Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη είναι στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά κόμματα, αφού μέσα στις 100 ημέρες από την εκλογή του νέου προέδρου πολλά άλλαξαν στην Κουμουνδούρου.

Άλλαξαν πρόσωπα και πράγματα, η γραμμή του κόμματος γέρνει περισσότερο προς το Κέντρο παρά προς την Αριστερά, τα όργανα διαφοροποιήθηκαν, παραδοσιακές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητήθηκαν, ενώ ο νέος πρόεδρος έχει αποφασίσει να μην κρατάει στα κρυφά την προσωπική του ζωή, αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα, που σε γενικές γραμμές η υπερβολική δημοσιότητα τον ενοχλούσε.

Η χαριτωμένη Φάρλι μπήκε στη ζωή των πολιτών, ενώ η ελληνική κοινωνία, παρά τις όποιες επιφυλάξεις της, αποδέχθηκε τον σύντροφο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Τάιλερ Μακμπέθ.

Πολλά για ένα κόμμα που είχε συνηθίσει να κινείται γύρω από τις εσωκομματικές διαφωνίες, τις αντιπαραθέσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και τις ακροβασίες μεταξύ των τάσεων. Γι’ αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι, εάν ζηλεύει κάτι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η εσωκομματική ηρεμία που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία αγωνίστηκε πολύ ο πρώην πρόεδρος, χωρίς ωστόσο να την πετύχει. Μια ηρεμία που μπορεί να ήρθε επώδυνα μέσα από τη διάσπαση του κόμματος, ήταν όμως αναγκαία μετά τα όσα συνέβησαν με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

*Διαβάστε εδώ: Κασσελάκης: Άκουσε τα κάλαντα από τον Σύλλογο ''Δικταίοι Καστρινοί'' - Παρών και ο Τάιλερ Μακμπέθ (Εικόνες)


ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

Η αλήθεια είναι ότι με το «καλημέρα» της νέας κατάστασης άλλαξαν μοιραία τα πάντα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης -όπως ήταν λογικό- εμπιστεύτηκε τα στελέχη που τον στήριξαν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.

Ετσι, στην ηγετική ομάδα τη θέση του Αλέκου Φλαμπουράρη πήρε ο Μανώλης Καπνισάκης, ενώ στην Κουμουνδούρου κατοικοεδρεύουν η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Γιώργος Τσίπρας και κάποιες φορές ο Παύλος Πολάκης.

Η Πολιτική Γραμματεία, το όργανο που μετονομάστηκε σε Πολιτικό Κέντρο και που επί Αλέξη Τσίπρα αποφάσιζε μέσα από αυστηρές διαδικασίες τη γραμμή του κόμματος, έγινε πιο χαλαρό, καθώς τα στελέχη κάθονται κυκλικά, στη λογική «Όλοι είμαστε ίσοι».

Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έχει μείνει για να θυμίζει την περίοδο του Αλέξη Τσίπρα είναι η αφίσα του στην είσοδο του κτιρίου, την οποία κανείς δεν τολμάει να πειράξει, λες και η «αποκαθήλωσή» της θα έφερνε το πραγματικό τέλος του κόμματος της Αριστεράς.

Με τη διπλή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ άδειασαν τα γραφεία σε όλους τους ορόφους, καθώς αρκετά επαγγελματικά στελέχη προσχώρησαν στη «Νέα Αριστερά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά το γραφείο του στην Κουμουνδούρου, ανεβαίνει συχνά με τα πόδια, προκειμένου να χαιρετίσει τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο κτίριο, ενώ συνήθως σταματάει στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο Τύπου.

Η αλήθεια είναι ότι οι ημέρες που ακολούθησαν την εκλογή του νέου προέδρου ήταν γεμάτες με γεγονότα. Σχετικά γρήγορα τα στελέχη της «Ομπρέλας» διαχώρισαν τη θέση τους και άνοιξαν την πόρτα εξόδου από το κόμμα, ενώ λίγο αργότερα τους ακολούθησαν και όσοι στήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά την «Ομπρέλα» ο Στέφανος Κασσελάκης προφανώς και ανακουφίστηκε, αφού τα στελέχη αυτά τον είχαν αμφισβητήσει ευθέως πολλές φορές και μάλιστα με σκληρούς χαρακτηρισμούς. «Τραμπ της Ελλάδας» και «Μπέπε Γκρίλο» ήταν κάποια από αυτά τα οποία ακούστηκαν.

Παράλληλα, η αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας της δημιούργησε πολλά ερωτήματα στον κόσμο, με τις απόψεις να διίστανται, όμως από εκεί και ύστερα ξεκίνησε η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος, με τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να υποστηρίζει στην πράξη την αδιαμεσολάβητη επαφή του με τα μέλη του κόμματος και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε οργανώσεις -στην Πάτρα και τον Πειραιά-, πήγε πολλές φορές στη Θεσσαλία, έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις και μίλησε σε πολλά οικονομικά συνέδρια.


ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Τα στελέχη του κόμματός του πολλές φορές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις αναφορές του στα θέματα της οικονομίας, καθώς η πρώτη του ομιλία στον ΣΕΒ είχε δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες με όσα είχε πει για τους εργαζομένους και τη σχέση τους με τον καπιταλισμό. Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης γράφει μόνος του τις ομιλίες του για την οικονομία, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο σοβαρό θέμα που να έχει φέρει σε δύσκολη θέση τα στελέχη του κόμματός του.

Ωστόσο, όταν λένε οι συνεργάτες του ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μαθαίνει γρήγορα, μάλλον κυριολεκτούν, αφού οι πληροφορίες τον θέλουν να κάνει καθημερινά μαθήματα Πολιτικής Ιστορίας και ιστορίας της Αριστεράς. Παράλληλα, έχουν αρχίσει και οι πολιτικές διαφοροποιήσεις, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» στις δαπάνες για τους εξοπλισμούς, ενώ παραδοσιακά τις καταψήφιζε. Ακόμα, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να δηλώνει θρήσκος, ενώ απευθύνθηκε και στους νοικοκυραίους (θέλοντας να μιλήσει για τη μεσαία τάξη).

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ ο νέος πρόεδρος εμφανίζεται να θέλει να ακολουθήσει την αριστερή διαδρομή του κόμματός του, εμφανίζεται ωστόσο να πιστεύει ότι, για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που έχασε εξαιτίας των φορολογικών μέτρων που εφάρμοσε την πενταετία 2015-2019 και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που κατατάσσονται στη μεσαία τάξη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 23/12/2023