Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής της ΝΔ, κος Κώστας Καραγκούνης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την έξαρση της βίας στη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα έχει αλλάξει η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια. Ως πρόεδρος της Ειδικής μόνιμης επιτροπής του σωφρονιστικού συστήματος μπορώ να σας μεταφέρω ότι αυτή τη στιγμή το 65% των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι αλλοδαποί. Είναι βαριοί εγκληματίες, τρομοκράτες, κακούργοι, δολοφόνοι θέλω να πω ότι έχουμε μια εισαγόμενη εγκληματικότητα η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη», είπε αρχικά ο Κώστας Καραγκούνης.

Αναφορικά με την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες, επισήμανε: «Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με έκνομους παράνομους μετανάστες, δηλαδή μιλάμε για μετανάστες οι οποίοι μπήκανε παράνομα στη χώρα μέσα από τους διακινητές. Δεν είναι όλοι οι παράτυποι μετανάστες κακούργοι ή εγκληματίες, αλλά δυστυχώς μέσα στους κόλπους υπάρχουν και εγκληματίες».

*Διαβάστε εδώ: Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η τροπολογία για τους μετανάστες δεν είναι καθόλου ''έκπτωση'' - Θεωρώ λάθος τη δήλωση του Πλεύρη


Κώστας Καραγκούνης: Θα καλωσόριζα την τροπολογία για τους μετανάστες, αν δεν υπήρχε το άρθρο 4

Ερωτηθείς αν «καλωσορίζει» την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες, απάντησε: «Θα την καλωσόριζα αν δεν υπήρχε το άρθρο 4 όπως είναι γραμμένο και όπως έχει έρθει αυτή η τροπολογία. Έπρεπε να τύχει μιας μεγαλύτερης επεξεργασίας, το επισπεύδον υπουργείο έπρεπε να το συζητήσει πρώτα απ’ όλα και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

«Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο όσον αφορά τουλάχιστον την εξέταση για χορήγηση άδειας διαμονής σε όσους ήρθαν παράτυπα ή παράνομα στη χώρα. Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο διαφορετικά φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα. Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να δοθεί ένα λάθος μήνυμα όπου πρώτοι και πάνω απ’ όλα θα το εκμεταλλευτούν οι παράνομοι διακινητές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει την τροπολογία ως έχει, απάντησε: «Εάν υπάρξει για το ζήτημα αυτό κομματική πειθαρχία, προφανώς και θα την υποστηρίξω, αλλά οφείλω να καταθέσω τις ενστάσεις μου».

Τέλος, στην ερώτηση αν πρέπει να ρυθμίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει παρά να την κρύβουμε, ανέφερε: «Προφανώς θα πρέπει να φύγουν από την μαύρη ζώνη της παράνομης εργασίας και είναι σωστή λογική αυτή που φέρνει το υπουργείο, το ζήτημα είναι ποιους αφορά. Είναι άλλο να μπει κάποιος νόμιμα με μια τουριστική βίζα και είναι άλλο σωρηδόν και συλλήβδην να έρχονται άνθρωποι οι οποίοι δεν ξέρουμε από πού προέρχονται, δεν ξέρουμε τι είναι. Μπορεί να είναι αυτοί που αύριο θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα μαχαιρώσουν κάποιον την πλατεία Ομονοίας. Δεν το λεω ρατσιστικά, αυτό μπορεί να ισχύει για όλους, λέω όμως ότι δυστυχώς έχουμε μια εισαγόμενη βία και μια εισαγόμενη εγκληματικότητα πολύ μεγάλη πρέπει επομένως να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τα ζητήματα αυτά. Καλό είναι να είναι καθορισμένο το πλαίσιο, συγκεκριμένο και σαφές ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση του μηνύματος».