Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μονοπωλεί την επικαιρότητα και, όπως είναι λογικό, όλοι περίμεναν να εξελιχθούν εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση. Αυτές δεν άργησαν να έρθουν, ωστόσο και στο εσωτερικό των κομμάτων της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, όπου θα περίμενε κανείς να είναι πιο εύκολα τα πράγματα, υπάρχουν αναταράξεις. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll, το 69,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί καθαρά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το 46,1% διαφωνεί καθαρά και με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Αυτή η στάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ήδη αποτύπωμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και κοντά στους δέκα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα εκφράσουν την απροθυμία τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο.


Αναταράξεις

Ο βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης προκάλεσε αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς δήλωσε: «Δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία». Αντίστοιχα, ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης τόνισε ότι αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι μια απόλυτη υποκρισία και συμπλήρωσε ότι είναι επί της αρχής αρνητικός στο νομοσχέδιο. Τα χαρτιά τους για το νομοσχέδιο δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ από τη Ροδόπη και Μπουρχάν Μπαρχάν από την Ξάνθη, που λόγω θρησκείας αναμένεται να υιοθετήσουν αρνητική στάση.

Σκεπτικός εμφανίζεται ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς, όπως και ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Τάσος Νικολαΐδης, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρνητικός. Αντίστοιχα, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη μόνο η Κατερίνα Σπυριδάκη από το Λασίθι δηλώνει έτοιμη να στηρίξει το νομοσχέδιο, ενώ ο Φρέντυ Παρασύρης και η Ελένη Βατσινά από το Ηράκλειο, καθώς και ο Μανόλης Χνάρης από το Ρέθυμνο δεν έχουν εκφράσει τη θέση τους.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα προβληματισμένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το ζήτημα της τεκνοθεσίας είναι η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. Στην περίπτωσή της, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς λόγω του θεσμικού ρόλου που κατέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ανέφικτο να ψηφίσει απέναντι στην κεντρική γραμμή του κόμματος, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της γραμματέως της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σε σχετικά ερωτήματα για βουλευτές που διαφωνούν με το νομοσχέδιο απαντούν ότι δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, καθώς το έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν γίνεται να μη στηρίζουν τις κεντρικές θέσεις του κόμματος όσα στελέχη έχουν θεσμι κές αρμοδιότητες.


Τα "κορδόνια"

Μετά τη δήλωση του Ανδρουλάκη περί «κορδονιών» που δεν σκοπεύει να δέσει στη Ν.Δ., δημιουργήθηκαν πολλές απορίες για το αν το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτήσει τη στάση του στο νομοσχέδιο από τον αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών που θα το στηρίξουν. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι το μήνυμα που είχε δοθεί δεν ήταν καθαρό. Κάπως έτσι στην επόμενη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε να εξηγήσει τι εννοούσε, σημειώνοντας ότι είναι επί της αρχής θετικός στο νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να επιβάλλει κομματική πειθαρχία. «Είμαστε υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εμείς δεν είμαστε δικαιωματιστές αλά καρτ. Είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ από τη Ν.Δ. ψήφισαν οι 19 από τους 75 βουλευτές», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όσον αφορά τα περί «κορδονιών», εξήγησε ότι η απάντηση δόθηκε στην ερώτηση για κομματική πειθαρχία, που δεν προτίθεται να επιβάλει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.


Η διαρροή του ΠΑΣΟΚ για τον Παρασκευαΐδη

Η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη περί ομόφυλων ζευγαριών που θα οδηγήσουν τα παιδιά τους στην ομοφυλοφιλία έφερε μεγάλους πονοκεφάλους, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Μαρινάκης ζήτησαν να καταδικάσει επίσημα η Χαριλάου Τρικούπη τις ομοφοβικές του δηλώσεις. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο το βράδυ της Τρίτης, αν και είχαν περάσει μέρες από τις δηλώσεις του, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να καθυστερούν να απαντήσουν. Αντί δήλωσης, από το γραφείο Τύπου του κόμματος δόθηκε διαρροή, στην οποία αναφερόταν ότι στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σημείωναν πως οι απόψεις του δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις θέσεις του κόμματος, ενώ παράλληλα προέτρεπαν την κυβέρνηση να κοιτάξει τα του οίκου της.

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά"