Αντίστροφη μέτρηση για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας, καθώς την Τετάρτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση του γάμου. Το σχετικό νομοθέτημα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να έρθει στο τέλος του Ιανουαρίου, ενδεχομένως στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο, αναγνωρίζοντας στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα υιοθεσίας, αλλά όχι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη μητέρα. Μείζονος σημασίας επίσης θεωρείται η αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Τον πυρήνα και τους άξονες του νομοσχεδίου αναμένεται να αποκαλύψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Αυτό που μεταφέρεται από πλευράς της κυβέρνησης είναι ότι με τη συζήτηση αυτή θα καταφέρει να άρει τις επιφυλάξεις από μερίδα της κοινωνίας. Θυμίζουμε τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα και από την Εκκλησία και από απλούς πολίτες, αλλά βεβαίως και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, με τα επιχειρήματα στόχος είναι να καμφθούν αυτές οι αντιδράσεις.

Οι άξονες του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη στην ΕΡΤ, σλυμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, αφορά τα εξής σημεία:

  • Πολιτικός γάμος και για τα ομόφυλα ζευγάρια,
  • Ναι στην υιοθεσία, όχι στην παρένθετη μητέρα,
  • Αναγνώριση κηδεμονίας στον ή την σύντροφο που δεν είναι βιολογικός γονέας του παιδιού,
  • Αναγνώριση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που γεννήθηκαν εξωτερικό,
  • Δικαίωμα εμβρυομεταφοράς και στον άνδρα σε περίπτωση απώλειας της μητέρας.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αυτό που δεν θα βρίσκεται ως διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Όμως, θα μπορεί να υιοθετήσει.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν επίσης ότι κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Διαβάστε ακόμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με επίκεντρο την τεκνοθεσία, με τους διαφωνούντες να τηρούν στάση αναμονής. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δεν θα συνοδεύει ο κανόνας της κομματικής πειθαρχίας, τουλάχιστον για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Διαφορετική αναμένεται η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός για τους υπουργούς, καθώς θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ενδεχόμενη καταψήφισή του να ενεργοποιεί αυτομάτως κυρώσεις.

Όπως είχε γράψει η στήλη big mouth του powergame.gr στα τέλη Νοεμβρίου, ακόμη κι αν ο κ. Μητσοτάκης δώσει τη δυνατότητα του «παρών» στους βουλευτές, για τους υπουργούς δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο. «Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί κανονικά και με τον νόμο κομματική πειθαρχία. Έτσι, αν κάποιος εκ των υπουργών καταψηφίσει ή απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, αυτομάτως θα θέσει εαυτόν εκτός κυβέρνησης και «παίζεται» αν θα μπορεί να διασωθεί και ως βουλευτής της Ν.Δ.».

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και άλλοι που θα σκεφτούν σοβαρά την τελική στάση που θα κρατήσουν, ενώ εσχάτως πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το πλέον πιθανό, πάντως, ενδεχόμενο είναι να προκριθεί η επιλογή της ψήφου κατά συνείδησηόπως συνέβη και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης. Σημειώνεται πως στη διαδικασία που είχε έρθει με πρωτοβουλία της διακυβέρνησης Τσίπρα, στα τέλη του 2015, το σημαντικότερο τμήμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ.: της ΝΔ) είχε διαφοροποιηθεί από το «ναι» του νεοεκλεγέντος εκείνη την περίοδο στην αρχηγία της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τους συνολικά 75 βουλευτές που είχε εκλέξει η Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, υπέρ επί της αρχής ψήφισαν μόνο 19.

Εκκλησία

Ακόµα ένα µέτωπο µε το οποίο θα βρεθεί µε µαθηµατική ακρίβεια αντιµέτωπη η κυβέρνηση στο θέμα αυτό είναι, φυσικά, αυτό των παραδοσιακών δεσµών της «γαλάζιας» παράταξης µε την Εκκλησία, η οποία αναµένεται να αντιδράσει σθεναρά στο επίµαχο νοµοσχέδιο, µε τις σχετικές ζυµώσεις να έχουν ξεκινήσει ήδη στους κόλπους της Ιεραρχίας (ανεξαρτήτως της δυναµικής µε την οποία θα το πράξει κατά µόνας ο κάθε ιεράρχης). Είναι σαφές ότι το Μαξίµου θα επιδιώξει να καταστεί εφικτή µια όσο το δυνατόν πιο ήρεµη διαχείριση του ζητήµατος µέσω συνεννόησης των δύο πλευρών και µε κεντρικό άξονα την αποσύνδεση του γάµου από το θέµα της τεκνοθεσίας. Ακόµα, όµως, κι αν βρεθεί ένα modus operandi µε τα υψηλότερα εκκλησιαστικά κλιµάκια, υπάρχει και ο παράγων των απροσδιόριστων αντιδράσεων που θα οργανωθούν σε επίπεδο κατά τόπους ενοριών ή οργανώσεων και οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί από ορισµένους να καταστούν πεδίο πολιτικής εκµετάλλευσης.

Σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την τεκνοθεσία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αναφέρει πρόσφατα: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», τονίζοντας πως «ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες τι δικαιώματα θα έχει». 

Δημοσκοπήσεις

Χρήσιμο εργαλείο για τη δρομολόγηση των παραπάνω εξελίξεων που αφορούν τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ήταν για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για το θέμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Pulse», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ. στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» πάνω από τους μισούς (52%) απάντησαν «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.

Σχετικά με το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, το 56% των ερωτηθέντων απάντησε μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;», ενώ το 36% απάντησε σίγουρα/μάλλον θετικά.