Τη δική του απάντηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έδωσε μέσω των Παραπολιτικών 90,1 και της εκπομπής "Στον Αέρα" της Νίκης Λυμπεράκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ειδικότερα, σημείωσε πως η κυβέρνηση πιστεύει πως δεν είναι αντισυνταγματικό, συμπληρώνοντας πως ο Μάκης Βορίδης έχει εκφράσει τις απόψεις του πριν γίνει υπουργός Επικρατείας.

Εκτίμησε επίσης πως τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Παράλληλα ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, λέγοντας πως «τους ακούς με σεβασμό, δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχουν ζήσει». Είπε πως κάθε κατάθεση αξιολογείται, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις για πολιτική συγκάλυψη της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη και τόνισε πως τον πρωθυπουργό τον ενδιαφέρει να γίνουν όλα όσα πρέπει ώστε να μη συμβεί ξανά κάτι που θα κοστίσει ζωές.

Πιο αναλυτικά, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1:

Ερωτηθείς πως αισθάνθηκε όταν άκουσε την κα Καρυστιανού στην επιτροπή για τα Τέμπη

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτός ο άνθρωπος και όσοι άλλοι είναι συγγενείς και φίλοι ανθρώπων που έφυγαν έχουν ζήσει κάτι που μόνο αν το ζήσεις μπορείς να μπεις στην θέση τους. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια και σε καμία περίπτωση όλο αυτό δεν μπορεί να έχει το οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα από το να τους ακούς με σεβασμό. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι έχουνε ζήσει από εκεί και πέρα είναι μια εν εξελίξει διαδικασία και σε επίπεδο Βουλής αλλά και σε επίπεδο δικαιοσύνης, μια ανεξάρτητη διαδικασία η οποία τρέχει. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ειναι να περιμένουμε τα πορίσματα της κάθε επιμέρους διαδικασίας και όταν έρθει εκείνη η στιγμή να τα σχολιάσουμε.

Μαρινάκης: Δεν είδαμε κάποια προσπάθεια συγκάλυψης στο δυστύχημα των Τεμπών


Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις καταγγελίες της κας Καρυστιανού περί συγκάλυψης

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πέραν της ιδιότητας που έχω ως κυβερνητικός εκπρόσωπος θα σας μιλήσω και εκ της δικηγορικής μου ιδιότητας και θα σας πω ότι προφανώς ο κάθε ένας που καταθέτει ως μάρτυρας σε μια διαδικασία έχει το δικαίωμα να καταθέσει ότι πιστεύει και όπως το πιστεύει, να εκθέσει τα στοιχεία τα οποία έχει. Αξιολογείται η κάθε κατάθεση από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και ούτε γίνεται αποδεκτή a priori ούτε προφανώς απορρίπτεται a priori.

Σε πολιτικό επίπεδο από αυτά τα οποία ζήσαμε δεν νομίζω ότι είδαμε κάποια προσπάθεια συγκάλυψης αλλά δεν είμαι αυτός ο οποίος θα κρίνει τη στάση του καθενός από τους εμπλεκόμενους σε επίπεδο είτε του Οργανισμού είτε της λειτουργίας ευρύτερα του σιδηροδρόμου. Είναι κάτι το οποίο μετά και από αυτό το τραγικό δυστύχημα κρίνεται σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες και σε επίπεδο Βουλής και σε επίπεδο Δικαιοσύνης σίγουρα όμως από πλευράς κυβέρνησης δεν είδαμε εικόνες συγκάλυψης. Αυτό το οποίο ζήσαμε δεν έδειξε προσπάθεια ή οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης αλλά αντιθέτως μια άμεση ανάληψη πολιτικής ευθύνης στο μέτρο που αναλογεί στην κάθε κυβέρνηση και πολλές φορές και σε μεγαλύτερο μέτρο από αυτό που αναλογεί στα τελευταία χρόνια γιατί έτσι νομίζω ότι οφείλουν να κάνουν όσοι έχουν τις τύχες της χώρας την περίοδο που συμβαίνει κάτι.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό και το έχει δείξει σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις και το δείχνει και σε αυτή, είναι να προχωρήσουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά όχι μόνο σε επίπεδο σιδηροδρόμου αλλά συνολικά κάτι το οποίο θα κοστίσει ζωές ή θα βάλει σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Ερωτηθείς για το ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης για την ισότητα στο γάμο που θέτει ο κ. Βορίδης

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι αντισυνταγματικό, δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη νομικά με όλο το σεβασμό στον υπουργό Επικρατείας. Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει τις απόψεις αυτές για την συγκεκριμένη νομοθέτηση πολύ πριν γίνει καν υπουργός Επικρατείας. Από την αρχή με συνέπεια είχε διατυπώσει ότι είναι αντίθετο και από νομική σκοπιά και από ουσιαστική σκοπιά σε εκείνον η συγκεκριμένη νομοθέτηση.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα ούτε ενότητας ούτε κάποιο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, θα ψηφιστεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Έχει μπει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση θεωρώ ότι μέχρι τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου θα είναι νόμος του κράτους.

