Μία εβδομάδα στη δημόσια διαβούλευση, μία εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αμέσως μετά συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που παρουσιάστηκε εκτενώς χθες στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια, το απόγευμα, αναρτήθηκε στο opengov.
Όπως σημειώνει στην εισαγωγή του νομοθετήματος ο αρμόδιος υπουργός Άκης Σκέρτσος, «το σχέδιο νόμου, η σύνταξη του οποίου βασίστηκε και στη νομοθετική πρακτική που ακολουθήθηκε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη καθιερώσει την ισότητα στον γάμο (Γαλλία, Γερμανία κ.ά), στοχεύει με δεκατρία μόλις άρθρα και με ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που συνδέονται με αυτόν, καθώς και ρυθμίσεις σχέσεων συγγένειας με στοιχεία αλλοδαπότητας».

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η στάση του Μάκη Βορίδη

Τρία βασικά επιχειρήματα χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, που στη συνέχεια συζητήθηκε εκτενώς.

Μάλιστα, με θέρμη φέρεται να μίλησαν υπέρ του νομοσχεδίου στη συνεδρίαση οι υπουργοί Άκης Σκέρτσος – που παρουσίασε αναλυτικά τα 13 άρθρα και τις προβλέψεις τους - Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ ο Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε κατά, μιλώντας τόσο πολιτικά όσο και νομικά, ωστόσο όπως είπε δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά θα απέχει. Κυβερνητικές πηγές, σημείωναν ότι ο κ. Βορίδης «έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Μετά τον Υπουργό Επικρατείας πήρε ξανά τον λόγο ο πρωθυπουργός. «Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα τρία επιχειρήματα στα οποία στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών, ότι επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν και τα οποία πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά και ότι η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς.

Είναι, όπως τόνισε, «κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ‘παιδιά ενός κατώτερου θεού’».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου μια ζυγισμένη τοποθέτηση όσον αφορά στη στάση της Εκκλησίας, με την οποία δεν επιθυμεί να αντιπαρατεθεί για το ζήτημα αυτό. Υπογράμμισε ότι τη σέβεται, υπενθύμισε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν θα βλάψει τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας.