Το περασμένο Σάββατο 2/09 ήταν ιδιαίτερα σηµαντική για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει και µόνος του τι απήχηση έχουν οι θέσεις και οι απόψεις του στο κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, στο Συνέδριο. Γιατί µπορεί στα κοινωνικά µέσα δικτύωσης να λειτουργεί σαν «σίφουνας», αλλά σηµασία έχει η επιρροή του και στα κοµµατικά στελέχη.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για πρώτη φορά απέναντι στον «σκληρό πυρήνα» της βάσης του κόµµατος, στους ανθρώπους δηλαδή που διαµορφώνουν το κλίµα µέσα στις οργανώσεις, και µε αυτά που είπε, επιχείρησε να τους πείσει ότι η υποψηφιότητά του αξίζει να στηριχτεί.

Η αλήθεια είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το τελευταίο διάστημα µονοπώλησε το ενδιαφέρον της πολιτικής ζωής. Στα κοινωνικά µέσα δικτύωσης υπήρξε µια φρενίτιδα από ψηφοφόρους και µέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η παρουσία του δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη και από τα άλλα κόµµατα.

Νέος, ωραίος, επιτυχηµένος επαγγελµατικά -δραστηριοποιείται στη ναυτιλία-, αµερικανοτραφείς, εµφανίστηκε να λέει το αυτονόητο, χωρίς να περιπλέκει τα πράγµατα, και να µιλάει για το «ελληνικό όνειρο», παραλληλίζοντάς το µε το αµερικανικό. Σύστησε µάλιστα δηµόσια τον σύντροφό του, µε τον οποίο έχει υπογράψει σύµφωνο συµβίωσης στην Αµερική, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει «γκέι ατζέντα».


ΑΝΑΘΑΡΡΗΣΕ

Το κουρασµένο και απογοητευµένο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει βαρεθεί τη λογική των συσχετισµών και των τάσεων, αναθάρρησε, θεωρώντας ότι έχει απέναντί του τον νέο... Τσίπρα. Γιατί στην πραγµατικότητα µέλη και στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αυτόν αναζητούν.

Στην αρχή κάποιοι µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τον θεώρησαν γραφικό και σε µεγάλο βαθµό αµετροεπή, πιστεύοντας ότι το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ωριµότητα να αντιδράσει στις... «αµερικανιές» και τις απολιτίκ τοποθετήσεις που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης. ∆εν είχαν υπολογίσει ωστόσο δύο πράγµατα: Οτι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάθει δυσανεξία στην εσω κοµµατική τοξικότητα, που απορρέει πολλές φορές από την Κουµουνδούρου, και δεύτερον ότι πίσω από τον Στέφανο Κασ σελάκη βρισκόταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος µε έναν τρόπο είχε σχεδιάσει να πάρει την εκδίκησή του από τους συντρόφους του που δεν τον στήριξαν στα δύσκολα.

Οσο και να φαίνεται παράδοξο, µέντορας του Στέφανου Κασσελάκη είναι ο βουλευτής Χανίων, καθώς οι δύο οικογένειες γνωρίζονται από παλιά. Πέρα όµως από αυτό, ο Παύλος Πολάκης θέλησε να στείλει το δικό του µήνυµα προς όλες τις πλευρές, ότι είναι παρών και ότι έχει δύναµη µέσα στο κόµµα. Θέλησε, µε λίγα λόγια, να δυσκολέψει την εκλογή της Εφης Αχτσιόγλου από τον πρώτο γύρο, να «κουρέψει» τις φιλοδοξίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εµφανίζεται δεύτερος, και να στείλει µήνυµα στον Νίκο Παππά ότι και αυτός µετράει στο προεδρικό στρατόπεδο.


ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Μετά το πρώτο σοκ από την ανταπόκριση που είχαν οι απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά µέσα δικτύωσης -καθώς οι αναρτήσεις του συγκέντρωναν χιλιάδες «likes»-, οι αντίπαλοί του πέρασαν στην αντεπίθεση.

Σε αυτό φυσικά έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι άρχισαν να υπάρχουν εσωτερικές µετακινήσεις προς την πλευρά Κασσελάκη.

«Εχουµε ανάγκη από πολιτικούς που δεν θα “φυτεύονται” από το Instagram και τα διάφορα συµφέροντα. ∆εν έχουµε ανάγκη από µεσσίες», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης, δείχνοντας πώς βλέπουν µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι «αριστεροί» του κόµµατος τον υποψήφιο πρόεδρο. Αρκετοί µάλιστα άρχισαν να αναρωτιούνται δηµοσίως πώς προέκυψε ο Στέφανος Κασσελάκης στην πολιτική ζωή, ο οποίος -όπως λένε- «ήρθε από το πουθενά», αφήνοντας µάλιστα να εννοηθεί ότι... µπορεί να είναι και άνθρωπος των Αµερικανών.

Αλλοι θεωρούν ότι κάτι κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι αφήνει µια επιτυχηµένη ζωή στις ΗΠΑ, για να έρθει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί µε την πολιτική, ενώ παράλληλα άρχισαν και τα αρνητικά δηµοσιεύµατα, µε αναφορές στη µητέρα του, Ευαγγελία Κασσελάκη, η οποία από το 2006 έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό δυναµικό του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνια, όπου φοιτούσε και ο γιος της, και σήµερα είναι επίκουρη καθηγήτρια Οδοντιατρικής στο ίδιο πανεπιστήµιο.

Σε ό,τι αφορά την επαγγελµατική του ανέλιξη, πολλοί τη συνδέουν µε τον εφοπλιστή Μάρκο Νοµικό, µε τον οποίο έχει στενή συγγένεια.

Ο ίδιος µε ανάρτηση αρνήθηκε αυτή την επιχειρηµατική σχέση. Αντικείµενο συζήτησης έγινε το εξοχικό του σπίτι στην περιοχή Κουνουπίτσα της Υδρας, ενώ αρκετοί ψάχνουν να βρουν ποια αµερικανική εταιρεία επικοινωνίας βρίσκεται πίσω από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι αναρωτιούνται, πάντως, πώς είναι δυνατόν το καταστατικό του κόµµατος να µην έχει κάποιες προϋποθέσεις που να εµποδίζουν τον κάθε φιλόδοξο νέο να διεκδικεί την ηγεσία του κόµµα τος. Ενδιαφέρον φυσικά θα έχει ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθούν µαζί του.

Για την ώρα, πέρα από τον Παύλο Πολάκη, την υποψηφιότητά του υποστηρίζουν πρώην βουλευτές και στελέχη του κόµµατος, όπως οι: ∆ώρα Αυγέρη, ∆ηµήτρης Βέττας, ∆ηµήτρης Μάρδας, Τάνια Ελευθεριάδου και Αγης Τάτσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά στις 2/09/2023