Μετά το ηχηρό «όχι» της Ιεράς Συνόδου στον γάμο, την τεκνοθεσία και τη βάφτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, οι μητροπολίτες δήλωσαν ξεκάθαρα τις θέσεις τους για το μείζον ζήτημα.

Μητροπολίτες: Θα μελετηθεί το θέμα της βάπτισης παιδιών ομόφυλων ζευγαριών

Τη βεβαιότητα ότι θα μελετηθεί το θέμα της βάφτισης των παιδιών των ομόφυλων εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, λέγοντας πως δεν φέρει καμία ευθύνη το παιδί: «Δεν ελήφθη απόφαση, παραπέμφθηκε στα συνοδικά όργανα προκειμένου να μελετηθεί. Αν βαπτιστεί το παιδί -που δεν ευθύνεται, επαναλαμβάνω- δεν θα μεγαλώσει σε μια οικογένεια με χριστιανικά πρότυπα. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη μεριά εν τη πράξει να το αναγνωρίζουμε. Άλλωστε, όταν γίνεται μια βάπτιση υπογράφουν οι γονείς. Τι θα υπογράψουν; Γονέας 1 και γονέας 2;», διερωτήθηκε. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος είπε πως η βάφτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών θα γίνεται «υπό όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την ιερότητα του μυστηρίου»: «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε το μυστήριο. Δεν μπορούμε να στερήσουμε το μυστήριο από μία ψυχή. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το χορηγήσουμε στις σωστές του διαστάσεις, διασφαλίζοντας την ιερότητα και τις προϋποθέσεις που η Εκκλησία θέτει ώστε το μυστήριο να είναι έγκυρο και κανονικό», επισήμανε.


"Προστυχιά"

Με τη σειρά του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ανέφερε πως τα κόμματα «διαγωνίζονται ποιο πρώτο θα πει "ναι" σε αυτή τη βρομιά, την ανηθικότητα, την προστυχιά». Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που θα διαλύσει την ελληνική οικογένεια και πως ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε αποδεχθεί την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα.

Μάλιστα, εκτίμησε πως, αν ζούσε η μητέρα του (Κυριάκου Μητσοτάκη) Μαρίκα θα τον έδερνε στο Σύνταγμα γι' αυτή του την επιλογή! Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στο ότι «οι βουλευτές μάς ζητούν βοήθεια να ξεπεράσουν αυτό το ζήτημα». Παράλληλα, αναρωτήθηκε αν ρώτησε κανείς τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών αν θέλουν να υποστούν «ψυχική και συναισθηματική ταλαιπωρία», ενώ για την παρένθετη μητέρα είπε χαρακτηριστικά: «Η μάνα δεν είναι θερμοκοιτίδα».
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της βάπτισης του παιδιού ενός ομόφυλου ζευγαριού, λέγοντας πως «η Εκκλησία ποτέ δεν θα αρνηθεί να βαπτίσει παιδιά, να βαφτίσει ανθρώπους (…) Ούτε κυβερνάμε ούτε νομοθετούμε ούτε θέλουμε να κυβερνήσουμε ούτε θέλουμε να νομοθετήσουμε».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ξεκαθάρισε ότι δεν θα τελούσε σε εκκλησία γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Γάμο εκκλησιαστικό δεν μπορούμε να τελέσουμε. Αυτή είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας μας».
Από την πλευρά του, μιλώντας στον ANT1, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία θα βαπτίζει κανονικά τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, μιλώντας για αγάπη, συγχώρεση και παιδαγωγία.