Μαρινάκης: Οι μειοψηφίες των καταλήψεων γίνονται όλο και μικρότερες


Αναφορικά με το θέμα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι αυτές οι μειοψηφίες γίνονται όλο και μικρότερες. Είναι οι μειοψηφίες οι οποίες μας θυμίζουν γιατί είναι επιτακτική αυτή η νομοθέτηση, είναι οι μειοψηφίες οι οποίες κρατήσανε τη χώρα, τα πανεπιστήμια πολλές φορές και άλλους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης πίσω. Το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, η εξεταστική θα διασφαλιστεί και βέβαια πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να αναλάβουν και εκείνες τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Έχουν πάρει ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο για να διασφαλιστεί η εξεταστική και βέβαια όπου πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, όπου αυτό αποφασιστεί, η κυβέρνηση έχει δείξει όπως το έκανε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ότι πλέον δεν υπάρχουν άβατα.

Ερωτηθείς αν είναι εφαρμογή του νόμου να λέτε «δεν πειράζει η κατάληψη θα κάνουμε την εξεταστική ψηφιακά»

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι εφαρμογή του νόμου είναι αυτό το οποίο προβλέπει ο νόμος να εφαρμοστεί , εάν κληθούν οι αρχές να επέμβουν όπου πρέπει όπως έγινε και στην περίπτωση του ΕΜΠ αυτό θα συμβεί. Προφανώς εμείς θέλουμε να εξασφαλιστεί η εξεταστική και βέβαια να μην ρίξουμε νερό στο μύλο αυτής της προβοκάτσιας που κατά καιρούς προσπαθεί να δημιουργήσει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος. Και το νομοσχέδιο θα περάσει και η εξεταστική θα εξασφαλιστεί και ο νόμος θα εφαρμοστεί όπου κριθεί από τις πρυτανικές αρχές ότι υπάρχει κάποια παραβίαση κάποιας διάταξης ή οτιδήποτε. Δεν υπάρχει νόμιμη κατάληψη, δεν μπορεί να λαμβάνεται ακόμα και αν λαμβάνεται με νόμιμο τρόπο που πολλές φορές αυτές οι γενικές συνελεύσεις είναι παρωδία λαμβάνονται αποφάσεις από μειοψηφίες η από ανθρώπους που είναι εξωπανεπιστημιακοί αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πιστοποιήσε,ι αυτό είναι κάτι που θα το πιστοποιήσουν τα ιδρύματα αλλά υπάρχουν καταγγελίες

ΔΗΜ.: Άρα λέτε ότι οι πρυτάνεις δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν λεω αυτό λεω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.


Τι ανέφερε ο Μάκης Βορίδης σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα


Υπενθυμίζεται πως ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και σε σχέση με τη στάση του στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι είναι μια πρωτοβουλία που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς «δυστυχώς δεν το λέει το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επικαλέστηκε δύο αποφάσεις, του 2010 και του 2017, στις οποίες «έχει αχθεί προς κρίση η άρνηση της διοικήσεως άλλων κράτων να χορηγήσουν το δικαίωμα του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια. Το δικαστήριο είπε ότι είναι ζήτημα στη διακριτική ευχέρια των κρατών να το ρυθμίσουν αλλά αν δεν το ρυθμίσουν, δεν υπάρχει θέμα διάκρισης από το κράτος. Άρα το βασικό επιχείρημα της ισότητας έχει απαντηθεί, ότι δεν υπάρχει παραβίαση της αρχής της ισότητας».

Ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε, επίσης, το Σύνταγμα, στο οποίο, όπως είπε, «υπάρχει μια παραθετική μορφή που λέει η οικογένεια είναι θεμέλιο του έθνους και μαζί με τη μητρότητα, την προστασία των παιδιών είναι υπό την προστασία του κράτους. Από αυτό γεννιέται ένα επιχείρημα και κατά τη γνώμη μου υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας».

Όπως είπε, πάντως, «έκανε μια απόκρουση, μια καλή τοποθέτηση ο Γεραπετρίτης υπέρ της συνταγματικότητας, επομένως υπάρχει μια συζήτηση». «Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη ότι θα καταπέσει ο νόμος, αλλά κατά τη γνώμη μου για να μπορέσει να περάσει ο νόμος χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό ορισμό της οικογένειας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyoh0okizeip)