Στο ζήτημα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των πολιτών.

Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βία, την εγκληματικότητα, την ανομία και το αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάσχεσή τους αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και τις παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν ήδη από την πρώτη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο 2019-2023.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια που έγινε στον συγκεκριμένο τομέα από τους διατελέσαντες υπουργούς και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την πρώτη τετραετία επί θητείας των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκου, και τη δεύτερη τετραετία επί θητείας των Μηταράκη και Οικονόμου και τώρα ξανά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ειδικά, επί θητείας του κ. Θεοδωρικάκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση του πρώην υπουργού για ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής με προσωπικό όπου εντοπιζόταν σημαντικό πρόβλημα υποστελέσχωσης.

«Εγώ θα σας πω ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής που ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο πριν από την έναρξη της δεύτερης τετραετίας. Όλοι οι νέοι αστυνομικοί μετά τη σχολή τους να πηγαίνουν σε αστυνομικά τμήματα της σε Αττικής, ενισχύθηκε η ασφάλεια των συνόρων με 260.000 αποτροπές παράνομων μεταναστών, έχουμε 700 νέους ειδικούς φρουρούς σε Αττική και Θεσσαλονίκη, έχουμε τη δημιουργία 18 εξειδικευμένων κέντρων ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τα προηγούμενα χρόνια, με παράλληλη εκπαίδευση σ’ αυτά για τους αστυνομικούς και κυρίως τις γυναίκες αστυνομικούς», τόνισε ο Π. Μαρινάκης. 

Η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη για τα φαινόμενα βίας και την ασφάλεια

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε από την επικοινωνία με τον κόσμο και φαίνεται από τις μετρήσεις ότι μία από τις μεγάλες ανησυχίες των πολιτών είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ανομίας. Και είναι δεδομένο ότι αποτελεί μαζί με την ενίσχυση του εισοδήματος κι όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως για την υγεία, μία από τις απόλυτες προτεραιότητες, τις πρώτες προτεραιότητες, ειδικά για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως επειδή έχει γίνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια, οποία ξεκίνησε από το 2019 στη χώρα, είναι σημαντικό να αναδείξουμε κάποια στοιχεία και προφανώς αυτή τη μία πολιτική, η οποία έχει συνέχεια, ξεκινά από τους διατελέσαντες υπουργούς και όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την πρώτη τετραετία, τον κύριο Χρυσοχοΐδη, τον κύριο Θεοδωρικάκο, προφανώς και τη δεύτερη τετραετία, τον κύριο Μηταράκη, τον κύριο Οικονόμου και τώρα ξανά τον κύριο Χρυσοχοΐδη, αλλά κυρίως την προσπάθεια των γυναικών και των αντρών της ΕΛ.ΑΣ. και όλων των υπόλοιπων Αρχών που εμπλέκονται για την ασφάλειά μας.


Το 2022 η Αστυνομία ενισχύθηκε με 956 οχήματα και βέβαια έχω σημειώσει μια σειρά από παρεμβάσεις της Αστυνομίας σε κτίρια υπό κατάληψη, η γνωστή περίπτωση του ΑΠΘ και της βιβλιοθήκης που κάποιοι θέλανε να τη σπάσουμε με βαριοπούλες, η φοιτητική εστία στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων σε αυτή τη φοιτητική εστία που δρούσαν δηλαδή εις βάρος των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο, μπήκαν σε καταλήψεις στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη, στα Εξάρχεια, σε δημοτικά θέατρα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξανά στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, σε δύο κτίρια τον Αύγουστο του 2023 που τελούσαν υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας, επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη στην Πολυτεχνειούπολη ξανά τον Αύγουστο του 2023, εκκενώθηκαν δύο καταλήψεις σε Αθήνα και Ηράκλειο τον Σεπτέμβριο του 2023 σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης, δηλαδή χώρους που κανονικά είναι για τους φοιτητές και τους καθηγητές και κάποιοι τους είχανε καταλάβει στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Όλο αυτό προφανώς θέλει και συνέχεια όταν υπάρχει χώρος υπό κατάληψη, με σωστό τρόπο, με οργανωμένο σχέδιο της αστυνομίας θα πρέπει να απελευθερώνεται και να επιστρέφει στους πολίτες, γιατί είναι χώροι που τους πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι κάποια στατιστικά στοιχεία, γιατί πρέπει να μετράμε κι αυτή την πολιτική, μειώθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια δηλαδή σε σχέση με το 15-19 η χαμηλή εγκληματικότητα δηλαδή κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις το έτος 2022 που είναι το τελευταίο που μετρήθηκε πλήρως αναμένουμε για το 2023 ήταν το έτος με το μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών τα τελευταία 15 χρόνια και μάλιστα είχαμε και ένα σημείο εξιχνίασης 90% ποιος είναι οι ανθρωποκτονίες και οι παράνομες πράξεις, όμως το γεγονός ότι μειώθηκε αυτός ο αριθμός είναι μια σημαντική είδηση Κάθε όμως παράνομη πράξη ποσό μάλλον κάθε ανθρωποκτονία, πρέπει να είναι μια αφορμή να πέσει πάνω ο κάθε έχων την ευθύνη για να την εξιχνιάσει.

Το 2022 Επίσης ήταν η χρονιά που είχαμε την μεγαλύτερη μείωση τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με το 2015, η διαφορά 15-22 τα θανατηφόρα μειώθηκαν κατά 20%, τα σοβαρά τροχαία που προκάλεσαν δηλαδή σοβαρές βλάβες 40% με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες νεκρούς και τραυματίες 20% στη μία περίπτωση 41% στην άλλη.

Προφανώς όσο υπάρχει εγκληματικότητα και ειδικά σε επίπεδο ανηλίκων και σε κάποιες άλλες μορφές παραβατικότητας, είναι δομένο ότι αυτό θα μας προβληματίζει και πρέπει και η Αστυνομία να τρέχει με μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά ας μη μηδενίζουμε μια προσπάθεια που είναι συνολική και μια προσπάθεια η οποία γίνεται σε δύσκολες περιόδους, μην ξεχνάμε και τον παράγοντα της πανδημίας και όλων των δυσκολιών που προκάλεσαν οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης.