Η αντίστροφη µέτρηση για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει, στην Κουµουνδούρου ωστόσο κυριαρχεί και πάλι η εσωστρέφεια, παρά τη διπλή διάσπαση, ενώ τα ποσοστά των δηµοσκοπήσεων έχουν επισκιάσει κάθε διάθεση για ανανέωση του κόµµατος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, µέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχει ίσως την τελευταία ευκαιρία να έρθει κοντά στους συντρόφους του, πολλοί από τους οποίους εµφανίζονται να αντιµετωπίζουν την κατάσταση στο κόµµα µε σκεπτικισµό.

Κάποιοι υποστηρίζουν µάλιστα ότι το επικοινωνιακό χάρισµα του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να γυρίσει µπούµερανγκ για τον ίδιο, καθώς αρκετές φορές αδυνατεί να κατανοήσει τη λειτουργία του κόµµατος. Τα όσα συνέβησαν άλλωστε στη συνεδρίαση της τελευταίας Πολιτικής Γραµµατείας, µε αφορµή το θέµα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και οδήγησαν τον Αλέκο Φλαµπουράρη να µιλήσει για αυταρχική συµπεριφορά δείχνουν προφανώς ότι οι αρρυθµίες στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα κληθούν την ερχόµενη εβδοµάδα (από τις 23-25 Φεβρουαρίου) να αποφασίσουν εάν υπάρχουν περιθώρια συσπείρωσης και ανασύνταξης του κόµµατος.

Με δεδοµένο ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές, τα όσα θα γίνουν µέσα στο Συνέδριο θα καθορίσουν το µέλλον του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. ∆ηλαδή, εάν θα καταφέρει να βγει από αυτή τη διαδικασία πιο ενωµένο ή, αντίθετα, αν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σήµερα µέσα στο κόµµα θα γίνουν τάσεις, µε ό,τι αυτό σηµαίνει.

Η ανθρωπογεωγραφία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης λίγο πριν από την έναρξη του Συνεδρίου έχει ως εξής:

Οι νεοπροεδρικοί 

Πρόκειται στην πραγµατικότητα για τους ανθρώπους που πρότειναν τον Στέφανο Κασσελάκη για αρχηγό του κόµµατος στην εσωκοµµατική διαδικασία για την εκλογή προέδρου. Στελέχη που, παρά το γεγονός ότι δεν τον γνώριζαν καλά, συντάχθηκαν µε την υποψηφιότητά του, καθώς είδαν στο πρόσωπό του την ελπίδα για την επόµενη ηµέρα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ο Μανώλης Καπνισάκης, η ∆ώρα Αυγέρη, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πάνος Ρήγας, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Πέτρος Παππάς αποτελούν ακόµα και σήµερα τον στενό πυρήνα των συνεργατών του. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται διαρκώς δίπλα του και τον ενηµερώνουν για τα όσα συµβαίνουν στο κόµµα και τη Βουλή.

Η τάση αυτή δεν έχει ισχυρές δυνάµεις µέσα στο κόµµα, αφού την εποχή του Αλέξη Τσίπρα τα στελέχη αυτά ήταν µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο προεδρικό στρατόπεδο.
Στην οµάδα αυτή ανήκε µέχρι πριν από λίγο καιρό και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έγινε µάλιστα και υπερσυντονιστής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Τα πράγµατα ωστόσο δεν εξελίχθηκαν καλά, αφού ο βουλευτής Χανίων θεώρησε ότι εξωθεσµικοί παράγοντες που βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον υποσκάπτουν, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης διαφώνησε αρκετές φορές µε τις παρεµβάσεις του στενού του συνεργάτη.

Μάλιστα, η απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία για το νοµοσχέδιο της ισότητας στον γάµο πυροδότησε ακόµα περισσότερο το κλίµα, καθώς, όπως υποστηρίζουν πολλοί, ο βουλευτής Χανίων περισσότερο το έκανε για να δείξει ότι δεν φοβάται τις απειλές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρά γιατί διαφωνούσε επί της ουσίας. Με βάση πάντως τις προειδοποιήσεις Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης αναµένεται να απολέσει τον τοµέα ευθύνης του στο κόµµα. Φυσικά µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται η στάση που θα κρατήσει στο Συνέδριο.

Οι προεδρικοί

Αυτή είναι και η µεγαλύτερη οµάδα µέσα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αφού ελέγχει την πλειονότητα των συνέδρων. Σε αυτήν ανήκουν ο Αλέκος Φλαµπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Παρά τις επιµέρους διαφωνίες του, στην οµάδα αυτή είναι ενταγµένος και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Νίκος Παππάς, ως πρώην επικεφαλής της Κίνησης Μελών, παραµένει ακόµη ισχυρός, ελέγχοντας σε µεγάλο βαθµό τα όργανα του κόµµατος. Ο ίδιος άλλωστε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόµµατος, αφού στον δεύτερο γύρο τον στήριξε χωρίς αστερίσκους. Το τελευταίο διάστηµα, ο Νίκος Παππάς εµφανίζεται δυσαρεστηµένος για κάποιες από τις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του µάλιστα δήλωσε πως όλοι κρίνονται στις ευρωεκλογές, αφήνοντας για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι την επόµενη ηµέρα των εκλογών, και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Ο Αλέκος Φλαµπουράρης, από την άλλη, εµφανίζεται αρκετά εκνευρισµένος µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική του προέδρου να µιλά διαρκώς για δηµοψηφίσµατα έκανε άλλωστε τον στενό φίλο και συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίσει τη συµπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη «αυταρχική».

Την ίδια στιγµή, η τριάδα των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου εµφανίζεται να θέλει να διαδραµατίσει τον δικό της ρόλο στα γεγονότα. Πριν από λίγο καιρό, µάλιστα, είχαν καταθέσει πρόταση για «µετακόµιση» του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωαριστερά στους Σοσιαλιστές, ζητώντας µάλιστα και δηµοψήφισµα για το συγκεκριµένο θέµα. Η πρόταση αυτή αναµένεται άλλωστε να συζητηθεί και στο Συνέδριο, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι θα έβαζε τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη πίστα.

Τον ρόλο του «µοναχικού καβαλάρη» έχει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος εµφανίζεται να είναι ένθερµος υποστηρικτής της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ µε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι µετά τις ευρωεκλογές, εάν τα δύο κόµµατα δεν πάνε καλά, οι δύο αρχηγοί θα πρέπει να απολογηθούν στους ψηφοφόρους.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας

Ο γνωστός εργατολόγος, ο οποίος στηρίζεται από τον Αντώνη Κοτσακά και τον Χάρη Τσιόκα, από την πρώτη στιγµή της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ανέλαβε να παίξει τον ρόλο της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης. Σε όλες τις συνεδριάσεις ασκούσε µε λόγο ή χωρίς κριτική στα πεπραγµένα του προέδρου. Πρόσφατα µετείχε στην εκδήλωση -µαζί µε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και την Εφη Αχτσιόγλου- για τη συγκρότηση του «δηµοκρατικού µετώπου». Μάλιστα, κατ' επανάληψη έχει µιλήσει για την επόµενη ηµέρα των ευρωεκλογών.

Οι ανεξάρτητοι 

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται στελέχη όπως ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ο Παναγιώτης Κουρουµπλής και ο Σπύρος ∆ανέλλης. Τα στελέχη αυτά κρατούν αποστάσεις από τις αποφάσεις του προέδρου, ενώ είναι ανοικτά και σε κάθε είδους διάλογο µε τα άλλα κόµµατα. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι µετείχαν στην εκδήλωση που έγινε µε θέµα «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»