«Κλειστοί δρόμοι ίσον όχι συζήτηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, ο Μάκης Βορίδης μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός αυτό που λέει είναι ανοιχτοί δρόμοι ανοιχτός διάλογος. Ποτέ ο πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί μια συνάντηση, υπάρχει όμως μια προϋπόθεση ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι ίσον όχι συζήτηση».

Μεταξύ άλλων, για το αγροτικό ζήτημα τόνισε:

«Ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία θέτουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους είναι η επαναδιαπραγμάτευση και η αλλαγή της ΚΑΠ. Είναι κάτι για το οποίο έχει ήδη μιλήσει ο πρωθυπουργός, δηλαδή ότι στην πραγματικότητα οικολογικά σχήματα και περιβαλλοντικές απαιτήσεις  εφαρμοζόμενες στη γεωργία έχουν δημιουργήσει μια μείωση της βασικής ενίσχυσής τους και μετακίνηση τέτοιων ποσών προς τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα εξ αυτού έχει επέλθει μείωση. Και ήταν ο κ. Κασσελάκης και τους είπε να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις πάνω στα τρακτέρ.

Διαβάστε επίσης: Μέγαρο Μαξίμου: Στρατηγική "μη σύγκρουσης" με τους αγρότες - "Ανοικτές οι πόρτες του πρωθυπουργού" - Τα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ και η "μυστική" αποστολή Βορίδη


Ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στην ευρωπαϊκή Αριστερά, να τον ρωτήσουν την επόμενη φορά οι αγρότες μας διότι αυτοί οι οποίοι πίεζαν για μείωση της βασικής ενίσχυσης και για υποκατάσταση  των ενισχύσεων με τα οικολογικά σχήματα, και μάλιστα θέλανε όχι αυτό το οποίο συνέβη, αλλά κάτι πολύ πιο "φιλόδοξο" από πλευράς οικολογικής πολιτικής ήταν τα κόμματα της Αριστεράς και οι σοσιαλιστές. Άρα όταν ο κ. Κασσελάκης θα πάει την επόμενη φορά εκεί να πει συμφωνεί και συνεχίζει να πιστεύει ότι η ΚΑΠ και οι χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες μας πρέπει να περιοριστούν περαιτέρω όπως ζήταγε το  ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και οι ομάδες των αριστερών, των σοσιαλιστών και των οικολόγων και να κοπούν τα χρήματα από τους αγρότες μας ή όχι;».

 Βορίδης για αγρότες: "Κλειστοί δρόμοι ίσον όχι συζήτηση"

Παράλληλα ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Οι αγρότες βάζουν 6 θέματα, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή τα εξετάζει και θα επανέλθουμε. Υπάρχουν πράγματα τα οποία ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι υλοποιήσιμα. Εμείς κάνουμε διάλογο, υπάρχουν ζητήματα τα οποία απαιτούν δουλειά αλλά είμαστε στρατηγικά στο ίδιο μήκος κύματος

ΔΗΜ: Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και συνάντηση του πρωθυπουργού με κάποιους εκπροσώπους των αγροτών;

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν το αποκλείει ο πρωθυπουργός αυτό, απλώς οι συναντήσεις αυτές πρέπει να είναι παραγωγικές, να μην είναι συναντήσεις για το θεαθήναι. Εργαζόμαστε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά, υπάρχουν όμως ζητήματα τα οποία έχουν θέσει, τα οποία δεν είναι σκληρά δημοσιονομικά και τα οποία έχουν όμως οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τα οποία μπορούμε να δούμε.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο πρωθυπουργός αυτό που λέει είναι ανοιχτοί δρόμοι, ανοιχτός διάλογος. Ποτέ ο πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί μια συνάντηση, υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι ίσον όχι συζήτηση.

Φοιτητικές καταλήψεις

Ερωτηθείς γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τις φοιτητικές καταλήψεις, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Θα το κάνουμε, γίνεται και θα γίνεται, απλώς ο χρονισμός, ο ρυθμός, η ένταση, όλα αυτά είναι ζητήματα τακτικής εφαρμογής του νόμου. Αυτή τη στιγμή δεν προκρίνεται ότι η λύση είναι να γίνει μια ταυτόχρονη επέμβαση στο 1/3 των σχολών που έχουν καταληφθεί, άρα εδώ έχουμε ζητήματα τακτικού χαρακτήρα.

