Ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την "Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις" από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Σύμφωνα με την εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, «Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζουμε μια υπάρχουσα κατάσταση και θέτουμε ένα προστατευτικό δίχτυ κυρίως για τα παιδιά», ενώ επεσήμανε πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Συμπλήρωσε ότι αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτ

Η μέχρι τώρα εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν δηλώσει ότι θα το στηρίξουν, ενώ  στη γραμμή του «όχι» κινούνται το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Έλενα Ακρίτα: Ατελής και προβληματική η ρύθμιση της κυβέρνησης για τα δικαιώματα στο γάμο

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, μιλώντας για το νομοσχέδιο έκανε λόγο για σημαντική καθυστέρηση με την οποία έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και τις αγωνίες συνανθρώπων μας για ισότητα και συμπερίληψη. «Καλούμαστε να κατοχυρώσουμε δικαιώματα για κάτι που ήδη υπάρχει εδώ και χρόνια» είπε η κ. Ακρίτα, χαρακτηρίζοντας ατελή και πρόδηλα προβληματική τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα δικαιώματα στο γάμο, βάζοντας και πάλι στο τραπέζι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια λέγοντας ότι με την παρούσα μορφή αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση.

Παύλος Χρηστίδης: Δεν απειλείται η ελληνική οικογένεια

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν προέκυψε ως συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα διακρίσεων αλλά ως προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προοδευτικό πολιτικό και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των πολιτών. «Η ελληνική οικογένεια» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από την ισότητα στον πολιτικό γάμο αλλά από τις εκάστοτε πολιτικές, από το κόστος ζωής, την έλλειψη προοπτικών, και την διάψευση προσδοκιών και οι ευθύνες είναι πάντα κυβερνητικές.


Παρασκευή Δάγκα: Το νομοσχέδιο ανοίγει δρόμο για εμπορία παιδιών

Από το ΚΚΕ η εισηγήτρια Παρασκευή Δάγκα, σημείωσε πως το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο είτε για εμπορία παιδιών από άλλες χώρες αφού τα παιδιά στην Ελλάδα προς υιοθεσία είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις αιτήσεις, είτε μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, νομιμοποιώντας επί της ουσίας την παρένθετη μητρότητα που στην αρχή θα γίνεται στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα. «Οι γυναίκες θα γίνονται μηχανές αναπαραγωγής παιδιών χωρίς καμία θεσμική προστασία» είπε η εισηγήτρια του ΚΚΕ και συμπλήρωσε πως με το νομοσχέδιο υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού να έχει δεσμούς με την μητέρα και τον πατέρα.


Παύλος Σαράκης: Το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο διχάζει την κοινωνία και αλλοιώνει νοήματα και αξίες αιώνων. «Έχουμε ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινωνία και το Σύνταγμα που αναφέρει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της αρχής του έθνους» είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης.


Δημήτρης Τζανακόπουλος: Βρισκόμαστε ένα πριν την αναγνώριση του γάμο για όλα τα άτομα

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Νέα Αριστερά επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν για τη αναγνωρίση του γάμου για όλα τα άτομα και όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει τους περιορισμούς και αγκυλώσεις αυτό που ονομάζουμε ετεροκανονικότητα.


Πέτρος Δημητριάδης: Στηρίζουμε την ελληνική παραδοσιακή οικογένεια

Ο εισηγητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης σχολίασε πως αυτή η συζήτηση βρίσκεται στο δίπολο πρόοδος σκοταδισμός. Πρόοδος για μένα είναι η ευημερία. Σκοταδισμός  είναι να πηγαίνει στον Αγχιάλο και να γράφει συνθήματα στην εκκλησία. Εμείς στηρίζουμε την ελληνική παραδοσιακή οικογένεια είμαστε κάθετα αντίθετοι στο νομοσχέδιο όχι από μίσος για κάποιους αλλά  προς αγάπη στην πατρίδα και το έθνος.

Γιώργος Αποστολάκης: Η νίκη θα αγωνστεί να ακυρώσει το νομοσχέδιο

Ο Γιώργος Αποστολάκης εισηγητής από την ΝΙΚΗ είπε πως η ΝΙΚΗ οχι μονο θα καταψηφίσει το νομοσχεδιο αλλα και μετα την τυχον ψήφιση του θα αγωνιστει να το ακυρωσει για  να αποφανθεί ο λαος με δημοψήφισμα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει το ν/σ. Αρκετά δίχασε την κοινωνία να αποσύρει το ν.σ, είπε χαρακτηριστικά.

Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας φύσης

Ο εισηγητής της Πλευσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας είπε πως το ν/.σ έρχεται για να αναπροσανατολίσει τον κόσμο από τα μεγάλα προβλήματα. Είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας φύσης. Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι αγαπούν, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και δήλωσε πως η ΠΕ είναι υπέρ της τεκνοθεσίας. Ενώ χαρακτήρισε λάθος που δεν συμπεριέλαβαν την παρένθετη μητέρα στο νομοσχέδιο.