Κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, όπως το Yale και το Columbia, έρχονται στην Ελλάδα μετά το «πράσινο φως» που άναψε η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και τη διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, με τα οποία θα αναπτυχθούν συνεργασίες.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος της κυβερνητικής θητείας ξένα ιδρύματα θα μπορούν να δημιουργήσουν παραρτήματα στη χώρα μας με αυστηρά κριτήρια και να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες, οι οποίοι σήμερα επιλέγουν για παράδειγμα την Κύπρο ή τη Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια - 19 ερωταπαντήσεις για το "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο"


Το θεσμικό πλαίσιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Παιδείας και το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του νέου έτους, προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης, με υποχρεωτική σύσταση τουλάχιστον τριών σχολών, προκειμένου να εξεταστεί ο κάθε φάκελος. Τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν διδακτορικό, θα είναι 30.

Την ευθύνη εξέτασης των φακέλων, αλλά και της κτιριακής υποδομής, καθώς και του προγράμματος σπουδών θα έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, «τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα μας μέσω των δημόσιων πανεπιστημίων», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «το Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ».

Διαβάστε ακόμα: Μη κρατικά πανεπιστήμια: Το 2025 θα λειτουργήσει το πρώτο ΑΕΙ αυτής της μορφής - Τα ισχυρά νομικά "όπλα" της κυβέρνησης για την ίδρυσή τους

Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, διευθυντής του Columbia Global Center, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του εμβληματικού αμερικανικού πανεπιστημίου στη χώρα, σημειώνοντας: «Το Πανεπιστήμιο Columbia προωθεί συνεργασίες με το διεθνές περιβάλλον μέσω των συμπράξεων που διαμορφώνουν τα Global Centers, τα οποία λειτουργούν ήδη σε δέκα πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το Columbia Global Center στην Αθήνα θα λειτουργήσει ως ενδέκατος κόμβος, συνδέοντας καθηγητές και φοιτητές του Columbia με καθηγητές και φοιτητές στην Ελλάδα αντίστοιχα, επιδιώκοντας συνεργασίες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia - UNIC), ενώ το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο σχεδιάζει την ίδρυση Ιατρικής Σχολής.

Για το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Έτσι, όπως ανέφερε, θα ανασχεθεί ακόμα περισσότερο το brain drain, καθώς πολλοί από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που αναζητούν τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα πια αυτονόητα να το κάνουν στη χώρα τους.


Προϋποθέσεις

Το παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει μεταξύ άλλων να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται, πιστοποιημένο από την αντίστοιχη της ΕΘΑΑΕ διαπιστευμένη Αρχή για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών. Ακόμα:

► Τα επιμέρους προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή τίτλων σπουδών θα πρέπει επίσης να έχουν πιστοποιηθεί από τη διαπιστευμένη Αρχή του κράτους προέλευσης.
► Οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους σπουδών που θα είχαν χορηγηθεί αν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου.
► Οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης.
► Τα μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού να έχουν διδακτορικό τίτλο, ενώ το ειδικό διδακτικό προσωπικό δεν μπορεί να ξεπερνά σε ποσοστό το 20% του διερευνητικού προσωπικού. Επιπλέον, το παράσρτημα του ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει:
► Να διαθέτει άδεια εκπαιδευτηρίου, σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό που ισχύει σήμερα, οι δε κτιριακές υποδομές του θα πρέπει να είναι αυτοτελείς, να διαθέτει βιοβλιοθήκη χώρους εργαστηρίων, αίθουσες πολυμέσων, επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό κ.ο.κ.
► Να προσκομίζει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και να πληρώνει παράβολο ύψους 500.000 ευρώ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή