Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά ο διευθυντής τους Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. 

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση του δικαιώματος στον γάμο και στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία πιστεύει ότι θα πρέπει να προχωρήσει τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχοντας ήδη παντρευτεί τον σύντροφο μου στο εξωτερικό, προφανώς και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσει και η ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία».

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης του Αλέξη Πατέλη στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Έχετε ασχοληθεί ενεργά με την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Είστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα; Πρέπει να προχωρήσει και η θεσμοθέτηση του δικαιώματος στον γάμο και στην τεκνοθεσία;

Σε λίγο περισσότερο από 13 μήνες έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την εφαρμογή της έκθεσης για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό τον Ιούνιο 2021. Από την άρση απαγόρευση αιμοδοσίας ομοφυλόφιλων, μέχρι την πρόσφατη απαγόρευση μη αναγκαίων εγχειρήσεων στα ίντερσεξ παιδιά, και από την απαγόρευση των λεγόμενων θεραπειών μεταστροφής, μέχρι την εκπαίδευση αστυνομικών πρώτης γραμμής. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι επιτέλους συζητάμε ανοιχτά όλα αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει πραγματική καπιταλιστική οικονομία χωρίς ίσες ευκαιρίες. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα σωρό ξεχωριστές στρατηγικές. Τα δικαιώματα βασίζονται στο πρωτείο του ατόμου, που είναι η αφετηρία της φιλελεύθερης αντίληψης. Αντίθετα, η κομμουνιστική αριστερά ήταν και παραμένει εχθρική στα ατομικά δικαιώματα. Έχοντας ήδη παντρευτεί τον σύντροφο μου στο εξωτερικό, προφανώς και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσει και η ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία. Η θεσμική αναγνώριση των οικογενειακών δεσμών κάθε κοινωνικής ομάδας ενισχύει την ασφάλεια στην κοινωνία και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της. Είμαστε η παράταξη της τάξης, όχι της αναρχίας.