δεσμευτική για την διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να παρουσιαστεί στο στρατό μέχρι τον Ιούνιο

"Πονοκέφαλος" ο τρόπος εκλογής

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών, με κάλπη και ηλεκτρονικά που θέλει ο κύριος Κασσελάκης είναι ένα θέμα που αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που εκτιμούν πως δεν υπάρχουν διασφαλίσεις για αδιάβλητη εκλογική διαδικασία.

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη

Πληροφορίες του parapolitika.gr και του δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου αναφέρουν ότι αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας Κασσελάκη, μια σημαντική ομάδα στελεχών, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, συνεδρίασε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της επιθετικής κίνησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομα της κυρίας Γεροβασίλη είναι αυτό που συμφωνήθηκε ομόφωνα να τεθεί απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Είναι πρόσωπο με κύρος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημαντική κοινοβουλευτική εμπειρία, έχει παίξει κατά καιρούς ισορροπιστικό ρόλο και είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Για την ακρίβεια είναι σε πλήρη ταύτιση με τον πρώην πρωθυπουργό, άλλωστε αποτελεί διαχρονικά, μαζί με τον κ. Φλαμπουράρη, τους δυο πιο σταθερούς συνομιλητές του.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της αύριο, Σάββατο.

Ποιοι στηρίζουν Κασσελάκη

Αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη στηρίζει και θεωρει δεδομένο πως θα επανεκλεγεί, όποιος και αν τεθεί απέναντί του ο Πέτρος Παππάς, που μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είπε συγκεκριμένα πως «θα επανεκλεγεί» και πως «θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι». «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δεχθεί τη βούληση της βάσης και αντιμετώπισαν τον Κασσελάκη σαν ξένο σώμα», τόνισε.

Ανοιχτά στο πλευρό του νυν προέδρου και ο Ευάγγελος Αντώναρος, που μάλιστα σημείωσε πως η απόφαση Κασσελάκη για προσφυγή στη βάση ήταν ειλημμένη πριν την παρέμβαση Τσίπρα, λέγοντας πως «οι απέναντι αιφνιδιάστηκαν» από αυτήν του την κίνηση. Επίσης, τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Νίνα Κασιμάτη, η Ρένα Δούρου, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο  Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Δώρα Αυγέρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου κ.ά.

Πρόσωπο κλειδί ο Παππάς

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει συστράτευση γύρω από την υποψηφιότητα Γεροβασίλη από πρόσωπα-κλειδιά. Πρώτος απ' όλους ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες φάνηκε να πατά σε δυο βάρκες. Από τη μία έριξε τον σπόρο της αμφισβήτησης Κασσελάκη, από την άλλη έριξε το βάρος του στην Πολιτική Γραμματεία και απέτρεψε εξελίξεις εις βάρος του Κασσελάκη. Η στάση του κ. Παππά θα είναι από τις πλέον καθοριστικές για τους εσωτερικούς συσχετισμούς, καθώς επηρεάζει ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Άγνωστη η στάση που θα τηρήσει ο Πολάκης

Στους «αγνώστους Χ» των τελευταίων ημερών συμπεριλαμβάνεται και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει κινηθεί αντιφατικά και ακόμα δεν είναι σαφές αν στην εσωκομματική διαδικασία θα επιδιώξει να πάει απέναντι στον κ. Κασσελάκη, τον οποίο είχε στηρίξει με φανατισμό το περασμένο καλοκαίρι. Ο κ. Πολάκης έχει σημαντική επιρροή στην κομματική βάση, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια είχε πολύ κακή προσωπική σχέση με την κυρία Γεροβασίλη. Έστω και έτσι, μοιάζει πολύ δύσκολο να στηρίξει εκ νέου τον Κασσελάκη, ο οποίος μετά και την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα είναι εμφανές ότι θα χάσει αρκετά στελέχη που τον υποστήριζαν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια θρυαλλίδα εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο και όποιος παρακολούθησε τις αντιδράσεις της βάσης, την πρώτη μέρα του συνεδρίου, αντιλαμβάνεται πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση αλλά και πόσο πιθανή είναι μια νέα διάσπαση.