Με μια κίνηση ματ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μετέφερε το ενδιαφέρον της εκδήλωσης που είχε τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος» σε άλλο πεδίο, «καπελώνοντας» στην πραγματικότητα την όλη διοργάνωση με την παρουσία του.
Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στα στελέχη που θα μετείχαν στην εκδήλωση αυτή, δηλαδή στον Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να στρέψει όλα τα φώτα πάνω του. Κανείς δεν περίμενε άλλωστε ότι θα πήγαινε να παρακολουθήσει την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία μόλις δύο μήνες πριν είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας με τις ιδέες και τις προτάσεις του νέου προέδρου, αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος προσδοκά να πλασαριστεί ως επίδοξος δελφίνος και σήμερα έχει τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz4hp9ro2bz5)


Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να παραστεί στην εκδήλωση και οι αμήχανοι διάλογοι

Με την κίνηση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης επισκίασε τον λόγο για τον οποίο έγινε η εκδήλωση, στρέφοντας όλα τα βλέμματα πάνω του, δίνοντας παράλληλα με τον τρόπο του και μια απάντηση στο ερώτημα «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;».

Όλα αυτά, δε, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βρεθεί απέναντι στον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος πρωτοστάτησε για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Γύρω στις 6 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε στενό του συνεργάτη να πάνε μια βόλτα, χωρίς να του εξηγήσει κάτι παραπάνω. Τελικά, έφτασαν έξω από το θέατρο «Άλφα», όπου γινόταν η εκδήλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπαίνοντας στην αίθουσα του θεάτρου φορώντας μόνο ένα μαύρο κοντομάνικο T-shirt αρχικά επικράτησε αναταραχή, ενώ ακούστηκαν διάσπαρτα χειροκροτήματα, αλλά και δυνατές αποδοκιμασίες.

Φυσικά, τα φλας των φωτογράφων άστραψαν, ενώ στο πάνελ επικράτησε αμηχανία. Η Έφη Αχτσιόγλου, που εκείνη τη στιγμή είχε πάρει τον λόγο, χαιρέτισε προφανώς αμήχανα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «γεια σου Στέφανε, καλησπέρα».

Όταν, μάλιστα, ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής έσκυψε και την ενημέρωσε ότι στη συνέχεια θα του δώσει τον λόγο, η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε μάλλον εκνευρισμένα: «Να μιλήσω όμως πρώτα». «Δεν χρειάζεται να μιλήσω, έχω εκπρόσωπο εδώ», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνοντας με τον τρόπο του τον Διονύση Τεμπονέρα.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, βλέποντας την ταραχή που επικρατούσε στην αίθουσα, ανέφερε ότι «έχουμε την αιφνιδιαστική άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη, παρακαλώ να κρατηθεί ένας πολιτισμός και μια ηρεμία, θα του δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό».


Τι είπαν Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και Χριστοδουλάκης

Στην ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή υφίσταται ένα κενό πολιτικής εκπροσώπησης. Έτσι ανταποκρίθηκα και στο κάλεσμα χωρίς δεύτερη σκέψη». Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς μίλησε για την ανάγκη μεταφοράς πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω και όχι απλώς σε πέντε μεγάλες οικογένειες. «Το αντίπαλο μπλοκ έχει κάθε λόγο να συγκροτηθεί», σημείωσε.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι «οι κοινωνικές διεργασίες πρέπει να αποτελέσουν τον προπομπό της δημιουργίας μιας εν δυνάμει πολιτικής, κυβερνητικής πρότασης των ''από κάτω'', που θα σηκώσει τον λαό από τον καναπέ και θα δώσει προοπτική διεξόδου. Το ''Μέτωπο Δημοκρατίας'' μπορεί να αποτελέσει μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων». Και συμπλήρωσε: «Η λύση για τον προοδευτικό κόσμο θα προέλθει μέσα από έναν κοινωνικά ισχυρά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Εξηγώντας περισσότερα για την πρόταση αυτή, ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε ότι «η ανωτέρω πρότασή μας δεν παραβλέπει, ούτε και αναιρεί την ιστορική παράδοση, την αυτοτέλεια και αυτονομία των κομμάτων του ''προοδευτικού τόξου'', ούτε φυσικά υποσκάπτει τις δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες τους. Αντιθέτως, τις φέρνει προ των ιστορικών ευθυνών τους. Μακριά από εμένα κάθε πρόθεση υπονόμευσης. Ας μην ψάχνουν μάταια ορισμένοι εσωτερικούς εχθρούς. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκείνος που ως πρώτος μεταξύ ίσων έχει την εντολή και την ευθύνη να φέρει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική ''τροχιά''».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «δεν συζητάμε για πρόσωπα, αλλά για πολιτικές».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz4euiwdrekh)


Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας, Θεμιστοκλής Μαμουλίδης, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Ιωακειμίδης. Παρόντα ήταν και τα μέλη της ΚΕ ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλουμπασάκος, Γιωργος Σιακαντάρης, Έφη Παγκάλου και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρώην πρόεδρος ΓΣΕΕ. Από τη Νέα Αριστερά, εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κ. Αχτσιόγλου, στην εκδήλωση ήταν οι Κώστας Πουλάκης και Ανδρέας Νεφελούδης.