Παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η Άγκυρα κρατά χαμηλούς τόνους, στο πλαίσιο διατήρησης του βελτιωμένου κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX και αντι-ΝΟΤΑΜ.

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τις NAVTEX που εξέδωσε με σκοπό να σταματήσει ελληνική άσκηση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και να θέσει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έρχεται μέσω Ρηματικής Διακοίνωσης και επιστολών διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών

Ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Διπλωματικές πηγές γνωστοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης (20/02) ότι για τις εν λόγω κινήσεις:

  • Έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.
  • Έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία IΜΟ και σε Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Σε όλα τα κείμενα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Διαβάστε ακόμα: Δένδιας: Ανησυχώ, η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές της θέσεις

Ξεκάθαρο «μήνυμα» Δένδια

Χαρακτηριστικό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε τελετή βράβευσης Ολυμπιονικών, που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. «Διότι θα αποτελούσε κυρίες και κύριοι Ολυμπιονίκες μεγάλη εθνική αμέλεια να πιστεύουμε ότι ο ελληνισμός μπορεί να επιβιώσει χωρίς να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει ο ίδιος την ύπαρξή του, την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cza3m1cx0txl)