«Όλα τα στοιχεία, τα δημοσιεύματα και τα πορίσματα της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις θα πρέπει να διαβιβαστούν στη δικαστική εξουσία ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔΧάρης Θεοχάρης. Είπε πως την ευθύνη της ΕΥΠ έχει η κυβέρνηση ενώ ανέφερε ότι η πολιτική ευθύνη αποδόθηκε με παραιτήσεις. Τόνισε πως υποψίες μπορεί να υπάρχουν αλλά  από την έρευνα μπορεί να προκύψει ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων: Το ότι έγιναν παρακολουθήσεις το ξέραμε δεν προστέθηκε τίποτα καινούργιο. Σε κάθε περίπτωση για ποιο λόγο το σύνταγμα μας ξεχωρίζει τις εξουσίες, για ποιο λόγο δίνει στη Δικαιοσύνη την αρμοδιότητα να κάνει τις έρευνες και να βγάλει πορίσματα ή δικαστικές αποφάσεις; Γιατί δεν πρέπει αυτές οι έρευνες να χρωματίζονται από την πολιτική αντιπαράθεση διότι αν λεω «αυτά που λέτε είναι επειδή είστε ΣΥΡΙΖΑ», εσείς να λέτε ότι «αυτά που λέτε είναι επειδή είστε ΝΔ» συσκοτίζουμε την υπόθεση και ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα.

Τον χωρίζουμε δηλαδή στις γνωστές διαχωριστικές γραμμές τις πολιτικές. Άρα όλα αυτά τα στοιχεία και τα δημοσιεύματα και τα πορίσματα της ΑΔΑΕ δεν πρέπει να πάνε στην καρδιά της πολιτικής αντιπαράθεσης είτε αυτή λέγεται νομοθετική εξουσία είτε λέγεται εκτελεστική αλλά πρέπει να πάνε στη δικαστική εξουσία ώστε αυτή να αποδώσει τις ευθύνες όσο ψηλά αυτές κι αν βρίσκονται. Αυτό γίνεται σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες, αυτό πρέπει να γίνει και τώρα. Αντί για αυτό προκαταλαμβάνει ο κ. Τσίπρας χθες λέγοντας ότι μια δικαστική λειτουργός είναι επίορκη, μιλάει για την κα Βλάχου την εισαγγελέα της ΕΥΠ και ότι οι νόμιμες παρακολουθήσεις τελικά ήταν απλώς νομότυπες γιατί έχει κάνει παράβαση καθήκοντος η κα Βλάχου και δίνει δηλαδή πορίσματα και για τον πρωθυπουργό και για την Εισαγγελέα ακριβώς θολώνοντας τα νερά.

Ερωτηθείς ποιος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΥΠ: Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και για αυτό αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες πρέπει αυτές να αποδοθούν. Η πολιτική ευθύνη αποδόθηκε με τις παραιτήσεις των κατάλληλων ανθρώπων, η θεσμική υποχρέωση να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ΕΥΠ για παράδειγμα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον εσωτερικό έλεγχο και στις εσωτερικές υπηρεσίες της ΕΥΠ, έγινε με το νομοσχέδιο που φέραμε και δεν στήριξε κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άρα το μόνο που μένει είναι η δικαστική διερεύνηση ώστε να αποδοθούν και τυχόν άλλου είδους ευθύνες όχι απλώς πολιτικές γιατί οι πολιτικές ευθύνες αρχικά αποδίδονται από τον πρωθυπουργό και τελικά από τον ίδιο τον λαό. Οι εκλογές έρχονται και θα μας κρίνουν όλους.

Ερωτηθείς ποιοι πιστεύει ότι είναι οι λόγοι για τους οποίους παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης και Φλώρος: Δεν τους ξέρω τους λόγους όμως οι υποθέσεις στην Γερμανία μας έδειξαν ότι ούτε οι πρίγκιπες δεν πρέπει να είναι εκτός του πεδίου εμβέλειας της ΕΥΠ. Οι υποθέσεις στο Βέλγιο μας έδειξαν ότι ούτε οι ευρωβουλευτές ούτε οι βουλευτές πρέπει να είμαστε εκτός του πεδίου εμβέλειας της ΕΥΠ. Υποψίες μπορεί να υπάρχουν από πολλαπλές πηγές και αυτές τις κρίνει η Εισαγγελέα. Γίνεται η παρακολούθηση και δεν βρίσκεται τίποτα άρα δεν έχει σημασία η υποψία, σημασία έχει ότι δεν υπάρχει πόρισμα, δεν κινήθηκε διαδικασία, δεν έγινε κάτι.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το «παραμάγαζο» που σύμφωνα με τη ΝΔ έχει δημιουργηθεί μέσα στην ΕΥΠ: Αποδόθηκαν οι πολιτικές ευθύνες, ο διοικητής της ΕΥΠ που την ήλεγχε και ο πολιτικά υπεύθυνος, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, αυτός που είχε τον άμεσο έλεγχο της ΕΥΠ παραιτήθηκαν. Το αν η κα Βλάχου είχε τα σωστά κριτήρια για να υπογράψει τη διάταξη για παρακολούθηση του οποιουδήποτε ανθρώπου, αυτό ελέγχεται μόνο δικαστικά. Αν επιτρέψουμε στην εκτελεστική ή στην νομοθετική εξουσία να αρχίσει να ελέγχει τους δικαστές για τις αποφάσεις τους θα πάμε σε κάθε Εφετείο και θα έχουμε δικαίωμα να λέμε «αυτό είναι λάθος γιατί είπες έτσι κα δεν είπες αλλιώς». Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου και στην πραγματικότητα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη αν υπάρχει ακόμα και δικαστική πλάνη ή οτιδήποτε άλλο να το αποδώσει. Αφήστε τη Δικαιοσύνη να μας πει ποιος φταίει.

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της Απογευματινής: Εδώ υπάρχουν «αιμομικτικές» σχέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και της Ανεξάρτητης Αρχής. Το ότι δεν λειτουργεί σωστά ο κ.Ράμμος και η ΑΔΑΕ είναι δεδομένο διότι αν πραγματικά ήθελε να βοηθήσει στη διαλεύκανση θα έπρεπε η ΑΔΑΕ ότι στοιχεία έχει να τα πάει στους εισαγγελείς που κάνουν την έρευνα και αυτοί να φωτίσουν το πόρισμα. Αυτό είναι κατ’ εμέ η ενδεδειγμένη άποψη και από εκεί και πέρα όταν προσπαθούμε με τέτοιες επιλογές ανθρώπων που έχουν σχέσεις ενεργές με τα κόμματα να αλώσουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές το μόνο που κάνουμε είναι να απαξιώνουμε το θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών στα μάτια του κόσμου.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να έχει ρωτήσει τον κ.Ράμμο για το θέμα των παρακολουθήσεων νωρίτερα: Έχω την αίσθηση ότι τέσσερα χρόνια ο κ. Ράμμος δεν ζήτησε ένα ραντεβού έτσι θεσμικά για να ενημερώσει. Από εκεί και πέρα η άποψη μου είναι ότι πέρα από τις δύο πρωτοβουλίες που πήρε ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αφήσουμε πραγματικά απερίσπαστη τη Δικαιοσύνη.