Με 262 ψήφους υπέρ πέρασε τελικά η τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, που δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια.

Ηχηρό, πάντως (μεταφορικά), ακούστηκε το «όχι» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που επέλεξε με την παρουσία του στα κοινοβουλευτικά έδρανα και όχι με την αποχή να εκφράσει την κάθετη διαφωνία του στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με προφανή, βέβαια, σκοπό η Κουμουνδούρου να προκαλέσει ρήγμα και πολιτικό πρόβλημα στη «γαλάζια» πλειοψηφία.

Ο κ. Σαμαράς καταψήφισε, μένοντας πιστός σε όσα πιστεύει, δηλώνοντας αμέσως μετά στους δημοσιογράφους: «Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε».

Η επίμαχη ρύθμιση, της οποίας υπεραμύνθηκαν τόσο ο επισπεύδων υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, προκάλεσε μπαράζ επιθέσεων από τα «δεξιά» της ΝΔ με χρήση φράσεων που χαρακτηρίστηκαν... ρητορική μίσους.

*Διαβάστε εδώ: Κομβικές μεταρρυθμίσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο: Θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων, Εθνικό Σύστημα Τραύματος, σκληρά μέτρα κατά της οπαδικής βίας και ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Υπέρ της ρύθμισης τοποθετήθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και ΝΙΚΗ. Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές. «Ναι» στη ρύθμιση ψήφισαν 262 βουλευτές και «όχι» 32 βουλευτές. Από τη διαδικασία απουσίαζαν ο Σταύρος Μιχαηλίδης (ΠΑΣΟΚ), που διαφώνησε με την επίσημη γραμμή του κόμματος, η Έλενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ) και οι Γιώργος Ασπιώτης, Πέτρος Δημητριάδης και Μιχάλης Γαβιωτάκης από τους Σπαρτιάτες, ενώ «παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη Αρετή Παπαϊωάννου, μητέρα του Μιχάλη Χουρδάκη.


Πειθάρχησαν οι «γαλάζιοι» διαφωνούντες

Οι «γαλάζιοι» διαφωνούντες τελικά... πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή, αν και μεταξύ τους σχολίαζαν ότι «πρώτη φορά θέτει τέτοιο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Εκτός του Αντώνη Σαμαρά, άλλοι επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν δημόσια τον προβληματισμό τους για τη ρύθμιση. Στους αντιτιθέμενους συγκαταλέγονται οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Στράτος Σιμόπουλος, Χρήστος Κέλλας, που υποστήριξαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις επίμαχες διατάξεις, ενώ προβληματισμό εξέφρασαν επίσης ο Θάνος Πλεύρης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Κώστας Καραγκούνης. Όλοι τους, πάντως, υπερψήφισαν. Μπαρούτι μύριζε η Ολομέλεια της Βουλής πριν από την ονομαστική ψηφοφορία.

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προσέλθει στην ψηφοφορία και να πει «όχι» στην τροπολογία έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, να διατυπώσει αιχμές, διερωτώμενος «ποιος τελικά κάνει κουμάντο στη Νέα Δημοκρατία». Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει κομματική πειθαρχία στους «γαλάζιους» βουλευτές εξαιρώντας τον Αντώνη Σαμαρά.

«Μην απαντάτε σε εμάς, μην απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Αντώνη Σαμαρά απαντήστε», είπε ο κ. Φάμελλος, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη. «Να κάνετε τον σταυρό σας που είχαμε τον άγιο Αντώνη Σαμαρά και η χώρα δεν χρεοκόπησε», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε αγαπημένη οικογένεια και θα τα βρούμε». «Την απάντηση θα την πάρετε σε λίγη ώρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στα καρφιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εστίες αντιπαράθεσης είχαν ανάψει από το πρωί, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει άγριο μπρα-ντε-φερ... Ιστορίας και γνώσεων τόσο με τον Δημήτρη Νατσιό, επικεφαλής της ΝΙΚΗΣ, όσο και με τον «Σπαρτιάτη» Βασίλη Στίγκα. Τον καβγά πυροδότησε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, όταν υποστήριξε πως η επίμαχη ρύθμιση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της πατρίδας και... ακυρώνει την Επανάσταση του 1821, με τον υπουργό Εργασίας να τον κατηγορεί για πατριδοκαπηλία και δημαγωγία.

«Εγώ υπηρετώ το πατριωτικό συμφέρον κι όχι εσείς με τις καρικατούρες ιστορικής φύσεως που επικαλείστε», τόνισε ο υπουργός. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση και με τον Βασίλη Στίγκα, με αφορμή και τις επαφές του μορφώματος «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη. «Να καταλάβουν αυτοί που παρασύρθηκαν. Όπου ακούν πολλά κεράσια να κρατούν μικρό καλάθι. 40.000 ευρώ άξιζε ο πατριωτισμός σας. Για τα λεφτά τσακωθήκατε. Ο αρχηγός σας είναι ο Κασιδιάρης, κακώς είστε στο Κοινοβούλιο», ανέφερε.