Επτά μήνες μετά τη συνέντευξη στο Bloomberg και την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θεσμοθετήσει τον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τον λόγο σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα εξηγήσει αναλυτικά το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του αυτή και θα αναλύσει τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πλέον η προσδοκία ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο όχι απλώς θα ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 180 ψήφους, ένα ισχυρό πολιτικό και συμβολικό ορόσημο.

Διαβάστε ακόμα: Βουλή: Η αριθμολογία του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής

Βλέποντας τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας –άλλοτε σκόπιμα, άλλοτε καλόπιστα–, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι το νομοσχέδιο ούτε θεσμοθετεί τον θρησκευτικό γάμο (μόνο πολιτικό) ούτε επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα ούτε φέρνει χαρακτηρισμούς τύπου «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Αντίθετα, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι να μειώνει τις διακρίσεις, να περιορίζει τις ανισότητες, να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολιτών και εντέλει να εμβαθύνει τη δημοκρατία, αίροντας αδικίες που έρχονται από το παρελθόν.


Η στάση Μητσοτάκη απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά

Όποια κι αν είναι η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην απαντήσει ούτε να σχολιάσει. Σκοπεύει στην ομιλία του να είναι ενωτικός και να εξηγήσει μάλιστα γιατί δεν φόρτισε κομματικά ένα ευαίσθητο θέμα, που συνδέεται με τις πεποιθήσεις καθενός.

Θα τονίσει, ωστόσο, ότι η συντήρηση δεν σημαίνει καθήλωση, αλλά είναι στοιχείο της εξέλιξης και θα υπενθυμίσει ότι η απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Αναμένεται επίσης να σταθεί στο ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών και να υπογραμμίσει τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ήδη σε 20 χώρες έχει νομοθετηθεί η ισότητα στον γάμο.


"Δημιουργούμε μια πιο ισχυρή κοινωνία, μια πιο ισχυρή πατρίδα, ένα πιο ισχυρό έθνος"

Τον τόνο έδωσαν από χθες στη Βουλή με τις παρεμβάσεις τους ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και η γραμματέας της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, που είναι και η εισηγήτρια του νομοσχεδίου από το κυβερνών κόμμα.

«Δεν είναι ανεκτό, δημοκρατικά, οι συνάνθρωποί μας, με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, να έχουν λιγότερα ατομικά, πολιτικά ή κοινωνικά δικαιώματα από την πλειονότητα»,
επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος, απευθυνόμενος ειδικά στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως «ψηφίζουμε την ισότητα στον γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή, διότι έτσι εντάσσουμε την εξέλιξη των κοινωνικών δικαιωμάτων στην παράδοσή μας και τελικά έτσι δημιουργούμε μια πιο ισχυρή κοινωνία, μια πιο ισχυρή πατρίδα, ένα πιο ισχυρό έθνος».

Από την πλευρά της η κυρία Συρεγγέλα υπενθύμισε τι έχουν κάνει στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέφερε ότι «ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, έχει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ισότητα και την προστασία από τη βία και τις διακρίσεις. Προστατεύοντας τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, κάθε παιδιού, προχωράμε μπροστά».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz52s1x1jbt5)