Αν γινόταν ένα γκάλοπ στην ελληνική κοινωνία µε ερώτηµα «Ποιο πρόσωπο σας έρχεται στον νου όταν ακούτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;», µε συντριπτική πλειοψηφία θα κέρδιζε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. ∆ιότι είναι ο πολιτικός που έχει ταυτιστεί µε τη µεγαλύτερη επιτυχία της Αστυνοµίας, που δεν είναι άλλη από την εξάρθρωση της εγκληµατικής συµµορίας της «17 Νοέµβρη». Οταν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός είδε τα δύσκολα και τις συνεχόµενες αποτυχίες της Αστυνοµίας, προσέφυγε και πάλι στην πιο ενδεδειγµένη συνταγή. «Εστειλε» για πέµπτη φορά στην πολιτική του διαδροµή τον Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη, προκειµένου η Αστυνοµία να ανακτήσει την αξιοπιστία της και το οργανωµένο έγκληµα να βρει έναν απηνή διώκτη.

Η εξέλιξη προκάλεσε ανακούφιση στους κόλπους των µάχιµων αστυνοµικών και των επιτελικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και µεγάλη αναστάτωση σε σκοτεινά συστήµατα, που είχαν διεισδύσει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες υπηρεσίες.

H αντιµετώπιση του οργανωµένου εγκλήµατος

Ο Χρυσοχοΐδης βρέθηκε µε το «καληµέρα» της ανάληψης των καθηκόντων του ενώπιον της νέας µεγάλης πρόκλησης, που δεν είναι άλλη από την αντιµετώπιση του οργανωµένου εγκλήµατος. Μια πληγή της Αστυνοµίας που κρατάει περίπου 15 χρόνια και δεν λέει να κλείσει. Πριν προλάβει καλά-καλά να αναλάβει τα καθήκοντά του, ήρθε η εκτέλεση Ζαµπούνη. Αλλο ένα, δηλαδή -σηµαντικό-, κοµµάτι στο παζλ των πληρωµένων δολοφονιών ανθρώπων της ελληνικής µαφίας.

Οσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιλήφθηκαν πως δεν θα µείνει µε σταυρωµένα χέρια ούτε θα αφήσει την Ελληνική Αστυνοµία να παρακολουθεί τον κύκλο του αίµατος. Πριν το «αίµα στεγνώσει», ήρθαν και οι πρώτες ηχηρές συλλήψεις, οι οποίες αφορούν τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουµπέτη. Οπως λένε συνοµιλητές του κ. Χρυσοχοΐδη, «δεν έκανε κάποιο θαύµα ο υπουργός». Απλώς, συµπληρώνουν, ξέρει να κάνει µεθοδικά τη δουλειά και να ακολουθεί το βασικό ρητό για την αντιµετώπιση του οργανωµένου εγκλήµατος: «Follow the money». Γνώστες του τρόπου σκέψης του κ. Χρυσοχοΐδη αναφέρουν πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη µάλλον γελάει όταν ακούει για Greek mafia. «Πέντε µπράβοι εδώ και χρόνια κάνουν τις δουλειές, προσβάλλοντας την Αστυνοµία, που δεν τους αντιµετωπίζει», φέρεται να λέει σε συνοµιλητές του, θεωρώντας ότι πρόκειται για «τσιγαράδες, που βγάζουν πολλά λεφτά».

