Για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τις καταλήψεις, είπε: «Ο αριθμός των καταλήψεων βαίνει μειούμενος. Παρόλα αυτά να θυμίσω χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης και προφανώς όχι εκφοβισμού ότι είναι νόμος να μην γίνονται καταλήψεις. Η κατάληψη είναι παράνομη πράξη και ο νόμος επιβάλλει, όταν υπάρχει έκτακτη περίσταση, όπως είναι τώρα ή ανωτέρα βία, οι εξετάσεις να γίνονται με χρήση ηλεκτρονικών μέσων».

«Ο κ. Ελευθεριάνος έχει δώσει εντολή να γίνει προκαταρκτική έρευνα εάν και κατά πόσο από την πλευρά των καταληψιών και από την πλευρά των πρυτανικών αρχών έχουν γίνει παράνομες πράξεις ή παραλείψεις. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο το προκάλεσε κανείς, είναι ότι η εφαρμογή είναι μονόδρομος. Το υπουργείο Παιδείας σέβεται, ενισχύει και θεωρεί ότι το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι αδιαπραγμάτευτο. Έγινε σύσκεψη υπό τον υπουργό, όπου οι πρυτάνεις αποφάσισαν ομόφωνα, παρουσία και του υπουργού και του γενικού γραμματέα Ανώτατης εκπαίδευσης, ότι πρέπει να γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά όπου υπάρχουν καταλήψεις», επισήμανε.


Για τις καταγγελίες σχετικά με τα «πέτσινα πτυχία»

«Ο κ. Γκλαβίνης μας είπε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας που οι εξετάσεις έγιναν διαδικτυακά δώσαμε πτυχία που αν δεν ήταν διαδικτυακές οι εξετάσεις, οι φοιτητές που τα πήραν δεν θα τα έπαιρναν ποτέ. Αυτό που είπε ο κ. καθηγητής χρήζει έρευνας από το υπουργείο Παιδείας;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.

«Χρήζει έρευνας και από τη Δικαιοσύνη. Αν ένας καθηγητής έδωσε πτυχίο χωρίς να έπρεπε να το δώσουν είναι νόμιμο αυτό; Φυσικά και εμείς θα το δούμε αλλά θα το δουν και άλλοι οι οποίοι πρέπει. Οι εισαγγελικές αρχές παρεμβαίνουν και αυτεπαγγέλτως όταν γίνεται καταγγελία. Θα το μεταφέρω όπως το λέτε στον υπουργό και φαντάζομαι δεν θα μείνει καθόλου αδιάφορος», απάντησε η κ. Μακρή.

«Ομολογώ ότι το ακούω με πολύ δυσάρεστη έκπληξη, εκείνο το οποίο διασφαλίζει η πολιτεία είναι ότι οι εξετάσεις είναι αδιάβλητες και μάλιστα δεν διαφοροποιήθηκε και πολύ η βαθμολογία από όσο γνωρίζω. Τα στατιστικά που έχει το υπουργείο υπόψη του είναι ότι η βαθμολογία δεν διαφοροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά αυτή την καταγγελία ομολογώ ότι δεν την ξέρω και εννοείται ότι θα τη μεταφέρω στον υπουργό», τόνισε.