Διχασμένα εμφανίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όσα ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Και εμφανίζονται διχασμένα για το τι στάση θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα τους στη Βουλή.

Κάποια στελέχη θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για τα ομόφυλα ζευγάρια και γι’ αυτό θα πρέπει να στηρίξουν το νομοθέτημα της κυβέρνησης, έστω αν είναι «κουτσουρεμένο» στο θέμα της παρένθετης μητέρας.

Η άποψη αυτή βρίσκει υποστηρικτές, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου του Ιουνίου του 2022, όπου εκεί γίνεται σαφής αναφορά στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. «Επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.ά.)», αναφέρεται στην πρόταση νόμου.


ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιρρήσεις για την πρόβλεψη για την παρένθετη μητέρα

Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι το νομοθέτημα που φέρνει η κυβέρνηση δεν ακουμπά στην ουσία της υπόθεσης, που είναι η ισότητα στον γάμο, καθώς βγάζει εκτός το θέμα της παρένθετης μητέρας, ενώ υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα και στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς ένα ζευγάρι γυναικών μπορεί να αποκτήσει παιδί, αντίθετα με ένα ζευγάρι ανδρών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς, όταν ρωτήθηκε, πάντως, για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, απάντησε πως «δεν είναι τσάμπα η ψήφος μας», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για να αλλάξει κάποια πράγματα στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να δείξει την ανακολουθία που υπάρχει στην κυβέρνηση. Πιέζοντας δηλαδή μέχρι και την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση, θα μπορεί να αναδειχθούν τα εσωκομματικά προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στο κυβερνών κόμμα εξαιτίας αυτού του νομοθετήματος. Η σκέψη, πάντως, να καταψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ -γιατί δεν θα είναι ολοκληρωμένο- βρίσκει σοβαρές αντιδράσεις μέσα στο κόμμα, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εμφανιστεί να πολιτεύεται με αντιφάσεις.

Το παράδοξο, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ η πρόταση για την ισότητα στον γάμο που κατατέθηκε στη Βουλή έχει όλες τις υπογραφές των βουλευτών, κάποιοι εμφανίζονται να διαφωνούν ή να έχουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την τεκνοθεσία και την παρένθετη μητέρα.


Οι επιφυλάξεις Λινού και Μεϊκόπουλου

Η βουλευτής Βόρειου τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού εμφανίστηκε προβληματισμένη για το ζήτημα αυτό. Δεν εξέφρασε αντίρρηση στο θέμα της τεκνοθεσίας συνολικά, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η ίδια ανήκει ενεργά στην Εκκλησία. «Άλλο τι πιστεύω εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο, «κι άλλο τι πρέπει να γίνει για να προστατευτεί και η ελευθερία των ανθρώπων και κυρίως να προστατευτούν τα παιδιά».

Να σημειώσουμε ότι η κυρία Λινού είναι η δεύτερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δημόσια εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το θέμα της παρένθετης μητέρας. Είχε προηγηθεί ο βουλευτής Βόλου Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες έχει εκφραστεί υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά κατά της τεκνοθεσίας εν γένει, με ή χωρίς παρένθετη μητέρα.