Με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να έχει σχεδόν μονοπωλήσει την επικαιρότητα το τελευταίο δεκαήμερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την επιστροφή της βασικής κυβερνητικής ατζέντας στα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη και ειδικότερα στην Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη, υπό τον Άκη Σκέρτσο. Ακόμη αύριο προγραμματίζει ο πρωθυπουργός να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που καθιερώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας την επιστολική ψήφο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην τελική ευθεία παρεμβάσεις με επίκεντρο την ακρίβεια, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και την Παιδεία

Παράλληλα, ωστόσο, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου φέρνει μπροστά είτε τη νομοθέτηση είτε την υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών που προσδοκούν να βελτιώσουν σε διάφορα επίπεδα τη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη.

• Σήμερα στις 11:00 οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, θα παρουσιάσουν μέτρα πρόσθετης στήριξης των νέων γονιών. «Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από το Νταβός την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg.

• Στην Υγεία, από την 1η Φεβρουαρίου, σε δέκα μέρες δηλαδή, ξεκινά να εφαρμόζεται η λεγόμενη «Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων», με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook, «μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό-χειρουργό ότι χρήζει επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών στη λίστα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία».

Η δεύτερη παρέμβαση στην Υγεία, που ξεκινά από σήμερα, είναι η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων σε ολόκληρη τη χώρα. Μέσω αυτής, θα αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο οι πωλήσεις και τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, καθώς και οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών σε ημερήσια βάση. Ο ΕΟΦ, υπογράμμισε στην ίδια ανάρτηση ο κ. Μητσοτάκης, «θα συνεχίσει να αξιολογεί το επίπεδο σοβαρότητας της έλλειψης, ανάλογα με τον όγκο των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύπαρξης θεραπευτικού κενού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς -εάν δηλαδή μπορούν να καλυφθούν από άλλα φάρμακα-, τότε η έλλειψη δεν θεωρείται σοβαρή. Όμως στην περίπτωση που δεν μπορούν, τότε η έλλειψη θα θεωρείται σοβαρή και θα λαμβάνονται μέτρα».

Μια τρίτη παρέμβαση που προετοιμάζεται στην Υγεία, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά», αφορά έναν «έξυπνο» ηλεκτρονικό µηχανισµό που θα ελέγχει φαινόµενα υπερσυνταγογράφησης όσο και την «προκλητή» ζήτηση. Στόχος είναι τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και το υπουργείο να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αναλυτικά τις υπερβάσεις στη νοσοκοµειακή και εξωνοσοκοµειακή φαρµακευτική δαπάνη και να λαµβάνουν τα δέοντα διορθωτικά µέτρα.

• Στον τομέα της Δικαιοσύνης, έτοιμο ουσιαστικά για κατάθεση στη Βουλή είναι το νομοσχέδιο με μια σειρά από αλλαγές και τομές στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον δικαστηριακό χάρτη της χώρας. Όπως είχε αναφέρει σχετικά ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», το σχέδιο «για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων με την αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, θα αποτελέσει πραγματική τομή στην καλύτερη αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού της χώρας. Συγκεκριμένα οι 963 ειρηνοδίκες σήμερα, παρότι αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των δικαστών του πρώτου βαθμού, ασχολούνται με το 1/3 της πρωτοβάθμιας δικαστικής ύλης. Είναι, επομένως, αναγκαίο να γίνει εξορθολογισμός της κατανομής της δικαστικής ύλης στον πρώτο βαθμό με την ενοποίηση ειρηνοδικών και πρωτοδικών, γεγονός που θα έχει καθοριστική επίδραση στην ταχύτητα της δικαιοσύνης».

• Τέλος, στην Παιδεία, ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με στόχο να αποτελέσει πρώτη και αξιόπιστη επιλογή για πολλές νέες και νέους, ενώ σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.