Σφοδρή σύγκρουση συµφερόντων για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Καλά πληροφορηµένες πηγές της Κατεχάκη επισηµαίνουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως όλα όσα ζούµε το τελευταίο διάστηµα σχετίζονται µε τη νοµή της εξουσίας κυρίως στον χώρο των λαθραίων τσιγάρων. Οπως αναφέρουν, από τη στιγµή που έχει περιοριστεί στη χώρα µας το εµπόριο κοκαΐνης(σ.σ.: κυρίως γίνεται από Αλβανούς και Σέρβους), το οργανωµένο έγκληµα έχει µετατοπιστεί στα λαθραία καύσιµα και τα λαθραία τσιγάρα. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες έχουν για τους λαθρεµπόρους τεράστια ποσοστά κέρδους, κυρίως λόγω της πολύ υψηλής φορολογίας που έχει η χώρα µας στα τσιγάρα και τα καύσιµα. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, υπάρχει ένας κορεσµός στο πεδίο του λαθρεµπορίου καυσίµων. Γι’ αυτό και παρατηρήθηκε µετακίνηση ενδιαφέροντος προς τον χώρο των λαθραίων τσιγάρων. Η προσπάθεια της λεγόµενης ελληνικής µαφίας να διεισδύσει στον χώρο αυτόν επέφερε, όπως αναφέρουν κορυφαίες αστυνοµικές πηγές στα «Π», την αντίδραση αυτών που προωθούν τα λαθραία τσιγάρα. Πρόκειται για «νονούς της νύχτας», που προέρχονται κυρίως από χώρες της πρώην ΕΣΣ∆, πολλοί εκ των οποίων είναι Ρωσοπόντιοι. Οι τελευταίες δολοφονίες, όπως αυτή του Ζαµπούνη, αποδίδονται από την ΕΛ.ΑΣ. στη σφοδρή σύγκρουση συµφερόντων που έχει ξεσπάσει για τη νοµή των λαθραίων τσιγάρων.

Να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αίµατος της νύχτας

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει πλήρη γνώση για τα προαναφερθέντα. Γι’ αυτό και θεωρεί πως είναι όχι µόνο ζήτηµα τιµής για την Αστυνοµία, αλλά και ρεαλιστικός στόχος η αντιµετώπιση αυτών των εγκληµατιών. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται διατεθειµένος να ακολουθήσει «µοντέλο 17 Νοέµβρη» για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αίµατος της νύχτας. Τι σηµαίνει αυτό; Πάνω από όλα είναι για τον κ. Χρυσοχοΐδη οι συνεργασίες. Οπως λέει, πρέπει να γίνει µεθοδική, συστηµατική και συνεργατική δουλειά από τις αστυνοµικές Αρχές, τις υπηρεσίες και τους εισαγγελείς. «Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας», σύµφωνα µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, φέρεται να αποδίδει τις προηγούµενες αποτυχίες της Αστυνοµίας στην έλλειψη συνεργασίας των υπηρεσιών, αλλά και κουλτούρας δίωξης του οργανωµένου εγκλήµατος. Θεωρεί, επίσης, πως τα προβλήµατα που παρατηρήθηκαν στην Αστυνοµία έχουν να κάνουν µε την αποσάθρωση υπηρεσιών, το έλλειµµα σχεδίου σε κρίσιµες υπηρεσίες, ακόµα και το µειωµένο προσωπικό. Ως προς το τελευταίο φέρνει το παράδειγµα µε το «100», όπου, ενώ πριν από καιρό υπήρχαν 120 τηλεφωνήτριες, τώρα σε επίσκεψη που έκανε βρήκε µόλις 57, εξ ου και τα µεγάλα παράπονα των πολιτών που καλούν σε αυτή την τόσο κρίσιµη υπηρεσία.

Ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη νέων στελεχών

Τα προαναφερθέντα, βεβαίως, εξηγούν και τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία της Αστυνοµίας, σε απόλυτη συνεννόηση του κ. Χρυσοχοΐδη µε τον πρωθυπουργό. Οπως λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «θα έχουµε µια νέα ηγεσία, που θα εµπνεύσει και θα κερδίσει την εµπιστοσύνη όλων των αστυνοµικών, αλλά και της κοινωνίας». Γι’ αυτό και θα δώσει, εκτός των άλλων, ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη νέων στελεχών. Οπως έκανε πριν από περίπου 25 χρόνια και ανέδειξε τότε µια σηµαντική γενιά επιτελικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»