«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των αγροτών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1 FM και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο να δώσει παραπάνω χρήματα η κυβέρνηση στους αγρότες με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, ο κ. Θεοχάρης είπε:

«Αυτό δεν το ξέρει κανένας, με την έννοια ότι ο Προϋπολογισμός έχει μόλις αρχίσει να εκτελείται. Είναι προφανές ότι, αν πάρουμε την εικόνα των προηγούμενων ετών, που η οικονομία και στο πεδίο το πραγματικό και στο δημοσιονομικό κομμάτι της, δηλαδή στα έσοδα του Δημοσίου, δείχνει να υπεραποδίδει και, συνεπώς, να δίνει περιθώρια ελιγμών και στην κυβέρνηση και συνολικότερα να μπορούν να ασκηθούν πολιτικές οι οποίες στηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Συνεπώς, προφανώς χρειάζεται περισσότερο διάστημα για να δούμε πως θα εξελιχθεί ο φετινός Προϋπολογισμός και η φετινή οικονομία, οι κίνδυνοι και τα ρίσκα ειναι υπαρκτά...».

«Πάντως, δεν το αποκλείετε, αν έχουμε ένα περίσσευμα, να δοθεί προς εκείνη την κατεύθυνση», σημειώθηκε από δημοσιογραφικής πλευράς, με τον κ. Θεοχάρη να απαντά επ' αυτού:

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Προφανώς, όλα αυτά χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, χρειάζονται μια σειρά από διεργασίες. Αναγνωρίζουμε ότι το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο για τους αγρότες και αρχίσει και δημιουργεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα και για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυτά τα πέντε μέτρα, τα 235 εκατ., με ναυαρχίδα την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε γρήγορα, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού να τις υλοποιήσουμε με τον γρηγορότερο και βέλτιστο τρόπο και από εκεί και πέρα δεν μπορώ να σας το αποκλείσω, δεν μπορώ να σας το πω κιόλας, δηλαδή είναι πολλές παράμετροι πάνω στις οποίες θα στηριχτεί κάποια περαιτέρω κίνηση».

Από εκεί και πέρα, ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε μεταξύ άλλων:

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, είπε πως «έχουν ήδη παρθεί κάποια μέτρα για την τιθάσευση της ακρίβειας, έχει επανειλημμένως πει ο αρμόδιος υπουργός ότι αυτά τα μέτρα θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε τον Μάρτιο να περνάνε στην αγορά. Οι αυξήσεις υπάρχουν και είναι υπαρκτές παίρνουν πίσω σχεδόν όλες τις αυξήσεις που έγιναν το 2022. Σε κάθε περίπτωση δεν λεω ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό, γι' αυτό συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε, συνεχίζουμε να έχουμε κάποια μέτρα στήριξης και εδώ θα είμαστε, θα τα κοιτάζει συνολικά το επιτελείο, όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και των υπόλοιπων υπουργείων».

Για τα POS, τέλος, ο Χάρης Θεοχάρης είπε πως «η προθεσμία είναι για το τέλος Φεβρουαρίου. Όλοι πρέπει να έχουν POS, αυτοί οι 35 καινούργιοι κλάδοι οι οποίοι έχουν υποχρέωση, και, αν κάποιος δεν έχει καταφέρει μέχρι τότε, θα πρέπει οπωσδήποτε και το πολύ για έναν μήνα να αποδεικνύει πως το έχει παραγγείλει, το έχει εξοφλήσει και απλώς δεν έχει έρθει ακόμα».