Η συνάντηση των Σπετσών, που αρχικά ενοχοποιήθηκε και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί την ερμήνευσαν ως ένα γεγονός που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με άφθονο κουτσομπολιό τα ψυχαγωγικά ΜΜΕ και όχι μόνο, έγινε τελικά η αρχή για μία νέα περίοδο πολιτικής δημιουργίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται τα στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Η "οικογενειακή" φωτογραφία από τη συνάντηση των βουλευτών στις Σπέτσες - Όλες οι παρουσιάσεις των στελεχών (Εικόνα)


ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα ενότητας από τις Σπέτσες 


Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών αλλά και από το γεγονός ότι περιφρουρήθηκε η διαδικασία και δεν υπήρξαν παρατράγουδα που θα επισκίαζαν το πολιτικό σκέλος της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευχαριστημένος εκτός των άλλων και γιατί εκ του αποτελέσματος η ιδέα του είχε επιτυχία, δεδομένου ότι όντως οι βουλευτές ήρθαν πιο κοντά, ενώ -όπως σημείωναν οι ίδιοι- επιβεβαιώθηκε η κοινή στόχευση για να πάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο καλύτερα μπορεί στις ευρωεκλογές.

Όλες οι παρουσιάσεις ήταν πολύ καλά οργανωμένες με τεχνοκρατικό περιεχόμενο αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις. Τα συμπεράσματα λοιπόν που βγαίνουν από αυτή τη διαδικασία είναι τα εξής: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε συντεταγμένα στέλνοντας μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνεται και προχωρεί ενωμένα για το συνέδριο και τις ευρωεκλογές. Από το σύνολο των βουλευτών του κόμματος, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκ της θέσεώς του δεν μπορούσε να παραστεί, στις Σπέτσες δεν πήγαν για προσωπικούς λόγους μόνο η Όλγα Γεροβασίλη και η βουλευτής Τρικάλων Μαρίνα Κοντοτόλη.

Ακόμα και η Έλενα Ακρίτα, η οποία είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη μορφή της πρόσκλησης, πήγε τελικά στις Σπέτσες και παρουσίασε τις προτάσεις της για τον Τομέα Ισότητας.


Συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες: Οι πυρετώδεις εργασίες


Οι συζητήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα και κράτησαν έως και την Κυριακή το μεσημέρι. Περισσότερες από 20 ώρες οι 30 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εργάστηκαν πυρετωδώς, παρακολουθώντας όλες τις παρουσιάσεις και συμβάλλοντας με τις απόψεις τους σε όλα τα θέματα.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε μάλιστα ότι «βασικό αντικείμενο της Κ.Ο. ήταν οι προτάσεις που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, για καλύτερο εισόδημα, καλύτερες δουλειές, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη Παιδεία, καλύτερη Υγεία, σε συνδυασμό μάλιστα με την επεξεργασία των θέσεων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την επανεκκίνηση και ανασυγκρότησή του». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είναι πολλές οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει. Έχουμε ολιγοπωλιακή αγορά, η οποία λειτουργεί με αισχροκέρδεια και στρεβλώσεις».

Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση: Το "ραντεβού" στις Σπέτσες και το μέλλον της Αριστεράς - Γιατί η αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για να φέρει αποτελέσματα


"Διάθεση καινοτομίας και πειραματισμού"


Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, από την πλευρά της, τόνισε ότι «προχωρούμε μπροστά περισσότερο συντονισμένοι και περισσότερο ενωμένοι. Οι Σπέτσες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όχι λόγω κάποιας γραφειοκρατικής διαδικασίας, αντίθετα επειδή υπήρχε μία διάθεση καινοτομίας και πειραματισμού. Αυτό δεν προκύπτει από την ανάγκη μας να πρωτοτυπήσουμε ή να φανούμε σύγχρονοι ή να τραβήξουμε τις εντυπώσεις. Αυτό προκύπτει πρώτα απ’ όλα από την ανάγκη έκφρασης για την ποιότητα της πολιτικής μας πρότασης αλλά και τον τρόπο και τη μορφή της έκφρασής της». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «αυτή η προσπάθεια αναστοχασμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -με περισσότερη συλλογικότητα και με περισσότερη διάθεση εμβάθυνσης- είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας πολιτικής δημιουργικής παράδοσης».


Το δείπνο και η διαδικασία της συζήτησης

Το βράδυ της Παρασκευής στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές απόλαυσαν καλό κρασί, τσίπουρο και παϊδάκια -υπήρχε και μενού για βίγκαν-, ενώ ο Σωκράτη Φάμελλος, η Δώρα Αυγέρη και η Καλλιόπη Βέττα κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις φωνητικές τους ικανότητες. Τον χορό έσυρε η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα.

Το Σάββατο το βράδυ (που συνέφαγαν όλοι στην ψαροταβέρνα «Το νερό της αγάπης») οργανώθηκε μία ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης να αποφύγει τους δημοσιογράφους, ιδιαίτερα αυτούς που είχαν σταλεί από τις ψυχαγωγικές εκπομπές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο, καθώς δεν επιθυμούσε ο ίδιος και η προσωπική του ζωή να επισκιάσουν την όλη ιστορία. «Όλοι είχαν περιγράψει ένα weekend στις Σπέτσες. Ήταν όμως ακριβώς το αντίθετο. Ήταν ένα διήμερο πολιτικής εργασίας, δουλειάς εξοντωτικής. Συμβαίνει και σε άλλα κόμματα στην Ευρώπη», ανέφερε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, Χρήστος Γιαννούλης, ενώ ο Γιώργος Καραμέρος τόνισε ότι «εδώ, από τις Σπέτσες, είναι ένα νέο ξεκίνημα που σηματοδοτεί αυτό που μιλάμε για ανασυγκρότηση τους τελευταίους μήνες». «Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε γιατί γίνεται αυτό το διήμερο. Αυτό είναι μια πρακτική η οποία συνηθίζεται πάρα πολύ στο εξωτερικό», δήλωσε ο Όθων Ηλιόπουλος.

Η διαδικασία της συζήτησης ήταν απλή και δημιουργική. Μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τοποθετημένες τρεις ροτόντες, όπου εκεί κάθονταν οι βουλευτές που θα παρουσίαζαν τα PowerPoint. Γύρω γύρω στο σαλόνι είχαν τοποθετηθεί καναπέδες στους οποίους κάθονταν τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα οποία κρατούσαν σημειώσεις και έκαναν ερωτήσεις στους εισηγητές. Δίπλα από το τζάκι υπήρχε μία μεγάλη οθόνη στην οποία προβάλλονταν οι προτάσεις των τομεαρχών.