Για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και για τις προϋποθέσεις και το καθεστώς ίδρυσής τους ενημέρωσε σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Μη κερδοσκοπικά - μη κρατικά πανεπιστήμια», αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας.

Το νομοσχέδιο επίσημα αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, με τον χρόνο ψήφισής του να προσδιορίζεται μέσα στον Φεβρουάριο και τα νέα ιδρύματα να έρχονται στη χώρα μας από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

pierrakakis_sakellaropoulou4077483-005
pierrakakis_sakellaropoulou4077486__1_-001
pierrakakis_sakellaropoulou4077482-004
pierrakakis_sakellaropoulou4077490-003


Κυριάκος Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Θα έρθουν στην Ελλάδα μέσω των δημοσίων

Για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος σε βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου που προετοιμάζεται. Μιλώντας στον ANT1, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή γίνεται «ετεροχρονισμένα», τη στιγμή που «40.000 Έλληνες φεύγουν για να σπουδάσουν, ενώ η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

*Διαβάστε εδώ: Μη κρατικά πανεπιστήμια: Το 2025 θα λειτουργήσει το πρώτο ΑΕΙ αυτής της μορφής - Τα ισχυρά νομικά "όπλα" της κυβέρνησης για την ίδρυσή τους


Το Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ

Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την αύξηση των κονδυλίων για τα δημόσια πανεπιστήμια, κοντά το 1 δισ. ευρώ.

«Τα περισσότερα άρθρα του νόμου αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και συμπλήρωσε πως πρέπει να «απελευθερώσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια από τα «δεσμά» της γραφειοκρατίας. Χρειάζεται υπογραφή υπουργού για 1 ευρώ δαπάνης από τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων».

Εξήγησε ότι «τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα μας μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «το Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ».

«Ανοίγουμε το παιχνίδι και βάζουμε κι άλλους μέσα. Αντί να πάνε στη Βουλγαρία, την Κύπρο, θα μείνουν εδώ. Η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αλλάξει τη ζωή» είπε, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «ο νόμος θα είναι σκληρός, στα παραρτήματα θα ελέγχεται και θα αδειοδοτείται και από την ελληνική ανεξάρτητη αρχή».


«Πρέπει η Ελλάδα να ανοιχτεί στον κόσμο»

Στις προϋποθέσεις για τον ερχομό ενός πανεπιστημίου στην Ελλάδα θα είναι: οι καθηγητές του να έχουν διδακτορικά και το ίδρυμα να έχει πραγματοποιήσει έρευνα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες Σχολές θα διαθέτουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα δημιουργήσουν παραρτήματα στη χώρα μας, απάντησε πως «ο στόχος είναι για τον Σεπτέμβρη του 2025. Από εκεί και πέρα δεν θα κάνουμε εμείς τη στόχευση για τις Σχολές. Η δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, να ανοίξουμε το παιχνίδι».

«Απευθυνόμαστε στους Έλληνες καθηγητές της διασποράς», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ και να κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω τους Έλληνες της διασποράς», ανέφερε.

«Είναι μια ασφαλής ρύθμιση. Μία σύγχρονη αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Στις προβλέψεις του νόμου είναι και τα κτηριακά κριτήρια.

«Δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο να είναι ένας όροφος. Επίσης, προβλέπεται τα δευτερεύοντα κτήρια να είναι εντός του ίδιου νομού», επισήμανε.

«Έχουμε συναινετική πρόθεση, θα γίνει πυλώνας της χώρας μας και εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά», ανέφερε σχετικά με το πολιτικό κομμάτι και την αντιπολίτευση και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι παγκόσμιο κέντρο για να διδάσκεται η φιλοσοφία ή τα μαθηματικά».

«Δίνουμε έναν δεύτερο προϋπολογισμό στα δημόσια πανεπιστήμια, φτιάχνουμε εστίες», είπε ο Υπουργός Παιδείας, καταλήγοντας πως «πρέπει η Ελλάδα να ανοιχτεί στον κόσμο».


Παύλος Μαρινάκης: Νεοφυείς επιχειρήσεις στα δημόσια ΑΕΙ για φοιτητές ή ερευνητές, έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 50 εκατ. ευρώ

Για μια ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» μίλησε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης «το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα».

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων. Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας».

«Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων», είπε ο κ. Μαρινάκης. Αναφερόμενος στους πόρους ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Δημιουργείται δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ η οποία αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».


Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να υπάρχουν.

«Για την εγκατάσταση στην Ελληνική επικράτεια παραρτήματος πανεπιστημίου άλλης χώρας το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι πρέπει να γίνει ιδρυματική και τμηματική αξιολόγηση καθώς και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα θέσει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτρέπεται η λειτουργία τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία, τονίζω ξανά, θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα», είπε και συνέχισε:

«Για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων πολλών αυστηρών, προϋποθέσεων:

  •  να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.
  •  να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,
  •  τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,
  •  οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης».
Όπως σημείωσε «πρόκειται πράγματι για μια αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας.

Πρώτον, θα ενισχυθεί η οικονομία της με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, δεύτερον θα ανασχεθεί ακόμα περισσότερο το brain drain καθώς πολλοί από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που αναζητούν τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα πια αυτονόητα να το κάνουν στην χώρα τους.

Επιπλέον, θα αφήσουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος που «δαιμονοποιούσε» την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων σαν να επρόκειτο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό ρητά και κατηγορηματικά δεν πρόκειται να συμβεί, προτεραιότητα είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αυτό σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια παγκόσμια εξαίρεση, ως η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ΑΕΙ».