Γεννήθηκε στην Καβάλα το καλοκαίρι του 1969, όµως λίγους µήνες µετά τη γέννησή του η οικογένειά του µετακόµισε στην Αθήνα, αφού ο πατέρας του βρήκε δουλειά ως ηλεκτροσυγκολλητής στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. Για τον Μακάριο Λαζαρίδη η γενέτειρά του, η Καβάλα, είναι η µεγάλη του αγάπη, «που έχει συνδεθεί άµεσα µε τις πολλές και δυνατές αναµνήσεις µου».

«Στην Καβάλα πήγαινα όταν είχα διακοπές από τα σχολεία, εκεί έχω τα βιώµατά µου, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς στο Περιγιάλι, στις παλιές εργατικές κατοικίες. Εκεί ερωτεύτηκα για πρώτη φορά, εκεί έκανα φίλους ζωής, που διατηρώ διαρκώς, στο πέρασµα των ετών», περιγράφει στο «S» ο βουλευτής Καβάλας της Ν.∆.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά ευτυχισµένα. Οµορφα χρόνια, όπως µας λέει ο Μακάριος Λαζαρίδης, τα οποία δεν θα ξεχάσει ποτέ. «Είναι χρόνια που δεν ξανάρχονται πίσω. Και τα θυµάµαι πάντα µε µια γλύκα, µε µια προσµονή, µπας και έρθει ξανά κάτι τέτοιο! Κάτι αθώο και ανέµελο. Αλλά, όταν κοιτάς πίσω, βλέπεις πόσο πριν ήταν... Αυτό που πάντα λέω στα παιδιά µου είναι να είναι άνθρωποι, µε “άλφα” κεφαλαίο. Κάτι που τόνιζαν και σε µένα οι γονείς και οι παππούδες µου», περιγράφει ο ίδιος.

Μακάριος Λαζαρίδης: Η ενασχόλησή µου µε την πολιτική, ήταν ένα όνειρο ζωής

Για τον Μακάριο Λαζαρίδη η πολιτική ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγµατικότητα. Από πολύ µικρός ήταν πολιτικοποιηµένος στην ΟΝΝΕ∆ και τη Ν.∆. «Η ενασχόλησή µου µε την πολιτική, ως πολιτικού, ήταν ένα όνειρο ζωής, που είχα µάλιστα συζητήσει µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, µε την ιδιότητα του συνεργάτη του, πολύ πριν εκείνος γίνει πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ηθελα να πολιτευτώ στην Καβάλα και να προσφέρω στον τόπο όπου µπορεί να µη µεγάλωσα, να µη δραστηριοποιήθηκα επαγγελµατικά και κοινωνικά, αλλά πονάω και αγαπάω. Τελικά, το πλήρωµα του χρόνου έφερε τα πράγµατα έτσι ώστε να αλλάξω ρόλο και να ασχοληθώ από άλλη θέση µε την πολιτική, σε συνεννόηση βέβαια µε τον σηµερινό πρωθυπουργό», εξηγεί ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Σπούδασε πολιτικές επιστήµες και δηµοσιογραφία. «Η δηµοσιογραφία είναι η ζωή µου. Είναι αυτό που έχω µάθει να κάνω -πιστεύω- καλά, αυτό µε το οποίο µεγάλωσα, έζησα την οικογένειά µου και στο οποίο πιθανόν να επιστρέψω µετά το πέρασµά µου από την πολιτική. Αυτήν τη στιγµή τιµώ την εντολή των πολιτών της Π.Ε. Καβάλας, που για δεύτερη φορά µε εµπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή. Κανείς δεν µπορεί να προδικάσει το µέλλον. Πάντως, και οι δύο ιδιότητες είναι γοητευτικές και µε συναρπάζουν», λέει στο «S» ο βουλευτής της Ν.∆.

lazaridis_2

«∆εν φοβάµαι τα δύσκολα»

Ο Μακάριος Λαζαρίδης είναι ειλικρινής και ευθύς, κάτι που του έχει κοστίσει µερικές φορές στην πολιτική του καριέρα. ∆ηλώνει τελειοµανής και εργασιοµανής και πάντα αναζητά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. «∆εν φοβάµαι τα δύσκολα, ούτε τις προκλήσεις που βρίσκω µπροστά µου», λέει ο ίδιος.

Ωστόσο, ορισµένες φορές χάνει την ψυχραιµία του και µπορεί να γίνεται οξύθυµος. Και αν κάτι θεωρεί αρνητικό στον εαυτό του, αυτό είναι «το γεγονός ότι αναλαµβάνω συχνά πολλές ταυτόχρονα πρωτοβουλίες, “πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια µασχάλη”, όπως λέει ο σοφός λαός µας, ανεβάζοντας τον πήχη και µαζί τον βαθµό δυσκολίας της προσπάθειάς µου».

«Η Εβελίνα και η Κωνσταντίνα. ∆ώρα Θεού!»

Ο Μακάριος Λαζαρίδης είναι παντρεµένος µε τη Νάνσυ Κοτσαύτη, µε την οποία γνωρίστηκαν το 1993 στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Εµπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρου Παπαδόγγονα. «Γνωριστήκαµε, είδαµε ότι ταιριάζουµε, αγαπηθήκαµε και µετά ακολούθησε ο γάµος και δύο εξαιρετικές κόρες. Η Εβελίνα και η Κωνσταντίνα. ∆ώρα Θεού!», σχολιάζει. «Πάντως, αναµφίβολα η ζωή σε ένα σπίτι µε τρεις γυναίκες µπορεί να είναι κάποιες στιγµές δύσκολη, αλλά και άκρως γοητευτική. ∆εν θα τις άλλαζα µε τίποτα», συνεχίζει ο ίδιος.

lazaridis

Το πρόγραµµά του, όπως και κάθε βουλευτή, είναι ασταθές, η καθηµερινότητα απαιτητική και οι ώρες που απουσιάζει από το σπίτι πολλές. «Πριν από το 2019, λόγω και της έντονης προεκλογικής περιόδου, η οικογενειακή µας ζωή άλλαξε άρδην. Γεγονός είναι ότι δεν βλεπόµαστε όσο πριν, τα παράπονα δεν λείπουν, αλλά όλοι συµβιβαζόµαστε στα σηµερινά δεδοµένα. Τα δύο κορίτσια µου, άλλωστε, έχουν µεγαλώσει και σιγά-σιγά παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους», καταλήγει ο Μακάριος Λαζαρίδης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 20/1