Το χθεσινό κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη προς τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δείχνει -όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες - ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σκοπό να παρεκκλίνει καθόλου από την αρχηγική του αντίληψη σχετικά με το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει άνοιγμα στην κοινωνία.


Το προσκλητήριο του Στέφανου Κασσελάκη μια «τομή για την ελληνική Δημοκρατία»

Με την ανάρτηση του σε όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στους φίλους του κόμματος που θέλουν να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλουν την αίτηση τους στο Isyriza. «Υστερα, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν και θα αναδείξουν τους υποψήφιούς μας για την Ευρωβουλή ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά σε ελληνικό κόμμα, ο πολίτης μπορεί να πάρει το αύριο στα χέρια σου. Χωρίς κονέ, αδιαμεσολάβητα, μπαίνεις στην πρώτη γραμμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι «είναι μία τομή για την ελληνική Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τις ευρωεκλογές 2024 από στοίχημα των κομμάτων σε στοίχημα της κοινωνίας». Εν τω μεταξύ τα στελέχη του κόμματος τα οποία διαφωνούν με τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα στην ανάδειξη των υποψηφίων, επιμένουν ότι θα πρέπει να επιλέγει άλλος τρόπος. Καθώς, όπως λένε δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. «Πως θα μείνει κρυφή η κατάταξη των υποψηφίων ανάλογα με τους σταυρούς που πήραν; Είναι αυτονόητο πως οι πρώτοι των πρώτων θα έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των άλλων», λένε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί γι’ αυτό το θέμα στο συνέδριο του κόμματος είναι το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί ανά περιφέρεια εξαιρώντας την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Για τις δύο μεγάλες πόλεις προτείνεται να μείνουν γύρω στις 10 θέσεις ανοιχτές, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να «απαντήσει» στον «ανταγωνισμό» ακόμα και την τελευταία στιγμή με ηχηρά ονόματα.


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εκδήλωση Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη της αναφέρθηκε στον προσυνεδριακό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κόμμα της Αριστεράς, τονίζοντας ότι «το στοίχημα είναι να δώσουμε προοδευτικές απαντήσεις στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής», ενώ αναφερόμενη στις διαφωνίες που έγιναν γνωστές μεταξύ ηγετικών στελεχών τονίζει με νόημα ότι «οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε τις συλλογικές αποφάσεις». Σε ότι αφορά τον θόρυβο αλλά και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου με την συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα, Έφης Αχτσιόγλου και Μανώλη Χριστοδουλάκης απέφυγε τους επιθετικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν άλλοι κατά του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα συμμετάσχει στην εκδήλωση.

«Εξ’ όσων γνωρίζω, πρόκειται για εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών και όχι για κοινή εκδήλωση ή πρωτοβουλία τριών πολιτικών στελεχών, όπως αρχικά φάνηκε. Και έχουμε δει πολλές τέτοιες εκδηλώσεις και στο παρελθόν και πολύ πιθανό να δούμε και στο μέλλον. Δεν είμαι αντίθετη στο διάλογο, στη συζήτηση, στον προβληματισμό. Και καταλαβαίνω και συμμερίζομαι – θα έλεγα – την αγωνία χιλιάδων πολιτών για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου απέναντι στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο πρωταγωνιστής των ημερών Διονύσης Τεμπονέρας σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονικης» τόνισε μεταξύ των άλλων, την κοινωνική πλέον αναγκη ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ - που όπως δήλωσε είναι το σπίτι του - να ανταποκριθει στις διεργασίες βάσης για τη συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατιας που θα στοχεύει στην αλλαγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διχάζουν.

Ακόμη, ο γνωστός εργατολόγος διευκρίνισε με σαφή τρόπο πως το ζητούμενο αφορά στη συμπόρευση για λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα και ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πρόταση για «συγκολλήσεις» κομμάτων. Υπάρχει έδαφος στα κοινωνικά πεδία, παρά τις επαμφοτερίζουσες στάσεις κομματικών ηγεσιών, τόνισε. Και αυτό απαιτεί πρωτοβουλιες βασης σύνθεσης και υπέρβασης. Επεσήμανε με έμφαση πως πρέπει «να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ωστε να συμβάλει σε αυτή τη προσπάθεια».

«Η Ιστορία της αριστεράς έχει μια μακρά πορεία διασπάσεων και συνθέσεων. Είναι στο DNA της, όμως να προχωρα σε ευρύτερες διεργασίες σύνθεσης που διαμορφώνουν πολιτική και προγραμματική ενότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας το κατόρθωσε, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικη τροχιά με εναλλακτικό προγραμμα. Αυτό πρέπει να γινει και τώρα».

Σε ότι αφορά την συνάντηση του με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το στελεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «σέβομαι και εκτιμώ τον Πρόεδρο. Κάναμε μια μεγάλη κουβέντα για όλα τα προβλήματα στην Ευρώπη και τη χώρα. Χρειάζομαι πάντα την συμβουλή του και την εμπειρία του».