«Ως Νέα Αριστερά, δηλώνουμε ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους ότι δεν μας αφορά καμία διαδικασία συναίνεσης με μία στρατηγική αυταρχικής δημοκρατίας, καμία διαδικασία συναίνεσης με ένα κόμμα βαθιάς δεξιάς αντίληψης και αυταρχισμού», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νέας Αριστεράς», Νάσος Ηλιόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κακοποίηση του συνταγματικού δικαίου και για αυταρχική δημοκρατική αντίληψη.

Νάσος Ηλιόπουλος: Τεράστια η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος καταλόγισε «τεράστια ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ για το πώς γενναιόδωρα έδωσαν τη συναίνεση τους σε ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο και για το πώς άνοιξαν τον δρόμο για το πραξικόπημα το οποίο προσπάθησε να κάνει η κυρία Κεραμέως και η κυβέρνηση με την τροπολογία που έφερε εκπρόθεσμα για τις εθνικές εκλογές».

«Μιλάμε για ένα επί της αρχής αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για δύο απλούς και καθαρούς λόγους: Πρώτα από όλα, γιατί μετατρέπετε την εξαίρεση σε κανόνα, που είναι η επιστολική ψήφος και πρέπει να είναι γιατί κάμπτει τις βασικές αρχές του Συντάγματος για άμεση, καθολική μυστική και ταυτόχρονη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Το δεύτερο είναι ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος ορίζει με ξεκάθαρα και αυστηρά κριτήρια το πεδίο εφαρμογής της επιστολικής ψήφου για τους εκτός επικρατείας», είπε ο κ. Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε:

«Η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι κρίσιμη για τη δημοκρατική διαδικασία και για την ουσιαστική τήρηση του Συντάγματος γιατί αυτή εξασφαλίζει ουσιαστικά την μυστικότητα της ψήφου. Είναι ένα ελάχιστο απαραίτητο δημοκρατικό φίλτρο για να αναπνέει η δημοκρατία.

*Διαβάστε εδώ: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Στενή και εγκάρδια η σχέση της ομογένειας με το Άγιον Όρος - Θετικοί οι ομογενείς στην επιστολική ψήφο

Με την καθολικότητα της επιστολικής ψήφου, δίνετε παραπάνω δύναμη σε πελατειακά δίκτυα, σε εργοδοτική αυθαιρεσία, σε οικογενειακούς μηχανισμούς που θέλουν να πιέσουν για το τι θα ψηφίσει ο κόσμος τελικά εκείνη την ιερή στιγμή, που ο καθένας είναι μόνος του μέσα στο παραβάν με τη συνείδηση του», επισήμανε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος, «το νομοσχέδιο έχει και κωμικές πινελιές "μπανανίας", με τους κούριερ να αναλαμβάνουν να κάνουν ταυτοπροσωπίες και εκλογές» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «οικοδομεί βήμα - βήμα μια αυταρχική δημοκρατία».

«Εκφράζετε ένα κόμμα που χρωστά 400 εκατ. ευρώ στις τράπεζες γραμμένα στην άμμο και ένα υπουργικό συμβούλιο που χρωστά πάνω από 10 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και που σήμερα το πρωί έστειλε τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ για να πετάξετε έξω μια γυναίκα με ανάπηρο παιδί, για χρέος 15.000 ευρώ», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.