Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις τάσεις πολυδιάσπασης, την ώρα που διεξάγεται κανονικά το 4ο συνέδριο του κόμματος να είναι υπαρκτές. Μετά την ανακοίνωση Κασσελάκη περί άμεσης προσφυγής στη βάση για να αναδειχθεί ο πρόεδρος του κόμματος, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως και να προκαταβάλει τους «δελφίνους» και όσους βλέπει πως συστρατεύονται εναντίον του, ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει τετραπλές κάλπες: παράλληλα με τις εκλογές για Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή, βέβαια, είναι γνωστό πως οι διαδικασίες για Τοπικές και Νομαρχιακές σύμφωνα με το καταστατικό θα πρέπει να διεξαχθούν 15 μέρες μετά το πέρας του Συνεδρίου. Αυτό κάνει πολύ σφικτό το χρονοδιάγραμμα, με τις υποψηφιότητες απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη να πρέπει να κατατεθούν μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czcioeil3zft)

Όπως φαίνεται και σε συνδυασμό πως έρχονται δύο τριήμερα αργιών (Καθαρά Δευτέρα και 25η Μαρτιου), το μόνο Σαββατοκύριακο που είναι εύκαιρο είναι σε ακριβώς δύο εβδομάδες από τώρα, δηλαδή στις 9-10 Μαρτίου. Μιλάμε, δηλαδή, για απολύτως fast truck διαδικασίες. Εκτός κι αν επιλεγεί ο Απρίλιος, με τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και εσωτερικών συγκρούσεων, μόλις δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, που αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι.

Με τον χρόνο λοιπόν να τρέχει, η υποψηφιότητα που θα τεθεί απέναντι στο νυν πρόεδρο είναι της Όλγας Γεροβασίλη, που όλα δείχνουν πως έχει κλειδώσει. Είναι πρόσωπο με κύρος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημαντική κοινοβουλευτική εμπειρία, έχει παίξει κατά καιρούς ισορροπιστικό ρόλο και είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Για την ακρίβεια είναι σε πλήρη ταύτιση με τον πρώην πρωθυπουργό, άλλωστε αποτελεί διαχρονικά, μαζί με τον κ. Φλαμπουράρη, τους δυο πιο σταθερούς συνομιλητές του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czcgb7pqcl09)

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει συστράτευση γύρω από την υποψηφιότητα Γεροβασίλη από πρόσωπα-κλειδιά. Πρώτος απ' όλους ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες φάνηκε να πατά σε δυο βάρκες. Από τη μία έριξε τον σπόρο της αμφισβήτησης Κασσελάκη, από την άλλη έριξε το βάρος του στην Πολιτική Γραμματεία και απέτρεψε εξελίξεις εις βάρος του Κασσελάκη. Η στάση του κ. Παππά θα είναι από τις πλέον καθοριστικές για τους εσωτερικούς συσχετισμούς, καθώς επηρεάζει ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη

Από εκεί και πέρα, στον κατάλογο τον κρίσιμων στελεχών που θα βρεθούν απέναντι στον Κασσελάκη, στο πλευρό της κυρίας Γεροβασίλη, συμπεριλαμβάνονται ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Τσίπρας κ.ά. Επιπλέον, από τη στιγμή που ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν θα είναι υποψήφιος, είναι προφανές ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Γεροβασίλη, με την οποία συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι.


Στους «αγνώστους Χ» των τελευταίων ημερών συμπεριλαμβάνεται και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει κινηθεί αντιφατικά και ακόμα δεν είναι σαφές αν στην εσωκομματική διαδικασία θα επιδιώξει να πάει απέναντι στον κ. Κασσελάκη, τον οποίο είχε στηρίξει με φανατισμό το περασμένο καλοκαίρι. Ο κ. Πολάκης έχει σημαντική επιρροή στην κομματική βάση, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια είχε πολύ κακή προσωπική σχέση με την κυρία Γεροβασίλη. Έστω και έτσι, μοιάζει πολύ δύσκολο να στηρίξει εκ νέου τον Κασσελάκη, ο οποίος μετά και την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα είναι εμφανές ότι θα χάσει αρκετά στελέχη που τον υποστήριζαν. 

Κάνει πίσω ο Τεμπονέρας - «Δεν κυνηγάμε οφίτσια», τα «καρφιά» για Κασσελάκη

Σετην κούρσα για την προεδρία δεν θα βρίσκεται ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Δεν κυνηγάμε οφίτσια, για το κοινό καλό κάνουμε και πίσω», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Η Αριστερά δεν παράγει Μεσσίες και ήρωες», είπε ο κ. Τεμπονέρας από το βήμα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή αποδέκτη τον νυν πρόεδρο του κόμματος. «Δεν θα αφήσουμε να μπει η Αριστερά στο περιθώριο», είπε επίσης.


Και συνέχισε, απαντώντας στις ατάκες Κασσελάκη στη χθεσινή του ομιλία: «Οι δικές μου ρίζες είναι στέρεες και διαχρονικές και δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση». «Το δικό μας το εγώ το προσφέρουμε στο εμείς, δεν είμαστε όλοι ίδιοι», σημείωσε, για να προσθέσει πως «σεβόμαστε απόλυτα τη βούληση των μελών και των φίλων του κόμματος. Μάθαμε να συμμετέχουμε και όχι να εξουσιοδοτούμε».

