Οι ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εντάσσονται σε μια διαρκή μάχη που θα συνεχιστεί όσο υπάρχει ακρίβεια, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως σε αρκετά προϊόντα οι εκπτώσεις είναι προϊόν τεχνητής αύξησης.

Διευκρίνισε πως ένα προϊόν που πωλείται 4 ευρώ ανεβαίνει στα 6 και μετά την έκπτωση, πωλείται προς 4 ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για το αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία, απάντησε πως οι αποφάσεις είναι του πρωθυπουργού.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να διχάζουν, σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

*Διαβάστε εδώ: Live - Κώστας Σκρέκας: Αυτά είναι τα 4 μέτρα για την ακρίβεια σε βρεφικό γάλα, οπωροκηπευτικά και άλλες πέντε κατηγορίες προϊόντων

Για την αθλητική βία, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να σχολιάζει μια διαιτητική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η όποια καταγγελία να ερευνάται τάχιστα από τη δικαστική εξουσία.


Η συνέντευξη του Παύλου Μαρινάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κος Παύλος Μαρινάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Αναφορικά με τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Και αυτές οι παρεμβάσεις, οι ανακοινώσεις εντάσσονται σε μια διαρκή μάχη η οποία προφανώς θα συνεχιστεί όσο υπάρχει αυξημένη ακρίβεια.

Μόνιμες παρεμβάσεις όπως είναι όλες αυτές που έχουμε αναλάβει για τη σταθερή αύξηση εισοδήματος αλλά και έκτακτες παρεμβάσεις όπως είναι αυτές που ανακοινώνονται τώρα από τον υπουργό και περιέγραψε το πλαίσιό τους ο πρωθυπουργός. Αυτά τα οποία έχουν περισσότερη αξία είναι το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα γιατί είναι ένα προϊόν που σε κάποιους κωδικούς έχουν παρατηρηθεί αυξημένες τιμές και σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με απλά λόγια αν με βάση τα λειτουργικά έξοδα που έχει για το συγκεκριμένο προϊόν μια εταιρεία αν αυτά είναι ένα X ποσό θα υπάρχει ένα μέγιστο περιθώριο πάνω από αυτό το ποσό κέρδους ούτως ώστε να μην βλέπουμε μεγαλύτερες τιμές από αυτές που μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη στιγμή η κατάσταση και η αγορά. Αυτή η παρέμβαση αφορά το βρεφικό γάλα, θα υπάρχουν όμως και άλλες παρεμβάσεις για παράδειγμα σε μια κατηγορία προϊόντων, θα τα πει ο υπουργός, αλλά εντάσσονται μέσα για παράδειγμα τα απορρυπαντικά, οι οδοντόκρεμες δηλαδή είδη πολύ σημαντικά για τα νοικοκυριά που και εκεί σε σχέση με άλλες κατηγορίες βλέπουμε σε κάποιους κωδικούς μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης θα υπάρχει μια παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το εξής φαινόμενο. Έχει παρατηρηθεί σε κάποιους κωδικούς ότι ένα προϊόν που για παράδειγμα έχει 4 € ανεβαίνει στα 6€ και στη συνέχεια γίνεται μια «έκπτωση» και πάει ξανά στα 4€. Αυτό έχει δύο κόστη το ένα είναι για τον καταναλωτή γιατί νομίζει ότι αγοράζει ένα προϊόν σε έκπτωση ενώ στην πραγματικότητα η έκπτωση αυτή είναι προϊόν μιας τεχνητής αύξησης της τιμής και δεύτερον η τιμή στο ράφι είναι υψηλότερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμβαίνει παντού αλλά εκεί που συμβαίνει έρχεται το υπουργείο με τη ρύθμιση αυτή και να διατηρήσει τις εκπτώσεις και ουσιαστικά να τις ενισχύσει δηλαδή να είναι πραγματικές εκπτώσεις για τον καταναλωτή».

