Δεν διαφοροποιείται εντυπωσιακά από πρόσφατες προηγούμενες, όσον αφορά στη διαφορά που έχει η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ,  αφού η διαφορά τους στην εκτίμηση ψήφου με βάση την αναγωγή των αναποφάσιστων είναι στις 22 μονάδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse, στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 37% έναντι 38% τον Νοέμβριο, το ΠΑΣΟΚ μένει σταθερό στο 15%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 14%. Στο 10%, από 10,5% βρίσκεται σύμφωνα με την Pulse το ΚΚΕ και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 6%, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ στο 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, ενώ η Νέα Αριστερά είναι στο 2,5%



Στην πρόθεση τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 13%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3%, Ελληνική Λύση 5%, Νίκη 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, Νέα Αριστερά 2%, ΜέΡΑ25 2%, Άλλο 2,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 15%.




Αναφορικά με τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει στο δημόσιο βήμα η κυβέρνηση, την ίδρυση, δηλαδή, μη κρατικών πανεπιστημίων και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υπάρχει διχασμός της κοινής γνώμης.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της οπαδικής βία, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας.

Δημοσκόπηση - Μη κρατικά πανεπιστήμια

Στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων»το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά. Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.





Δημοσκόπηση: Πολιτικός γάμος ομοφύλων- Νομική αναγνώριση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών


Διχασμένοι είναι οι πολίτες σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.



Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.



Η εικόνα όμως, αλλάζει σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά των ομόφλυων ζευγαριών, με το 56% των ερωτηθέντων να απαντά μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;». Το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα σίγουρα/μάλλον θετικά.



Όταν το ερώτημα για τα παιδιά εξειδικεύεται με τη διατύπωση «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει.



Δημοσκόπηση: Οπαδική βία- μέτρα για την αντιμετώπισή της


Το τρίτο μεγάλο ζήτημα της δημοσκόπησης της Pulse αφορούσε την οπαδική βία η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.



Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατέυθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λαθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη».