Ξεκίνησε περίπου στις δέκα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η καυτή συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργού Επικρατείας για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριώνμε μια αίθουσα που στα έδρανα της ΝΔ να είχαν πάρει θέσεις μόλις 20 βουλευτές.

Όσο η ώρα κυλούσε, οι γαλάζιοι βουλευτές άρχισαν να ειδοποιούνται να βρίσκονται στην Βουλή και να προσέλθουν στην Ολομέλεια για τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχουν καταθέσει τρία κόμματα, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες.

*Διαβάστε εδώ: Βουλή: Κατατέθηκε αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από 21 βουλευτές


Η αριθμολογία του νομοσχεδίου

Όμως, ας δούμε αυτήν την διήμερη ιστορική συνεδρίαση της Βουλής από την πλευρά των αριθμών.

Σε σύνολο 300 βουλευτών, μόλις 95 έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.

Από τους 95 οι 30 είναι βουλευτές της ΝΔ στο σύνολο των 158 που αριθμεί η ΚΟ του κόμματος.

Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στον κατάλογο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, θα παρατηρήσει πως οι βουλευτές έχουν επιλεχθεί να μιλήσουν εναλλάξ, δηλαδή ένας που είναι κατά του νομοσχεδίου και ένας που δηλώνει υπέρμαχος ώστε να υπάρχει ισορροπία και να ακουστούν προς την κοινωνία και οι φωνές που διαφωνούν αλλά με επιχειρήματα και στοχευμένα. Μάλιστα είναι πολλοί οι γαλάζιοι βουλευτές που σχολίαζαν σε πηγαδάκια πως «είναι απαράδεκτο η ΚΟ της ΝΔ κρύβεται. Έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50-60 οι βουλευτές που θα μιλήσουν για το νομοθέτημα, αναφέροντας πως η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη». Ενώ άλλοι που θα το στηρίξουν «πως παίρνουν στις πλάτες τους να το στηρίξουν ανεξαιρέτως εάν το πιστεύουν ή όχι».

  • 16 βουλευτές θα πάρουν τον λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 36 που είναι η δύναμη της Κ.Ο.
  • 9 είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα πάρουν τον λόγο σε μια Κ.Ο που μετρά 32 βουλευτές εκ των οποίων οι 17 είναι αντίθετοι και θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
  • 8 βουλευτές θα μιλήσουν από την πλευρά του ΚΚΕ που έχει 21 πρόσωπα στην Κοινοβουλευτική του δύναμη και που έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεση του.
Σήμερα η διαδικασία θα εξελιχθεί μέχρι αργά, με τις ομιλίες των βουλευτών, ενώ αύριο το πρωί είναι η μέρα των αρχηγών των κομμάτων και του πρωθυπουργού, αλλά και της ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα που έχουν καταθέσει 21 βουλευτές που θα διεξήχθη εντός της δεύτερης ημέρας συνεδρίασης.