Τόνισε, επίσης, «εξαπολύοντας άλλο ένα καρφί» με αποδέκτη τον Στέφανο Κασσελάκη πως «βλέπω απέναντί μου συντρόφους και όχι αντιπάλους».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Διονύσης Τεμπονέρας συνάντησε στη Βουλή την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία φαίνεται πως «κλειδώνει» για να αντιπαρατεθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όσα είπε στο Συνέδριο ακολούθησαν της συνάντησης με την Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία η τελευταία του είπε: «Θέλω να ξέρω αν θα με στηρίξεις». Κατόπιν αυτού, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν ανακοίνωσε τίποτα περί υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η παρέμβαση Τσίπρα

Τη θρυαλλίδα και τον καταλύτη για τις εξελίξεις φαίνεται πως αποτέλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα χθες λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο, όπου κατηγορούσε τον Κασσελάκη ότι ζητεί λευκή επιταγή τριετίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από την Πολιτική Γραμματεία, αλλά οφείλει να προσφύγει σε εκείνους που τον εξέλεξαν, δηλαδή στα μέλη του κόμματος. Να προχωρήσει σε μία νέα εκλογή από τη βάση, σε μία διαδικασία όπου όποιος θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος.

Παράλληλα, ζητεί να υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη μακροσκελή του παρέμβαση αναφέρεται και στους εσωκομματικούς αντιπάλους και όσους αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας: «[…]Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφεύγοντας χθες συστηματικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί στον πρώην πρωθυπουργό, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, «σήκωσε το γάντι», αποφασίζοντας την εκ νέου προσφυγή στην ετυμηγορία της κομματικής βάσης. 

«Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρη “Σοβαρευτείτε” είπε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS. Και πρόσθεσε: «Δεν με αιφνιδίαζε καθόλου. Άργησε κιόλας. Υπήρχε μια ιστορία παρακμής». Για τις αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα και ευθυνόμαστε όλοι».

«Νομίζω ότι ο τρόπος που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει και η στιγμή που επέλεξε να το κάνει, δείχνουν ένα αντικειμενικό αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργηθεί στον πολιτικό φορέα του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, προσωπικά δεν με εξέπληξε καθόλου η παρέμβασή του. Πιστεύω ότι θα έκανε μια τοποθέτηση αυστηρή προς κάθε κατεύθυνση στο σώμα του συνεδρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει αυτήν τη δημόσια τοποθέτηση, η οποία προσωπικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Ήταν απαραίτητη και νομίζω ότι μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο σκηνοθέτης, πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Μουμουλίδης. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έφυγε ποτέ από την ενεργό πολιτική», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, σημείωσε πως η παρέμβαση ήταν μη αναμενόμενη και πως σε αυτήν βλέπει αμυντικά χαρακτηριστικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει για τον ίδιο να αναλάβει το ρόλο του «μέντορα» της Αριστεράς: «Όλο αυτό είναι αυτοκαταστροφικό. Τους τελευταίους 8 μήνες το μόνο που δεν κάνει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι να συζητάει τα προβλήματα των Ελλήνων και του τόπου. Συζητάει δυναμικές εσωτερικές μέσα στο κόμμα», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση πώς κινείται δημοσκοπικά το κόμμα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές δήλωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά κινείται στο 12%».

Ποιοι βλέπουν πανηγυρική επανεκλογή Κασσελάκη


Και αν υπάρχουν συμφωνούντες, υπάρχουν και οι διαφωνούντες, που στηρίζουν αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη και θεωρούν δεδομένο πως θα επανεκλεγεί, όποιος και αν τεθεί απέναντί του. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο Πέτρος Παππάς, που μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είπε συγκεκριμένα πως «θα επανεκλεγεί» και πως «θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι». «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δεχθεί τη βούληση της βάσης και αντιμετώπισαν τον Κασσελάκη σαν ξένο σώμα», τόνισε.

Ανοιχτά στο πλευρό του νυν προέδρου και ο Ευάγγελος Αντώναρος, που μάλιστα σημείωσε πως η απόφαση Κασσελάκη για προσφυγή στη βάση ήταν ειλημμένη πριν την παρέμβαση Τσίπρα, λέγοντας πως «οι απέναντι αιφνιδιάστηκαν» από αυτήν του την κίνηση. Στην ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε:

«Ο @skasselakis σήκωσε το γάντι και είπε "βρείτε μου αντίπαλο" και πάμε στις κάλπες. Όχι γιατί του το "υπέδειξε" ο Τσίπρας με τη δήλωσή του.
Οι δικές μου πληροφορίες έλεγαν από χθες ότι είχε πάρει απόφαση να κάνει τη λεγόμενη φυγή προς τα μπρος, φέρνοντας προ τετελεσμένων τους ναπολεοντίσκους, τους κουμανταδόρους, τους αμφισβητίες εντός των τειχών. Το είχα πει άλλωστε σε πρωινή ραδιοφωνική μου συνέντευξη πολλές ώρες πριν τη δήλωση Τσίπρα.


Μέχρι να στηθούν οι νέες κάλπες -αυτή την εκτίμηση κάνω- θα πρέπει να περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις από τον Κασσελάκη. Ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Οι απέναντι αιφνιδιάστηκαν. Συσκέπτονται και τηλεφωνιούνται διαρκώς τις τελευταίες τρεις ώρες. Δεν θα τα βρουν εύκολα μεταξύ τους. Δεν θα μπορέσουν να βρουν αντίπαλο υποψήφιο κοινής αποδοχής. Τα εγώ κάποιων είναι μεγαλύτερα από τα μυαλά που κουβαλάνε.
Η πρόβλεψή μου: Ο σημερινός πρόεδρος θα τους πάρει τα σώβρακα. Όπως έστρωσαν, έτσι ας κοιμηθούν τώρα.
Τους βρήκε απροετοίμαστους».