«Οι παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό πριν και είναι παρεμβάσεις και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης και είναι και μαζί με τα μόνιμα μέτρα και τα μόνιμα πρόστιμα. Η κορύφωση, η κλιμάκωση ή η εξειδίκευση ή η επιλογή κάποιων παρεμβάσεων έχει να κάνει με τις εισηγήσεις των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και με την παρατήρηση τιμών συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Όταν η αρμόδια ελεγκτική αρχή σε κάποια προϊόντα παρατηρεί μια επίμονη κατάσταση δηλαδή σταθερά υψηλότερων τιμών σε σχέση με άλλα προϊόντα που έχουμε χαμηλότερες τιμές αρχίζει και κάνει ελέγχους για να δει τι συμβαίνει. Εκεί με βάση και τους κανόνες της αγοράς, με βάση και τα όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σε μια ελεύθερη οικονομία λαμβάνονται αποφάσεις. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο άρα είναι δυναμικές και οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση. Ο στόχος είναι να αυξάνεται συνεχώς το εισόδημα των πολιτών και όπου μπορούμε να παρέμβουμε, να παρεμβαίνουμε για να έχει αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών στους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις επερχόμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ανέφερε: «Αυτές είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού όπως αντιλαμβάνεστε ούτε θα μπορούσα να προαναγγείλω ούτε γνωρίζω από πριν τις αποφάσεις του».

Στην ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη του κ. Καιρίδη για την κομματική πειθαρχία, ο Πάυλος Μαρινάκης απάντησε: «Εγώ θεωρώ ότι το ποιος πρέπει ή δεν πρέπει να είναι υπουργός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και απόφαση του πρωθυπουργού με βάση τις επιλογές που κάνει, τους ανασχηματισμούς που κάνει, τις διορθωτικές κινήσεις και το κάθε μέλος της κυβέρνησης είτε είναι υπουργός είτε είναι υφυπουργός αξιολογείται. Το ποιοι κανόνες διέπουν μια ψηφοφορία δηλαδή αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τον Α ή τον Β κανόνα σε μια ψηφοφορία ούτε θα μπορούσαμε εμείς να το προεξοφλήσουμε ούτε να το προαναγγείλουμε, είναι δουλειά μας να πούμε τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Δεύτερον το ποιος πρέπει ή όχι να είναι σε μια κυβέρνηση επίσης δεν είναι δουλειά των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης και νομίζω ότι αυτό δεν τίθεται και ως θέμα γιατί έχουμε την πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα σε περίοδο πολλών κρίσεων εισαγόμενων και δύσκολων αποφάσεων υπέρ των πολιτών».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ενθαρρύνει την έρευνα σε σχέση με τις καταγγελίες στο ποδόσφαιρο, απάντησε: «Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η όποια καταγγελία υπάρχει, η όποια αίσθηση υπάρχει για κάθε θέμα να ερευνάται τάχιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την ελληνική Δικαιοσύνη, από τη δικαστική εξουσία. Το όλα στο φως δεν είναι a la carte, δεν είναι για μια μόνο περίπτωση ισχύει για το σύνολο των καταγγελιών ή των ενεργών υποθέσεων που επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη».

«Εφόσον έρχεται κάποιος πολίτης, εκπρόσωπος οποιασδήποτε εταιρείας, ομάδας και καταγγέλλει κάτι ή υπάρχει μια υπόθεση οπουδήποτε αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. Αλίμονο αν παρενέβαινε η κυβέρνηση στη διαλεύκανση μιας υπόθεσης να τη διαλευκάνει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Υπάρχει πλήρης σεβασμός του συνόλου των πολιτών, του συνόλου των ομάδων και προφανώς αυτό που θέλουμε εμείς είναι να εφαρμόζονται όλα όσα νομοθετεί η κυβέρνηση, και σε επίπεδο αντιμετώπισης της βίας και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, και εφόσον υπάρχει το οτιδήποτε που καταγγέλλεται αυτό να ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές», συμπλήρωσε.