ΔΗΜ: Αλλά όταν λες κάτι παράνομο, δεν πρέπει ως κυβέρνηση να διασφαλίσεις τη νομιμότητα; 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Σωστά, απλώς να πω ότι αυτή η πράγματι έκνομη ενέργεια της οποίας θα διασφαλίσουμε τη νομιμότητα, επειδή έχει μια συγκεκριμένη έκταση, αυτό θέλει τον ρυθμό του».

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Εγώ έχω πει αυτά που έχω πει, τα έχω εξηγήσει αρκετά αναλυτικά. Το νομοσχέδιο νομίζω ότι θα ψηφιστεί στις 15 Φεβρουαρίου».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δημιουργούν πολιτικό ζήτημα στη Ν.Δ. το αγροτικό θέμα, οι φοιτητικές καταλήψεις και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων απάντησε: «Δεν είναι όλα το ίδιο, δεν εναντιώνεται ο ίδιος κόσμος, ειναι διαφορετικά ζητήματα. Για παράδειγμα αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ο κόσμος της Αριστεράς, δεν μας ψηφίζουν αυτοί, άρα δεν έχουμε μεγάλο θέμα από εκεί. Αντιθέτως υλοποιούμε την προεκλογική μας δέσμευση. Εδώ ο κόσμος μας αλλά και ευρύτερα ένας κόσμος ο οποίος βρίσκεται κοντά στις ιδέες της ελευθερίας θα πει ναι και θα το επικροτήσει. Στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων θεωρώ ότι εξακολουθεί η κυβέρνηση αυτή να είναι η πιο φιλο-αγροτική κυβέρνηση η οποία έχει υπάρξει. Ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και ενημερώνεται διαρκώς για τα ζητήματα αυτά και θεωρώ ότι και σε αυτό το θέμα θα φέρουμε μια ισορροπία και θα βρούμε μια λύση. Στο θέμα του γάμου εκεί πράγματι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων της Ν.Δ. που δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει έρθει στη Βουλή.

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές;

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η εκτίμηση που κάνω είναι ότι αυτό παρότι είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί αντανακλαστικά και δημιουργεί μια μεγάλη εσωτερική συζήτηση, δεν θα χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει τεράστιες επιτυχίες. Όταν ο ψηφοφόρος θα βάλει στο ζύγι ετούτο και εκείνο, τελικώς είναι πολύ περισσότερα τα πράγματα για τα οποία θα εγκριθεί και θα στηρίξει την πολιτική μας από αυτό το συγκεκριμένο.    

Για κριτική για τη… φέτα καρπούζι

Για την κριτική που δέχτηκε για το παράδειγμα με τη μια φέτα καρπούζι απάντησε: «Μπορεί να μην ήταν εύστοχο, αν και η ουσία του ήταν εύστοχη, ήθελα να μιλήσω για τη δύναμη του καταναλωτή. Ο καταναλωτής έχει δύναμη με τις επιλογές τις οποίες κάνει, προφανώς μπορεί να σημαίνει αυτό μια αλλαγή στις καταναλωτικές του συνήθειες αλλά αυτή η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες είναι που κάνει τον καταναλωτή κυρίαρχο. Δεν αγοράζω πια αυτό, αγοράζω εκείνο, το αγοράζω γιατί είναι πιο φθηνό. Φέρνει τον καταναλωτή στο κέντρο των αποφάσεων πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε διοικητική παρέμβαση ή τον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση.  Οι εταιρείες τροφίμων με το που δουν ότι ένας κωδικός τους χάνει αγοραστική δύναμη, χάνει πωλήσεις, την επόμενη μέρα το πρωί παρεμβαίνουν και το αλλάζουν. Αυτό είναι η δύναμη του καταναλωτή».

Για Κασσελάκη και Πολάκη

Ερωτηθείς αν πρέπει να αποπέμψει ο κ. Κασσελάκης τον κ. Πολάκη με αφορμή τα όσα είπε για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Νομίζω ότι ο Πολάκης εκφράζει μια σημαντική μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της ταυτότητάς του. Το γεγονός ότι επιμένει στο να παρέμβει και μάλιστα με ωμό τρόπο στους δικαστές και στη συγκρότησή τους, δηλαδή στην πραγματικότητα λέει ότι θέλει δικαστές οι οποίοι θα είναι εντεταλμένοι προκειμένου να ασκήσουν πολιτικές διώξεις, γιατί αυτό λέει και το λέει απροκάλυπτα... Η πλάκα είναι ότι θα έρθει ο Πολάκης και θα μας κάνει και μάθημα μετά για το κράτος δικαίου».

Ο Μάκης Βορίδης στους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα "Εκείνη&Εγώ" 7-02-2024