Στο συνέδριο του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβόνα συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος,  και ο Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νικόλας Παπάζογλου.

Δείτε εικόνες
spyropoulos-portugal3_jpg-ezgif_com-webp-to-jpg-converter
spyropoulos-portugal2_jpg-ezgif_com-webp-to-jpg-converter
spyropoulos-portugal_jpg-ezgif_com-webp-to-jpg-converter
spyropoulos-portugal4_jpg-ezgif_com-webp-to-jpg-converter

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Ποιους είδε, τι συζήτησε στην Πορτογαλία

Ο κ. Σπυρόπουλος στο περιθώριο του συνεδρίου συνομίλησε με τον  νέο ηγέτη του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Pedro Nuno Santos, στον οποίον ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για βέλτιστες πρακτικές, που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό Στεγαστικής Πολιτικής της Πορτογαλίας, Marina Gonçalves,  με την οποία συζήτησαν για τις θέσεις του Κινήματος σχετικά με τη μείωση του κόστους στέγασης και την κατάργηση της Golden Visa.

Η κα Gonçalves  παρουσίασε τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η πορτογαλική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με αιχμή:

α)  την αξιοποίηση 3,3 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή και ανακαίνιση 30.000 ακινήτων τα οποία στη συνέχεια εντάσσονται σε δημόσια δεξαμενή οικονομικά προσιτών κατοικιών,
β) την ενίσχυση ενοικίου για 250.000 δικαιούχους,
γ)τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση και την πλήρη κατάργηση της Golden Visa, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Stefan Löfven, καθώς και εκπροσώπους σοσιαλιστικών κομμάτων από την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία.