Σε μια πολύωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που είχε στο επίκεντρο της το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τους βουλευτές του να συμπεριφερθούν ως νομοθέτες και όχι ως σχολιαστές. Προσπάθησε ουσιαστικά να δώσει το μήνυμα ότι η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ανεξαρτήτως από τις προθέσεις της κυβέρνησης αποτελεί προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ που οφείλει να συμβάλλει ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Το 1/3 της Κ.Ο. δεν βλέπει θετικά το νομοσχέδιο

Αν και η κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει είναι αρκετοί οι βουλευτές του κόμματος που δεν σκοπεύουν να το υπερψηφίσουν. Αντίθετα περίπου το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζει ενστάσεις απέναντι στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Έτσι περισσότεροι από δέκα βουλευτές του κόμματος με βάση την χθεσινή στάση που είχαν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσανατολίζονται προς την αποχή από την ψηφοφορία.

Ποιοι εκφράζουν ενστάσεις

Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών όπως η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τις διαφωνίες τους με το νομοσχέδιο. Αρνητικοί αλλά με πιο σκληρή στάση απέναντι στο νομοσχέδιο παραμένουν οι βουλευτές Χίου και Λέσβου, Σταύρος Μιχαηλίδης και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης αντίστοιχα όπως και οι δύο Μουσουλμάνοι βουλευτές του κόμματος Μπουρχάν Μπαράν και Ιλχάν Αχμέτ. Αρνητικός εμφανίζεται επίσης ο βουλευτής Δράμας Τάσος Νικολαΐδης όπως και ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανώλης Χνάρης.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κρήτη Φραγκίσκος Παρασύρης και Ελένη Βατσινά κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους έχοντας εκφράσει προβληματισμούς ενώ θετικά έχει εκφραστεί μόνο η βουλευτής Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη. Την ίδια ώρα κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους και ο Απόστολος Πάνας από την Χαλκιδική με την Νάγια Γρηγοράκου από την Λακωνία.

Νέα συνεδρίαση την Τρίτη για να μειωθούν οι διαρροές

Η εικόνα που αποτυπώνεται δείχνει ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο θα φέρει αναταράξεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Για να περιοριστούν αυτές και να μην ξεπεράσουν τους δέκα οι βουλευτές που θα απέχουν από την ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση την Τρίτη, όπου μάλιστα θα δοθούν και ερωταπαντήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο τις οποίες θα επεξεργαστεί ο αρμόδιος τομεάρχης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παύλος Χρηστίδης.